Уикипедия:Игнорирайте всички правила – Уикипедия

  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  
Тази страница е правило в Уикипедия на всички езици.[1] Изразената в правилото идея е фундаментална за работата на енциклопедията. Тя се основава на дълга традиция[2] и има дълбок смисъл. Моля, имайте предвид това, преди да редактирате страницата. Ако имате съмнения, първо обсъдете промените на беседата.

Ако правилата ви пречат да подобрявате или поддържате Уикипедия, игнорирайте ги.

Информативна част[редактиране на кода]

Задължително нарушавайте правилата и го правете красиво, обмислено и с полза. Това е една от причините, заради които те съществуват.
Робърт Брингхърст

Албатрос

В Уикипедия има само 4 неотменими принципа:

  1. Уикипедия е енциклопедия и нищо друго.
  2. Правете приносите си така, че да представят неутрална гледна точка.
  3. Придържайте се към действащото право, в частност към авторското.
  4. Уважавайте другите потребители и спазвайте етикета.

Множество други традиционни норми, правила и препоръки са кристализирали в течение на времето. Някои от тях са били предхождани от дълги и тежки дискусии преди постигането на консенсус. Част от традиционните правила просто са били написани или предложени и са станали валидни чрез приемането им другите потребители.

„Игнорирайте всички правила“ не означава „нарушете всички правила“. Това значи просто: Не е нужно да научите наизуст всички правила в Уикипедия, за да участвате. В идеалния случай правилата би трябвало да са така създадени, че при конструктивна работа да не попадате в конфликт с тях. При съмнение направете своя принос към Уикипедия, а някой някога все ще го приведе в съответствие с регулациите на Уикипедия.

Един пример: Разбира се, съществуват традиции и правила посочване на източниците. Но когато искате да споменете важна книга към дадена статия и сте на път да получите главоболие от страницата с правилата, включете източника по смислен начин. Някой друг все някога ще се заеме с приноса Ви и ще го приведе в нужния формат. Бъдете смели!

Уикипедия се развива всяка секунда. Вчерашните правила утре вероятно ще са отживели. Ако считате дадено правило за грешно, излишно или безсмислено, спокойно се мотивирайте на съответната дискусионна страница . Ако сте напълно сигурни, че ще срещнете съгласието на другите потребители, можете веднага да го поправите. Уикипедия е уики: Всички принципи могат да се променят, освен горепосочените.

Всички правила са съставени от разумни хора. Ние всички се надяваме, че сме такива. Следователно: Вярвайте в себе си и действайте така, както считате за правилно!

Много радост, кураж, спокойствие и способност за добра преценка!

  1. "IAR is policy, always has been" (резюме на редакция на Джими Уейлс, 19 август 2006)
  2. "If rules make you nervous and depressed..." (оригиналният вариант на страницата от Лари Сангър)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Ignoriere alle Regeln в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​