Pat Walshe

Pat Walshe
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (91 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Los Angeles, California, SUA Modificați la Wikidata
ÎnmormântatWestwood Village Memorial Park Cemetery[*][[Westwood Village Memorial Park Cemetery (cemetery in the Westwood Village area of Los Angeles, California, United States)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
actor de teatru[*]
actor de circ[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata

Patrick Walshe (n. , New York City, New York, SUA – d. , Los Angeles, California, SUA) a fost un actor de personaj american și artist de circ. Acesta este cunoscut pentru rolul lui Nikko, liderul maimuțelor înaripate⁠(d), din filmul Vrăjitorul din Oz (1939). A apărut într-un număr mic de filme, deoarece pe parcursul carierei a fost implicat cu precădere în spectacole de teatru, vodevil și circ. Walshe a colaborat deseori cu actorii Lew Fields⁠(d) și Joe Cook⁠(d).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut Patrick Walshe, pe 26 iulie 1900 în New York City, acesta și-a petrecut primii ani din viață în Brooklyn.[3] Acesta a suferit de nanism și a avut o înălțime de doar 120 de centimetri.

Walshe a început să apară în spectacole de vodevil și circ de la o vârstă fragedă. Prima sa apariție pe Broadway a fost în producția The Girl Behind the Counter⁠(d) (1908) de Lew Fields, unde l-a interpretat pe „Thompkins”, unul dintre chelnerii glumeți.[4] În 1909, a apărut în piesa de teatru The Midnight Sons⁠(d) alături de micul actor Irwin Emmer. Cei doi au interpretat o pereche de păsări, aceasta fiind una dintre primele apariții ale sale în rolul unui animal.[5] La scurt timp după acest spectacol, a apărut în Circul Fraților Ringling⁠(d)[6] al celebrilor frați Ringling⁠(d).

În anii următori, Walshe a apărut în revista de cabaret Hell la teatrul Folies-Bergère⁠(d), iar mai târziu s-a reunit cu Lew Fields pentru piesa de teatru Bunty, Bulls and Strings.[7] A fost clovn pentru Circul Barnum & Bailey⁠(d) la Madison Square Gardens în 1912.[8] În 1913, a apărut în producția A Good Little Devil⁠(d) pe Broadway[9] alături de Mary Pickford, unde a jucat rolul unui gnom pe nume „Huggermunk” și al unei veverițe. Mai târziu, Walshe a apărut în piesa lui Winthrop Ames⁠(d) - „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici⁠(d)” - alături de Irwin Emmer. Ulterior, și-a petrecut timpul în circul lui Frank A. Robbins[9] și în anul următor a apărut, alături de Irwin Emmer și alți câțiva actori-pitici, la expoziția „Toyland” din cadrul Expoziției Internaționale Panama-Pacific⁠(d).[10]

Walshe și-a făcut debutul în film în 1915 în comedia Old Dutch. Acolo a readus la viață rolul din The Girl Behind the Counter interpretat cu cinci ani în urmă.[11] Cvartetul de chelneri fusese popular în rândul publicului, așa că Fields i-a reunit pe toți pentru filmul său produs de compania World Films.[12]

Din 1945 până în 1946, Walshe a participat la spectacole organizate de Ringling Bros. și Barnum & Bailey Circus,[13][14] Circul lui Al Dean,[15] la Teatrul Court Square și cu Circul Cole Bros.⁠(d)[16] A avut alte roluri minore în filme precum Pinky⁠(d) și Roseanna McCoy⁠(d).[17] În Panic in the Streets⁠(d) (1950), acesta a interpretat un vânzător ambulant de ziare pe nume Pat, fiind unul dintre puținele sale roluri cu dialog.

Vrăjitorul din Oz[modificare | modificare sursă]

În 1938, Walshe a obținut cel mai important rol al carierei sale - a apărut în lungmetrajul Vrăjitorul din Oz, unde l-a interpretat pe Nikko, liderul Maimuțelor Înaripate.[18] Walshe a primit rolul datorită experienței sale obținute în spectacolele de circ și vodevil, respectiv modului în care imita maimuțele. Castingul său a fost anunțat oficial pe 28 septembrie și a fost primit la MGM pe 3 octombrie.[19]

Spre deosebire de celelalte maimuțe, personajul Nikko a reprezentat un rol creditat, acesta fiind servitor și secund sub comanda Vrăjitoarei de la Apus⁠(d) (interpretată de Margaret Hamilton). Deși nu existau dialoguri pentru personajul său, interpretarea lui Walshe constând doar în mișcări și gesturi, a fost creditat pe ecran, un lucru rar întâlnit în acea perioadă pentru astfel de roluri minore. În loc să utilizeze machiaje de scenă⁠(d), acesta a fost nevoit să poarte proteze complexe concepute de Jack Dawn⁠(d). În timp ce celelalte maimuțe purtau măști simple de cauciuc, Walshe a purtat un machiaj prostetic⁠(d) alcătuit din mai multe piese, fiind modelat după trăsăturile sale și lipit de fața sa.[20] De asemenea, a purtat un costum de blană, cu aripi și coadă. Spre deosebire de celelalte maimuțe, aripile lui Nikko sunt tăiate pentru a-l împiedica să zboare. Drept urmare, el este forțat să rămână în castelul Vrăjitoarei și nu ia parte la capturarea lui Dorothy.

Deși Walshe figurează în creditele filmului ca „Nikko” și, în ciuda aparițiilor sale frecvente, numele „Nikko” nu este niciodată rostit. În carte, personajul este numit pur și simplu „regele maimuțelor”. O mare parte din spectatorii filmului s-au întrebat cine este „Nikko”, iar unii l-au confundat cu Căpitanul Gărzilor Winkie⁠(d) (interpretat de Mitchell Lewis).[21]

Moartea[modificare | modificare sursă]

Walshe a murit pe 11 decembrie 1991 în Los Angeles din cauza unui atac de cord. La vârsta de 91 de ani, acesta a fost ultimul membru creditat al distribuției filmului Vrăjitorul din Oz. A fost înmormântat în Westwood Memorial Park⁠(d).

Filmografie[modificare | modificare sursă]

An Titlu Rol Note
1915 Old Dutch Waiter Debut în film, Necreditat
1930 Seeing Things Little Guy Scurtmetraj
1939 The Wizard of Oz Nikko
1949 Pinky Minor Role Necreditat
Roseanna McCoy A Hatfield Necreditat
1950 Panic in the Streets Pat - Newspaper Peddler Rol final, Necreditat

Teatru[modificare | modificare sursă]

  • The Girl Behind the Counter (1908) - Thompkins
  • The Midnight Sons (1909) - Pasăre
  • Ringling Brothers Circus (1910)
  • Hell at Folies-Begere (1911) - An Antique
  • Bunty Bull and Strings (1912) - Mr MacGregor
  • Barnum & Bailey at Madison Square Garden (1912) - Clovn
  • A Good Little Devil (1913) - Huggermunk/Veveriță
  • Snow White and the Seven Dwarfs (1913) - Pitic
  • Frank A. Robbins Circus (1914)
  • Toyland (1915)
  • Weber and Fields Reunion (1915) - Maimuță
  • Good-Bye, Bill (1918) - Chorus
  • As You Were (1920) - Primeval Father
  • The Merchant of Venice (1922) - Maimuța Jessicăi
  • The Jeweled Tree (1926) - Hotep/First Shade
  • Rain or Shine (1928–29) - Maimuța
  • Fine and Dandy (1930–31) - J. Newton Wheer/The Colt
  • Topsy Turvy Revue (1936) - Midget Tarzan
  • Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus (1945–46)
  • Al Dean's Circus (1946) - The Human Ape
  • Cole Bros. Circus (1950)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Pat Walshe, Internet Broadway Database, accesat în  
  2. ^ a b c d Pat Walshe, Find a Grave, accesat în  
  3. ^ „Theatre Topics: Charles Frohmans List of New plays promises much that is interesting”. . Accesat în . 
  4. ^ „LEW FIELDS in the musical comedy THE GIRL BEHIND THE COUNTER”. Billboard (20). . Accesat în . 
  5. ^ „News, Notes and Gossip About Plays and Pictures”. The Boston Sunday Globe (20). . Accesat în . 
  6. ^ „From Circus to "Rain or Shine". . Accesat în . 
  7. ^ „Theatre Topics: Charles Frohmans List of New plays promises much that is interesting”. . Accesat în . 
  8. ^ „The Barnum & Bailey Show at Madison Suare Gardens in All its Glory”. The New York Clipper. 60 (3). . Accesat în . 
  9. ^ a b „From Circus to "Rain or Shine". . Accesat în . 
  10. ^ „P. P. I. E. News”. Variety (5). ianuarie 1915. Accesat în . 
  11. ^ „Brevities of the Business”. Motography. Vol. 13 nr. 1. . p. 216. Accesat în . 
  12. ^ „Remember the Waiter's Quartette in 'The Girl Behind the Counter?'. The New York Clipper (47). . Accesat în . 
  13. ^ „Dressing Room Gossip: Ringling Barnum”. Billboard. 57 (29). . Accesat în . 
  14. ^ „Ringling-Barnum 1946 Program”. Billboard. 58 (15). . Accesat în . 
  15. ^ „They Bloom With the Sprigs In Spring -- Tra-La -- L. A”. Billboard. 58 (14). . Accesat în . 
  16. ^ „Dressing Room Gossip: Cole Bros”. Billboard. 62 (27). . Accesat în . 
  17. ^ Cox, Steven (). The Munchkins Remember: "The Wizard of Oz" and Beyond. New York: E. P. Dutton. ISBN 9780525484868. 
  18. ^ Hogan, David J. (). The Wizard of Oz FAQ: All That's Left to Know About Life, According to Oz. New York: Applause Theatre and Cinema Books. ISBN 978-1480397194. 
  19. ^ Scarfone, Jay; Stillman, William (). The Road to Oz: The Evolution, Creation, and Legacy of a Motion Picture Masterpiece. Lyons Press. ISBN 9781493035328. 
  20. ^ Hogan, David J. (). The Wizard of Oz FAQ: All That's Left to Know About Life, According to Oz. New York: Applause Theatre and Cinema Books. ISBN 978-1480397194. 
  21. ^ „The Nikko Controversy”. Reelclassics.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]