اعتراضات ۱۳۹۸ ایران - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

«تشکیل اجتماعات و راه‌پیمایی‌ها، بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است.
تبصره:تشکیل اجتماعات و راهپیمایی طبق اصل ۲۷ قانون اساسی آزاد است، ولی برگزاری آن در پارک‌ها، میدان‌ها و معابر عمومی منوط به کسب مجوز از وزارت کشور است.»

— اصل ۲۷ قانون اساسی[۱]

اعتراضات ۱۳۹۸ ایران شامل تجمع‌ها و اعتراضات گوناگون در ایران است که در سال ۱۳۹۸ رخ داده‌اند. ریشه‌های اعتراضات ایران مشکلات اقتصادی، اختلافات سیاسی، رخدادهای اجتماعی و فرهنگی است. بنا بر بیست و هفتمین اصل از اصول ۱۷۷ گانه قانون اساسی جمهوری اسلامی، «تشکیل اجتماعات و راه‌پیمایی‌ها بدون حمل سلاح به شرط آنکه مخل به مبانی اسلام نباشد، آزاد است.»[۲]

اعتراضات[ویرایش]

دیگر[ویرایش]

  • تجمع اعتراضی داروسازان در نظام پزشکی (۱۹ بهمن)[۳][۴]

فضای مجازی[ویرایش]

Internet4iran
  • در پی اعتراضات آبان ۱۳۹۸ ایران در واکنش به گرانی بنزین و قطع کردن اینترنت توسط حکومت ایران کاربران خارج از ایران برای اعتراض به این وضعیت و اطلاع‌رسانی دربارهٔ آن از این هشتگ استفاده کردند.[۵]

جان‌باختگان[ویرایش]

تصاویر فراوانی که توسط شهروندان گرفته شده‌است، نشان می‌دهد که نیروهای امنیتی، سپاه پاسداران و بسیج با استفاده از سلاح‌های جنگی در نقاط مختلف کشور، به سوی معترضان به صورت مستقیم و هدفمند تیراندازی مستقیم کرده‌اند.[۶][۷] در موردی همچون ماهشهر، تصاویر نشان می‌دهد که نیروهای سپاه پاسداران با استفاده از سلاح‌های نیمه سنگین جنگی، همچون دوشکا و تیربار، معترضان را هدف قرار دادند.[۷] تلویزیون ایران معترضان در ماهشهر را اغتشاش‌گرانی خواند که قصد تصرف پتروشیمی ماهشهر را داشتند.[۸]

خبرگزاری فرانسه در گزارشی تحقیقی نشان می‌دهد که بیش از ۷۵۰ تصویر و ویدئو از تیراندازی توسط نیروهای امنیتی و کشته و زخمی شدن معترضان به جای مانده‌است.[۷] در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ سازمان عفو بین‌الملل جزئیات مرگ ۳۰۴ نفر از معترضان آبان ۱۳۹۸ در ایران را منتشر کرد.[۹] بر اساس این گزارش آن‌ها در فاصله ۲۴ تا ۲۸ آبان توسط نیروهای امنیتی کشته شدند.[۱۰]

برخی از کشته‌شدگان در اعتراضات آبان ۱۳۹۸

دلایل[ویرایش]

واکنش‌ها[ویرایش]

جستارهای وابسته[ویرایش]

پیشین:
اعتراضات ۱۳۹۷
اعتراضات ۱۳۹۸ ایران پسین:
اعتراضات ۱۳۹۹

منابع[ویرایش]

  1. «اصل ۲۷ قانون اساسی». پژوهشکده شورای نگهبان. ۲۰۲۱-۰۴-۰۵. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۲ ژانویه ۲۰۲۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۴-۰۵.
  2. "روزنامه اعتماد (1399/04/28): گرانی افسارگسیخته و اعتراض مردمی". Magiran (به انگلیسی). 2020-07-18. Retrieved 2021-04-05.
  3. «تجمع اعتراضی داروسازان در نظام پزشکی». Magiran. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۱ مه ۲۰۲۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۴-۰۵.
  4. پور، حبیب احسنی (۲۰۲۰-۰۲-۰۸). «اعتراض داروسازان به رای دیوان عدالت - خبرگزاری مهر - اخبار ایران و جهان». خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۱ مه ۲۰۲۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۴-۰۵.
  5. «اعتراضات ایران؛ کاربران در خارج صدای خاموش شده معترضان شدند». BBC News فارسی. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۲ اوت ۲۰۲۰. دریافت‌شده در ۲ اوت ۲۰۲۰.
  6. «به رغم وجود فیلم‌های شلیک مأموران به مردم، سپاه قصد دارد تیراندازی را به گردن معترضان بیندازد». صدای آمریکا. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۸ نوامبر ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۱۲-۲۷.
  7. ۷٫۰ ۷٫۱ ۷٫۲ "'Iran's Hidden Slaughter': a video investigation". The France 24 Observers (به انگلیسی). Archived from the original on 28 April 2021. Retrieved 2019-12-27.
  8. «تلویزیون ایران کشته شدن معترضان در نیزار ماهشهر را تأیید کرد». BBC News فارسی. ۲۰۱۹-۱۲-۰۳. بایگانی‌شده از اصلی در ۳ مه ۲۰۲۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۲-۰۶.
  9. «مشخصات ۳۰۴ جانباخته در جریان سرکوب اعتراضات آبان ۱۳۹۸» (PDF). سازمان عفو بین‌الملل. بایگانی‌شده از اصلی (PDF) در ۵ دسامبر ۲۰۲۰. دریافت‌شده در ۲۰ آوریل ۲۰۲۱.
  10. «عفو بین‌الملل». BBC News فارسی. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۰ آوریل ۲۰۲۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۵-۲۰.