Chassébuurt

Chassébuurt
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam-West
Wijk De Baarsjes
Coördinaten 52°22'6,946"NB, 4°51'35,658"OL
Oppervlakte 0 km²  
- land 0 km²  
- water 0 km²  
Inwoners
(2023)
0[1]
(Deling door nul inw./km²)
Woningvoorraad 0 woningen[1]
Overig
Postcode(s) 1057
Witte de Withstraat, links het blok van de firma's van directeur 't Lam, rechts het blok waar Lobatto afstand van moest doen.

De Chassébuurt is een buurt in Amsterdam, in het stadsdeel West in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De buurt ligt tussen de Kostverlorenvaart, de Postjesweg, de Admiralengracht, de Jan Evertsenstraat en de Admiraal de Ruijterweg en is vernoemd naar de Chasséstraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het begin van de jaren twintig werd de rijksvoorschotregeling voor de bouw van arbeiderswoningen door woningbouwverenigingen snel afgebouwd, ten gunste van bouw van middenstandswoningen door particulieren. Er werd een premieregeling van kracht voor middenstandswoningen, waarbij het rijk een subsidie van maximaal 2500 euro (circa 20% van de bouwkosten) verschafte. Veel particulieren, veelal uit de bouwwereld, verenigden zich in vennootschappen om te kunnen bouwen en exploiteren.

Daardoor werden de woningen in de Chassébuurt vooral gebouwd door dergelijke samenwerkingsverbanden. De rijkssteun bestond bovendien uit een hypothecaire lening, waarvoor de gemeente borg moest staan. Dat betekende dat de woningen in bezit van de gemeente zouden komen, als de eigenaar zijn betalingsverplichtingen niet meer zou nakomen en de gemeente zonder al te veel schade van haar garantstelling af wilde komen. Dit zou geregeld voorkomen, deels door onkunde van de nieuwe vastgoedeigenaren, deels door een te snel groeiend aanbod van middenstandswoningen voor een middenklasse die in Amsterdam nog maar klein was. Dat leidde tot nog meer leegstand van deze middenstandswoningen. Een groot aantal particuliere verhuurders kon rente en aflossing niet meer betalen, en de gemeente werd gedwongen hun vastgoed over te kopen.

Zo kwam in 1925 het blok in de Witte de Withstraat 40 t/m 94 (tezamen 99 nieuwbouwwoningen en 5 winkelruimtes) van de vennootschappen Fronton, Nieuw-Amsterdam en De Genestet, allen geleid door directeur P.H. 't Lam, via executoriale verkoop in bezit van de gemeente. Particulier verhuurder J. Lobatto Rzn., die het woningblok ertegenover in bezit had in de Witte de Withstraat, raakte in 1926 zijn 179 woningen en 5 bedrijfsruimtes uit 1923 kwijt aan de gemeente.

De woningen kwamen daarna in beheer bij de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam, die ze tegen betaalbare huren ging verhuren. Ook in veel andere straten kan het gemeentelijk woningbezit hierdoor verklaard worden. In de jaren tachtig van de 20e eeuw kocht de gemeente veel gebrekkige panden op van particulieren. Deze panden werden gerenoveerd en daarna verhuurd door de gemeente Amsterdam.

Project Chassébuurt[bewerken | brontekst bewerken]

Stadsdeel West en Ymere investeerden in het eerste decennium van de 21e eeuw flink aan een 'levendige, gevarieerde en vitale' Chassébuurt. De Chassébuurt veranderde daardoor in een populaire buurt met galeries en bedrijfjes en woningen voor meer verschillende inkomensgroepen. Straten werden heringericht en er kwam een vrijetijdscentrum voor kinderen en jongeren. De werkzaamheden aan de buurt liepen door tot 2010. De aanpak van de Chassébuurt vond plaats in het kader van het Grotestedenbeleid. Wegens overlast van hangjongeren lopen en fietsen er sinds september 2007 straatwachten van To Serve and Protect door de buurt.

Project Groene Loper[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2016 kondigde het GVB aan dat lijn 7, die sinds het doortrekken van de lijn over de Kostverlorenvaart in 1926 door de Witte de Withstraat en de Jan Evertsenstraat reed, een andere route zou krijgen. De tram zou vanaf eind 2017 over de Postjesweg en de Hoofdweg gaan rijden. Een groep bewoners uit de Witte de Withstraat zag hierin een kans om de straat op te knappen en richtten de community WDW020 op. Vervolgens startten zij het project 'De Groene Loper Naar de Chassébuurt'. Medio 2017 won WDW020 met De Groene Loper de verkiezing op De Stem Van West, waarmee de gemeente medewerking toezegde. Een herinrichting van de straat staat gepland voor 2019/2020, waarbij bewoners en de gemeente Amsterdam samen de ontwerpen maken.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Straten en pleinen in de Chassébuurt[bewerken | brontekst bewerken]