Уикипедия:Авторско право – Уикипедия

  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

На тази страница са описани няколко правила, които трябва да се спазват, за да не се нарушава лицензът на Уикипедия, законите на САЩ свързани с авторското право (които трябва да се спазват, тъй като сървърите на Уикипедия се намират в САЩ), както и българският Закон за авторското право и сродните му права.[1] Тук има информация за възможностите за публикуване в Уикипедия на оригинални авторски и външни материали (текстове, илюстрации и др.), както и за правилата материали от Уикипедия да се публикуват на други места (сайтове, печатни публикации и др.).

За отбелязване е, че от създаването си до юни 2009 година Уикипедия се публикува отначало под условията на Лиценза за свободна документация на ГНУ (GFDL) (версия 1.2 или коя да е следваща), публикуван от Фондацията за свободен софтуер, без непроменяеми раздели, без предни и задни корици. От 2009 година лицензионната политика на Уикипедия се промени и водещ лиценз е Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното (CC-BY-SA), но се вземат мерки за съвместимост и с GFDL.

Добавяне на материали към Уикипедия

[редактиране на кода]

Добавяне на собствени текстови материали

[редактиране на кода]

Ако вие като автор държите правата на текст, който искате да поставите в Уикипедия, трябва да се съгласите да го лицензирате текста при условията на договор Криейтив Комънс Признание – Споделяне на споделеното 3.0. От съображения за лицензионна съвместимост, следва да лицензирате материала и под Лиценза за свободна документация на GNU (без непроменяеми раздели, без предни и задни корици). Следващите потребители могат да изберат с кой от двата лиценза да се съобразят. Трябва да се отбележи, че и двата лиценза изрично позволяват комерсиалната употреба на материалите, доколкото тази употреба съблюдава Условията за ползване.

Като автор, вие се съгласявате да получите признание на авторството си по някой от следните начини:

 • a) чрез хипервръзка (където е възможно) или уникален ресурсен локатор (URL) към статията или статиите, към които сте допринесли,
 • б) чрез хипервръзка (където е възможно) или уникален ресурсен локатор към алтернативно, устойчиво онлайн копие, което е свободно достъпно и съблюдава Условията ни за ползване и което прави признание на авторството по начин, еквивалентен на признанието, което предоставя този сайт, или
 • в) чрез списъка на всички съавтори. (Всеки списък от съавтори може да бъде филтриран така, че да изключи много малките или несъществени приноси.)
Забележка: оригинални изследвания и теории не се приемат дори да ги предоставяте под свободен лиценз, съвместим с този на Уикипедия: необходимо е посочване на проверяеми авторитетни научни източници. За повече информация вижте Възможност за проверка, Цитиране на източниците, Благонадеждни източници и Неутрална гледна точка.
Забележка: ако сте само преводач на даден текст, трябва изрично писмено разрешение от авторите на оригинала. Ако сте съавтор на общо произведение или на производна версия, трябва такова разрешение и от останалите автори.

Добавяне на несобствени текстови материали

[редактиране на кода]

Ако желаете да внесете текст, който сте открили от друг източник или сте го написали съвместно с други лица, можете да го направите само ако текстът е достъпен при условия, съвместими с тези на посочения лиценз CC-BY-SA. Няма нужда да осигурявате или гарантирате, че внесеният текст е достъпен при условията на GFDL. Нещо повече, забележете, че не можете да внасяте информация, която е достъпна само и единствено под GFDL. С други думи, можете да внасяте само текстове, които са

 • (a) единично лицензирани при условия, съвместими с тези на лиценза CC-BY-SA, или
 • (б) двойно лицензирани под GFDL и друг лиценз, чиито условия са съвместими с тези на CC-BY-SA.

Ако внасяте чужди текстове под съвместим лиценз, който изисква признание на авторството, то трябва да направите това позоваване по някакъв приемлив начин. На местата, където такова признание обикновено се прави чрез историите на страниците (например при копиране в рамките на проектите на Фондация Уикимедия), е достатъчно признанието да се направи в резюмето на редакцията, което се вписва в историята на страницата при внасянето на текста. Без значение от лиценза, текстът, който внасяте, може да бъде отхвърлен, ако са твърде големи претенциите на автора по отношение полагаемото му се признание.

Забележете, че от повечето книги, както и повечето сайтове и файлове в Интернет, не може да се копира или преписва, тъй като това би било нарушаване на авторското право. От друга страна, ако материалът е ценен и би представлявал интерес за читателите на енциклопедията, не се колебайте да го споменете в раздел „Литература“ или „Външни препратки“ в края на статията.

Ако нямате разрешение за публикуване на даден текст под свободен лиценз, съвместим с Условията за ползване на Уикипедия, можете да го преразкажете със свои думи (трябва да е истински преразказ със свои думи, без копиране на изречения) и да го посочите в раздел „Източници“ в края на статията. Кратки цитати, отбелязани като такива, също са допустими, доколкото илюстрират разглежданите теми; като източниците, от които са взети, задължително се описват – интернет адрес или публикация, дата, издател, страница. Използваните източници могат да се групират в отделен раздел на края на статията. Вижте Уикипедия:Цитиране на източници и Уикипедия:Разрешения за ползване на материали.

Преводи от други Уикипедии

[редактиране на кода]

Английската, немската, френската и останалите Уикипедии съдържат огромен брой статии, които съответно са лицензирани по същия начин както и българоезичната Уикипедия. Не се колебайте да преведете всеки материал, който ви е интересен. За повече информация вижте страницата Уикипедия:Превод.

Добавяне на мултимедийни файлове

[редактиране на кода]

Ако материалът не е текст, а изображение, звук или друг вид файл, публикуван в отворен формат и със свободен лиценз (като GNU FDL, Art Libre, FreeBSD DL, Признание (CC-BY), Признание-Споделяне на споделеното (CC-BY-SA), както и ако авторът му го е отдал като обществено достояние (Public domain), няма нужда да се иска допълнително разрешение, за да се качи. Много такива материали има на английската, немската, френската и останалите Уикипедии – в този случай спокойно ги ползвайте, но не ги качвайте в българската Уикипедия, а направо в Общомедия, общото хранилище на файлове за всички проекти на Фондация Уикимедия. Необходимо е при качването на файла да упоменете автора, лиценза и източника на даденото произведение.

Забележка: Повечето илюстрации и други файлове, намерени в Интернет, не могат да се ползват в Уикипедия, тъй като това би било нарушаване на авторското право. Тези, които могат да се ползват, трябва да имат изрично посочен свободен лиценз. Материали, за които не са посочени условия за копиране, не се приемат в Уикипедия (но можете да поискате разрешение от автора). Макар назад в годините да е било възможно да се приемат файлове с разрешение „само за Уикипедия“ или „само за некомерсиални цели“, от 19 май 2005 г. това не е разрешено. От май 2008 година са спрени локалните качвания на файлове в Българоезичната Уикипедия, а това е възможно само в Общомедия.

Ако вие сте автор (художник, фотограф, чертожник) на илюстративни снимки или графики с енциклопедична значимост, можете да ги публикувате в Общомедия, като ви препоръчваме да изберете лиценз от типа Признание-Споделяне на споделеното (CC-BY-SA). При качването на файла уточнете, че вие сте неговият автор. Ако произведението ви е „производна работа“ (ползвали сте чужди подложки или части за основа) на несвободни материали, е необходимо да представите изрично писмено разрешение от останалите съавтори за публикация с избрания лиценз. Вижте някои съвети за избор на свободен лиценз и качване в Общомедия.

Вижте също: 10 неща, които трябва да се знаят за картинките в Уикипедия.

Използване на материали от Уикипедия във външни публикации

[редактиране на кода]

Уикипедия поощрява ползването на уики-материалите в чужди публикации, стига да се спазва лицензионната ѝ политика. В Уикипедия има два вида материали: текстове и файлове.

Използване на текстове от Уикипедия

[редактиране на кода]

Лицензионната политика на Уикипедия позволява текстовите ѝ материали да бъдат използвани, публикувани, копирани, променяни и другаде, включително с комерсиална цел, стига да се спазват условията за ползване. Ползването на текстовете ни е безплатно, но може да става единствено при условията на лицензите CC-BY-SA и GFDL, като производните работи попадат под същия лиценз. Това вероятно е най-задължаващото: ползват ли се статии от Уикипедия, дори да са подобрени/преведени, новите версии са свободно достъпни по същия начин, като целта е събраните знания да продължават да са достъпни за обществото.

Що се отнася до водещия лиценз CC-BY-SA, при използване на текстов материал от Уикипедия трябва да се изпълнят следните изисквания:

 • Признание на авторството: Можете да разпространявате текстове под всякаква форма, ако направите признание на авторството по някой от следните начини:
  • а) чрез хипервръзка (където е възможно) или уникален ресурсен локатор (URL) към статията или статиите, от които черпите материали,
  • б) чрез хипервръзка (където е възможно) или уникален ресурсен локатор към алтернативно, устойчиво онлайн копие, което е свободно достъпно и съблюдава Условията ни за ползване и което прави признание на авторството по начин, еквивалентен на признанието, което предоставя този сайт, или
  • в) чрез списъка на всички съавтори. (Всеки списък от съавтори може да бъде филтриран така, че да изключи много малките или несъществени приноси.)
  Тези правила важат за текстове, оригинално създадени от общността на Уикимедия. По отношение на текстовете, привнесени от външни източници, може да важат и други допълнителни изисквания за признание на авторството, за които ще направим всичко възможно да ви укажем ясно. Например, на страницата може да има шаблон или бележка под линия, указващи, че съдържанието или част от него са оригинално публикувани някъде другаде. Ако самата страница съдържа такива означения, в общия случай е редно потребителите да ги запазват, когато използват съдържание повторно за свои цели.
 • Copyleft / Споделяне на споделеното: Ако правите промени или допълнения към съдържанието на страницата, която на свой ред използвате, трябва да лицензирате така получената производна работа под лиценза Криейтив Комънс Признание – Споделяне на споделеното, версия 3.0 или по-късна.
 • Обозначаване на промените: Ако правите промени или допълнения, трябва по разумен начин да обозначите, че оригиналната творба, която е почерпена от този сайт, е претърпяла изменения. Ако използвате страницата в среда на уики, например, достатъчно е да укажете промяната в историята на страницата.
 • Заявление за лиценза: Всяко копие или производна работа, които разпространявате, трябва да съдържа заявление за лиценза, информиращо, че творбата е отдадена под лиценза CC-BY-SA, придружено или от
  • а) хипервръзка или URL към текста на лиценза, или
  • б) копие от текста на лиценза. За тази цел подходящ е следният: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

От съображения за лицензионна съвместимост с GFDL, всяка страница, която не съдържа текст, който е публикуван изключително под лиценза CC-BY-SA или съвместим с него, е достъпна също и при условията на Лиценза за свободна документация на GNU. За да се определи дали дадена страница е достъпна при условията на GFDL, трябва да се провери дали заявлението в долната част на страницата, историята на страницата, както и прилежащата ѝ дискусионна страница съдържат позоваване на източник на единично лицензирано съдържание, което е несъвместимо с GFDL. Всички текстове, публикувани преди 15 юни 2009, са достъпни и под лиценза GFDL; ако искате да осигурите лицензионната съвместимост с GFDL, можете да използвате историята на страниците, за да извлечете съдържанието на страницата към тази дата.

Кратки цитати и позовавания

[редактиране на кода]

Ако само ползвате материали от Уикипедия за създаване на статия, книга, теза и др., важат същите правила както при всяка научна публикация: кратки цитати (отбелязани като такива) са разрешени, доколкото илюстрират разглежданите теми, източниците винаги се описват – интернет адрес на статията и датата (тоест версията, на която се позовавате). На страницата на всяка статия има връзка „Цитиране на страницата“ в менюто „Инструменти“. Тя дава нуждата ви за цитирането информация в няколко различни стандартни формата за цитиране.

За кратки цитати от Уикипедия не сте длъжни да публикувате статията си под същия лиценз. За останалите случаи, ако използвате текстове от Уикипедия, дори и преработени, новата публикация трябва да е достъпна при условията на същия лиценз. Ако това не е възможно, нямате разрешение да публикувате нашите материали или техни производни версии.

Използване на файлове от Уикипедия

[редактиране на кода]

Където не е указано друго, несъдържащите текст мултимедийни файлове са достъпни под разнообразни лицензи на свободната култура, съзвучни с Лицензионната политика на Фондация Уикимедия. За информация за лиценза на всеки отделен файл, прегледайте съдържанието на описателната му страница. На нея можете да видите какви са условията за ползване. Ако за някоя няма информация или е неясно, по-добре не я ползвайте, вероятно нарушава авторските права и скоро ще бъде изтрита.

Препоръчва се да ползвате нашето огромно хранилище на свободно мултимедийно съдържание: Общомедия. Там файловете са със свободен лиценз, от друго споразумение няма нужда, за да се ползват.

В Общомедия файловете строго се проверяват и ако не е сигурно, че са свободни за ползване, дори и за комерсиална цел, те се изтриват до 7 дни. Затова можете да ги ползвате, стига да споменете източника:

 • ако автор е някой от редакторите или фотографите уикипедианци и първата публикация е в Уикипедия, следва да се посочи Уикипедия -- българската, ако е българин, немската, ако е немец и т.н.; -- а ако снимката е в статия, следва връзката ви да води не към началната страница, а към статията;
 • много често източникът е друго издание: тогава следва то да се посочи, например „NASA“, „Flickr“ или каквото е показано, и има връзка към него (посетете връзката, за да проверите наистина ли лицензът е свободен).

Ако снимката е с Лиценза за свободна документация на ГНУ (GFDL), нужно е да се посочат три неща: автор, източник и самият лиценз, както за статиите по-горе. Ако няма достатъчно място под снимката, тази информация естествено може да се добави другаде в страницата, например след края на статията.

Ако файлът е Обществено достояние (Public Domain) само авторът би трябвало да се посочи (или ако не е известен, източникът, напр. NASA).

При друг лиценз трябва да се прочете какви са условията: при всеки случай ще е безплатно и разрешено за комерсиален сайт, стига да се спомене автора, лиценза и източника.

В българската Уикипедия също имаме много файлове, но за съжаление не всички са описани още (работим по въпроса) и някои не са разрешени за комерсиално ползване, затова трябва да се внимава повече, ако се ползват в друго издание. Тези, които са със свободен лиценз, постепенно се преместват в Общомедия.

 1. Тази страница, както и българският превод на Условията за ползване не са писани от специалисти по авторско право. Юридически обвързваща стойност имат единствено Условията за ползване в оригинал на английски език.