درگاه:بی‌خدایی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد



درگاه بی‌خدایی

سمبل بی‌خدایی در
کمپین بیرون آمدن

Atheist Symbol


بی‌خدایی یک موضع فلسفه است که یا عدم وجود خدا را می‌پذیرد یا خداباوری را رد می‌کند. این معمولاً با ندانم‌گرایی مقایسه می‌شود، که مدعی است (فارغ از باور) غیرممکن است که به وجود یا عدم وجود خدا(یان) مطمئن باشیم. در تعریف کلی، بی‌خدایی نبود باور به خدایان است، که گاهی ناخداباوری خوانده می‌شود. هرچند گمان می‌شود اکثر بی‌خدایان باید بی‌دین باشند، برخی ادیان مثل بودیسم هم باورهای بی‌خدایانه دارند. بسیاری از کسانی که خود را بی‌خدا توصیف می‌کنند دغدغه‌ها و شک‌گرایی مشترکی نسبت به ادعاهای فراطبیعی دارند، و به فقدان شواهد تجربی برای وجود خدایان استناد می‌کنند. برهان‌های دیگر بی‌خدایی فلسفی، اجتماعی یا تاریخی هستند. اگرچه بسیاری از کسانی که خود را بی‌خدا توصیف می‌کنند به فلسفه‌های سکولار از جمله انسان‌گرایی، خردگرایی و طبیعت‌گرایی گرایش دارند، برای بی‌خدا بودن نیازی به پایبندی به هیچ ایدئولوژی یا مجموعه رفتارهای خاصی نیست. واژه بی‌خدا در ابتدا به عنوان صفتی تحقیرآمیز به کسانی که به وجود خدا معتقد نیستند یا با بنیاد دینی مشکل دارند سرچشمه گرفت، ولی با با گسترش اندیشه آزاد، شک‌گرایی علمی و نقد دین، این واژه به تدریج مفهوم خاص‌تری پیدا کرد و توسط شماری برای توصیف خود استفاده شد.

بیشتر درباره بی‌خدایی...

مقاله برگزیده

بی‌خدایی صریح و ضمنی.
بی‌خدای ضمنی شخصی است که به خدا باور ندارد، اما صراحتاً درستی خداباوری را نفی یا انکار نمی‌کند. اصلاً لازم نیست که بی‌خدای ضمنی با ایدهٔ خدا آشنایی داشته باشد. برای مثال، شخصی که هیچ آشنایی با باور خداباوری ندارد، نه به خدا اعتقاد ندارد و نه منکر وجود چنان موجودی می‌شود. انکار مستلزم چیزی است که انکار شود، و کسی نمی‌تواند بدون اینکه اول بداند خداباوری چیست، آن را انکار کند. بارون دولباخ در سال ۱۷۷۲ با ایده‌ای مشابه ادعا کرده‌است: «همهٔ کودکان در هنگام تولد بی‌خدا هستند، آنها ایده‌ای از خدا ندارند».

تصویر برگزیده

لمس‌شده توسط رشته‌های نودلی، نقیضه‌ای از خلقت آدم میکل آنژ
لمس‌شده توسط رشته‌های نودلی، نقیضه‌ای از خلقت آدم میکل آنژ
اثر: Lawrencekhoo

نماد هیولای اسپاگتی پرنده، نقیضه‌ای از نماد ماهی عیسی

در این ماه

Christopher Hitchens

زندگی‌نامه برگزیده

آرتور سی. کلارک
سِر آرتور چارلز کلارک (به انگلیسی: Sir Arthur Charles Clarke) (۱۶ دسامبر ۱۹۱۷، سامرست، انگلستان - ۱۹ مارس ۲۰۰۸، سریلانکا) معروف به آرتور سی. کلارک، نویسنده، مخترع و دانشمند بریتانیایی است. رمان علمی-تخیلی بسیار معروف ۲۰۰۱: اودیسه فضایی اثر اوست. فیلمی با همین نام بر مبنای این کتاب توسط استنلی کوبریک ساخته شد و جایزه اسکار را برای او و آرتور سی کلارک به ارمغان آورد. او همچنین آخرین عضو بازمانده از گروهی بود که «بزرگان سه گانه علمی-تخیلی» نامیده می‌شد. دو عضو دیگر این مجموعه «رابرت هاینلین» و «آیزاک آسیموف» بودند.

آیا می‌دانستید...

دیوید هیوم

  • ...که لغت بی‌خدایی به شکل مدرن در فرانسه قرن شانزدهم از athéisme ریشه گرفته‌است.
  • ...که نزدیک به یک سوم جمعیت نیوزیلند، وابستگی به دین خاصی اعلام نکرده‌اند، شامل رهبران هر دو جناح سیاسی.
  • ...که در ۱۷۴۵ ویلیام کلگهورن مقام خود را در دانشگاه ادینبرو برد، زیرا حریف او دیوید هیوم (در تصویر) توسط شورای شهر فردی بی‌خدا، اخلاق‌ستیز و شک‌گرا توصیف شده بود.
  • رده‌ها

    Atheism categories

    ویکی‌پروژه‌ها

    پروژه اصلی: ویکی‌پروژه بی‌خدایی

    WikiProjects

    ویکی‌پروژه‌های مرتبط: دین • تاریخ فلسفه • معنویت

    گفتاورد برگزیده

    ریچارد داوکینز
    همگی ما نسبت به بیشتر خدایانی که بشر تاکنون باور داشته بی‌خدا هستیم. برخی تنها یک خدا فراتر می‌رویم.

    موضوع‌ها

    بی‌خدایی
    موضوع‌های بی‌خدایی

    کارهایی که می‌توانید بکنید

    کارهایی که می‌توانید بکنید

    درگاه‌های وابسته

    در دیگر پروژه‌های ویکی‌مدیا