مهلبی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

مهلبی
بخشدسر
خاستگاهدوره ساسانی ایران[۱]
منطقهایران، ترکیه، قبرس، یونان، بلغارستان، مصر، لبنان، دولت فلسطین، سوریه، اردن، مراکش، اسرائیل و عربستان سعودی، عراق
دمای سروسرد
مواد اصلیآرد برنج، شیر یا شیر بادام، شکر

مهلبی (مَهَلِپی) (یونانی: Μαχαλλεπί (Mahallepi)،[۲]) به نوعی کاستارد گفته می‌شود. یک نوع دسر است که ماده اصلی آن را شیر تشکیل می‌دهد. شیر با اضافه کردن پودر برنج یا پودر ذرت غلیظ شده و سپس روی آن با یک شیره شیرین پوشانده می‌شود.

این دسر از نظر ترکیبات به حریره بادام، شیر برنج و فرنی (شوتینه کردی) شباهت دارد که یک نوع خوراکی با خاستگاه شبه‌قارهٔ هند است.

در منابع عربی و ترکی از این دسر با عنوان خوراکی با مبدأ و منشأ ایرانی یاد شده است. مهلبی توسط یک آشپز ایرانی متعلق به امپراتوری ساسانی به غذاهای عرب راه یافت، وی آن را برای یک فرمانده عرب به نام المحلب بن ابی صفره سرو کرد. و از آنجا که وی بسیار آن را پسندید به این نام مشهور است. گفته میشود بلانمانژ فرانسوی از این دسر ایرانی الهام گرفته شده است. [۳] این دسر در قبرس، ترکیه و اسرائیل (مَلابی) نیز بسیار مشهور است. مهلبی اصیل ایرانی با آرد نشاسته، شیر، گلاب، زعفران و پسته تهیه میشود. گاهی برای شیرین کردن از شیره (شیره انگور، شیره سیب، شیره خرما) یا عسل استفاده میشود.

در همدان به این پی خوراک مَلابی گفته میشود که بنظر میرسد صورت عبری آن باشد، و در تهیه آن از شیره انگور و پودر بادام استفاده میشود. تهیه مهلبی در خوزستان نیز رواج دارد.


مهلبی در سوریه محلایه mahalayeh، در مصر mahalabia و در اسرائیل مَلابی گفته میشود.

تغییرات

[ویرایش]

امروزه در بسیاری دستور پختها از آرد ذرت به‌جای نشاسته و آرد برنج استفاده میشود. گاهی از بهارنارنج، شکلات و شکلات سفید، وانیل و میوه هم استفاده میشود. گاهی از خامه برای تزیین مهلبی استفاده میشود. همچنین امکان دارد مهلبی از دو لایه زعفرانی و ساده تهیه شود و برای شیرین کردن از شکر سفید یا قهوه‌ای استفاده شود.

اطلاعات تغذیه ای

[ویرایش]

یک وعده غذایی مهلبی (تقریباً ۲۵۰ گرم)، بجز برنج و پسته دارای کربوهیدرات: ۴۳ و پروتئین: ۶ است.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. Sherbet and Spice: The Complete Story of Turkish Sweets and Desserts, Mary Isin
  2. آشپزخانۀ کُردی: مهلبی (به انگلیسی)، نوشته‌شده در ۲۷ ژوئن ۲۰۱۹؛ بایگانی‌شده در ۲۱ اوت ۲۰۲۱ توسط Wayback Machine بازدید در ۲۱ اوت ۲۰۲۱.
  3. Isin, Mary (2013-01-08). Sherbet and Spice: The Complete Story of Turkish Sweets and Desserts. I.B.Tauris. ISBN 978-1-84885-898-5. Archived from the original on 2018-07-19

پیوند به بیرون

[ویرایش]