Уикипедия:Повече от три връщания – Уикипедия

Уикипедианското правило за тройно връщане (ПТВ) гласи:

Не връщайте редакция на една страница повече от три пъти в течение на 24 часа.
(Това не важи за връщания на собствени редакции и премахването на безспорен (явен) вандализъм.)

Тази политика важи за всеки редактор. Използването на марионетки не е легитимен начин за избягване на ограничението. Ограничението не важи обаче за групи потребители. Ако редакцията наистина крайно се нуждае от връщане, най-вероятно някой друг ще я върне. Това има и по-голям шанс да покаже коя от версиите се подкрепя от общността. В случай че правилото ви ограничава, разговаряйте с други уважавани от вас уикипедианци, и ги помолете да хвърлят един поглед. Ако и вие, и човекът, помолен за помощ, направите три връщания, вероятно е време страницата да бъде защитена и да се потърси разрешение на спора.

Принципът е съпоставим с правилото Ко (恒) в играта Го или правилото за тройното повторение в шаха.

Цел на политиката

[редактиране на кода]

ПТВ не дава на потребителите неотменимо право да правят три връщания на всеки 24 часа и не поощрява връщането като редакторска техника. То е замислено да спира безплодни редакторски войни. В почти всички случаи упоритото връщане си остава непрепоръчителна практика и не представлява коректно сътрудничество.

Ако откриете, че сте връщали страница дори само повече от един път на ден, това говори за сериозен проблем и е най-добре да се пробва разрешаването на спора, започвайки диалог на беседата на страницата.

Връщане и вандализъм

[редактиране на кода]

Ако се налага да връщате многобройни редакции на вандали или потребители с издадени забрани за редактиране, най-вероятно трябва да се блокира потребителят или IP адресът. Ако не сте администратор, привлечете вниманието на администраторите в Уикипедия:Заявки към администраторите. Ако сте администратор, блокирайте съответния потребител, следвайки политиката в Уикипедия. По думите на Джимбо Уейлс:

В общи линии, правилото за тройно връщане естествено не е приложимо за връщания на явен вандализъм от потребители, чакащи администратор да блокира IP-то. По принцип администраторите няма нужда да връщат повторно явни вандализми, понеже по това време те вече би трябвало да са блокирани. (Въпреки това някой път администраторите ще решат да не блокират IP-та, за да не засегнат невинни потребители.) Но в някои случаи може да се окаже, че явен вандализъм е минал през три връщания; правилото не трябва да се интерпретира така, че такъв вандализъм да трябва да се оставя на място от потребителя, който го е връщал вече три пъти. Използвайте това изключение внимателно – по-добре е просто да се погрижите вандалът да бъде блокиран, ако е възможно. И се уверете, че става въпрос за явен вандализъм по обичайната дефиниция.
Това изключение не важи за връщания на установени потребители просто защото смятате техните редакции за „вандализъм“. Ясният вандализъм е безспорен – не го бъркайте с редакции, с които просто не сте съгласни.

Изпълнение на правилото

[редактиране на кода]

В българската Уикипедия не е взето официално решение за последствията при неспазване на правилото. Официално приета в чешката, немската и английската Уикипедии е следната практика:

Ако потребител наруши правилото за тройно връщане, администраторите могат да го блокират за максимум 24 часа. В случаите, когато различни страни са нарушили правилото, администраторите трябва да третират всички страни еднакво.

При систематично нарушаване на правилото може да бъде издадена забрана за редактиране.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Three-revert rule в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​