Lycée Louis-le-Grand

Hier ligt het lyceum in het centrum aan de rechterkant van de rue St Jacques; aan de linkerkant ligt het voormalige hoofdgebouw van de Sorbonne, aan de rechterkant het oude gebouw van de Parijse rechtenfaculteit.

Het Lycée Louis-le-Grand (soms ook LLG genoemd) is een school voor middelbaar onderwijs in Parijs. De school wordt algemeen beschouwd als een van de meest veeleisende in Frankrijk. Voorheen bekend als het Collège de Clermont, werd de school hernoemd naar koning Lodewijk XIV van Frankrijk, toen deze koning na een bezoek aan de school zijn patronage aanbood.

De school biedt een middelbareschoolopleiding (een lycée, afgesloten met het baccalauréat, met 800 leerlingen), en een curriculum op universitair niveau (classes préparatoires, met 900 studenten), dat de studenten voorbereidt op de toegangsexamens van de grandes écoles. Louis-le-Grand is beroemd, omdat het de hoogste slagingspercentages heeft voor de École Polytechnique, de École Normale Supérieure, de École des Hautes Études Commerciales, de École centrale Paris en de École nationale supérieure des Mines de Paris. Studenten van het lyceum worden op zijn Latijns ook magnoludoviciens genoemd.

Het Louis-le-Grand, opgericht in 1563, is gelegen in het hart van de Quartier Latin, het traditionele studentengebied van Parijs. Dit gebied, rijk aan geschiedenis, architectuur, cultuur, is de thuisbasis van enkele van de oudste en meest prestigieuze onderwijsinstellingen in Frankrijk, waaronder de Sorbonne en het Collège de France.

Het Louis-le-Grand speelt een leidende rol in het onderwijs van de Franse elite. Tal van oud-leerlingen zijn politici, diplomaten, prelaten, maarschalken van Frankrijk, leden van de Académie française en mannen en vrouwen van cultuur en wetenschap geworden. "Het jezuïetencollege van Parijs", schreef Elie de Beaumont in 1862, "is reeds lange tijd de vruchtbaarste kweekvijver voor grote mannen". Inderdaad zijn Molière, Voltaire en Victor Hugo voormalige studenten, die beroemde schrijvers geworden zijn, en hebben Georges Pompidou, Valéry Giscard d'Estaing en Jacques Chirac, alle drie president van de Vijfde Franse Republiek, tijd doorgebracht in de banken van het Louis-le-Grand. Ook zaten er de revolutionairen Robespierre, Saint-Just, De Sade en Camille Desmoulins op school. Gerenommeerde buitenlandse studenten van het Lycée waren koning Nicolaas I van Montenegro en Léopold Senghor, de eerste president van Senegal.

Beroemde oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdingang van het Lycée Louis-le-Grand in Parijs, een van de beroemdste lycées, die classes préparatoires voor de grandes écoles bieden.

Schrijvers en filosofen[bewerken | brontekst bewerken]

Schilders en beeldhouwers[bewerken | brontekst bewerken]

Wiskundigen en natuurwetenschappers[bewerken | brontekst bewerken]

Politici[bewerken | brontekst bewerken]

Lycée Louis-le-Grand, rue Saint-Jacques

Andere beroemde personen[bewerken | brontekst bewerken]

Cour d'Honneur van het lyceum in de maand maart.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lycée Louis-le-Grand van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.