Ширококолійна залізниця Чоп — Чєрна-над-Тисою — Вікіпедія

Чоп — Чєрна-над-Тисою
Čierna nad Tisou - Čop
Прикордонні стовпи №360
Прикордонні стовпи №360
Прикордонні стовпи №360
Огляд
Країна Україна Україна,
Словаччина Словаччина
Тип пасажирський, вантажний рух
Статус діюча
Кінцеві станції Чоп, Чєрна-над-Тисою
Кількість станцій 2 + 1 роз'їзд
Обслуговування
Рік відкриття 1947 (77 років)
Підпорядкування Залізниці Словацької республіки
Оператори ZSSK Cargo
Технічні дані
Протяжність 10 км
Ширина колії 1520 мм
Вид електрифікації постійний струм (=3 кВ)
Швидкість 50 км/г

Ширококолійна залізниця Чоп — Чєрна-над-Тисою — одноколійна залізнична лінія у східній частині Словаччини з шириною колії 1520 мм. Це одна з двох ліній шириною 1520 мм у Словаччині (друга і найдовша лінія від Ужгорода до Ганіски). Лінія починається у ширококолійній частині станційної колії на станції Чоп і веде через найзахідніше українське село Соломоново до залізничного перевантажувального пункту Чєрна-над-Тисою. Звідти вона продовжується в межах зони перевалки до контейнерного терміналу в селі Добра[1], де закінчується.

Історія[ред. | ред. код]

Широка колія через державний кордон Чехословаччини та Радянського Союзу була включена в плани ще у 1940-х роках, особливо у зв'язку з запланованим будівництвом великого залізничного перевантажувального депо у Чєрна-над-Тисою. Ідея була негайно реалізована. У 1947 році [2] була введена в експлуатацію лінія від Чопа до Чєрної-над-Тисою, як перша ширококолійна лінія в Чехословаччині. Лінію було побудовано за найкоротший період на майже рівнинній місцевості з мінімальними ухилами та необхідністю будівництва залізниці, паралельної існуючій ділянці звичайної колії. Після 1960 року електрифікацію проводили за допомогою стандартної системи постійного струму з метою підвищення пропускної здатності та ефективності транспорту. Обсяг перевезень досяг кульмінації в період найбільшого будівництва перевантажувального майданчика та торгівлі з СРСР — за цей час лінією щоденно мало змогу курсувати до 50 поїздів [3]. Після цього кількість підключень зменшилася.

Опис лінії[ред. | ред. код]

Краєвид станції Чєрна-над-Тисою

На лінії досі працюють вантажні поїзди, які здійсюють перевезення вантажів та перевалки вантажів до терміналу Чєрна-над-Тисою. Вони продовжують прямувати головною лінією до станції Кошиці у вагонах європейської колії. Зворотно, в Україну перевозяться лише порожні вагони після розвантаження (за винятком деяких вагонів-контейнерів з терміналу у селі Добра)[4] — перевантаження з вагонів звичайної колії в напрямку України здійснюється лише на станції Чоп[5]. Проте інтенсивність руху не є високою; за добу державний кордон перетинають приблизно 3-5 пар поїздів.

З 2009 року лінією курсують також контейнерні поїзди з вантажами з Азії[6]. Колія також лідирує за довжиною поїздів — завдяки нормі довжини поїздів 980 метрів тут курсують найдовші поїзди на території не лише Словаччини, а й усієї колишньої Чехословаччини. Поїзди міждержавного сполучення курсують під тягою виключно українських локомотивів ВЛ10 або ВЛ11 (Укрзалізниці). Ширококолійні зміни в Чєрній-над-Тисою займають локомотиви, а саме серії 770.8, 771.8 та 773.8 перевізника «Železničná spoločnosť Cargo Slovakia».

Маршрут[ред. | ред. код]

Маршрут ширококолійної залізниці через Чоп — Шкода Соломоново — роз'їзд 271 км — кордон — станція прикордонного контролю (0,262 km[7]) — Чєрна-над-Тисою — Добра

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. TABUĽKY TRAŤOVÝCH POMEROV 101B. Bratislava: Železnice Slovenskej republiky, 2005-12-11
  2. KORCSMÁROS, Gabriel. ŠRT: Největší suchozemský přístav bývalé ČSSR [online]. Železničář, 2016-01-31
  3. ŠINDLAUER, Zdeněk. Česká Lípa-střelnice – Kursk. 1. vyd. Praha: Dopravní vydavatelství Malkus, 2007. 218 s. ISBN 80-87047-03-6. S. 10.
  4. Východoslovenské prekladiská. Архів оригіналу за 10 квітня 2020. Процитовано 5 червня 2022.
  5. Vykonávacie nariadenie o prevádzke vlakov na hraničnom prechode Čop - Čierna nad Tisou [online]. Bratislava: Železnice Slovenskej republiky, 2013
  6. První přímý nákladní vlak z Číny přijel na Slovensko. ŽelPage, 2009-12-09
  7. Trať: Čierna nad Tisou - Čierna nad Tisou št. hr.