International Standard Book Number

ISBN-13 reprezentat prin cod de bare EAN-13
(în acest caz ISBN 978-3-16-148410-0)

International Standard Book Number (ISBN, română Număr Internațional Standardizat pentru Carte) este un identificator numeric pentru identificarea comercială a cărților.[1] Sistemul ISBN a fost creat în Regatul Unit, în 1966, de către vânzătorii de carte și papetărie W.H. Smith; original era un cod standard de numărare a cărților din 9 cifre (Standard Book Numbering, SBN) și așa a fost folosit până în 1974. În 1970 a fost adoptat ca standard internațional, cu numărul ISO 2108. Începând cu 1 ianuarie 2007 ISBN este format din 13 cifre, fiind compatibil cu formatul de coduri de bare EAN-13.[2]

Responsabilitatea întreținerii standardului ISBN revine subcomitetului ISO TC 46/SC 9.

Agenția Internațională ISBN, cu sediul la Londra, coordonează centrele naționale ISBN. Aceasta are rolul de a stabili regulile cadru de acordare a codurilor ISBN, protocolul de înființare și regulamentul de funcționare a centrelor naționale și de a promova și coordona sistemul ISBN la nivel mondial.

În România, sistemul de numerotare standardizată a cărților – ISBN a fost introdus în anul 1989. Centrul Național ISBN din cadrul Bibliotecii Naționale a României coordonează aplicarea sistemului ISBN la nivel național prin înregistrarea editurilor de carte și acordarea codurilor ISBN pentru editare sistematică și ocazională.[3] Centrul Național ISBN realizează și actualizează baza de date a editurilor de carte din România, parte componentă a Registrului Internațional al Editorilor[4] administrat de Agenția Internațională ISBN din Londra[5].


Alți identificatori similari:

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ocazional, editurile folosesc în mod greșit același ISBN pentru mai mult de un titlu (d.e. prima ediție a „The Ultimate Alphabet” și „The Ultimate Alphabet Workbook” au același ISBN, 0-8050-0076-3). Invers, cărțile pot fi publicate sub mai multe numere ISBN, de exemplu o ediție având ca a doua limbă germana pentru cartea Emil und die Detektive are următorii indicatori ISBN 87-23-90157-8 (în Danemarca), 0-8219-1069-8 (în Statele Unite), 91-21-15628-X (în Suedia), 0-85048-548-7 (în Anglia) și 3-12-675495-3 (în Germania).
  2. ^ en Frequently Asked Questions about the new ISBN standard (Întrebări frecvente cu răspunsuri despre noul standard ISBN) Arhivat în , la Wayback Machine.
  3. ^ „ISBN”. Accesat în . 
  4. ^ „Global Register of Publishers”. Accesat în . 
  5. ^ „ISBN International Agency”. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • ASIN (Amazon Standard Identification Number)
  • CODEN (Un identificator de seriale, încă în uz în biblioteci, dar înlocuit de ISSN pentru orice altă lucrare nouă)
  • DOI (Digital Object Identifier)
  • ISAN (International Standard Audiovisual Number)
  • ISMN (International Standard Music Number)
  • ISRC (International Standard Recording Code)
  • ISSN (International Standard Serial Number)
  • ISWC (International Standard Musical Work Code)]
  • Library of Congress Control Number
  • SICI (Serial Item and Contribution Identifier)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Agenții naționale și internaționale
Instrumente online
Can also use it to verify ISBNs to see if they're valid. Assures compliance with the full ISBN spec, not just the check digit.