Уикипедия:Мъниче – Уикипедия

  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Мъничетата са много кратки статии, обикновено с две-три изречения или един-два абзаца. По принцип мъничетата не покриват темата си изцяло, освен ако тя е съвсем ограничена. Това обаче не означава, че те не са допустими статии: мъничетата просто имат нужда от разширяване на информацията.

Когато създавате или редактирате статия мъниче, помнете, че нейната стойност е основно в това, как тя ще се доразвие, и че трябва да порасне, за да заприлича на истинска статия. Не предполагайте, че добавките и подобренията ще започнат да се сипят изневиделица. Най-добрият начин да обърнете вниманието на останалите към мъничето е, като вие самите го редактирате, дори малко: вашата редакция ще се появи в дневника „Последни промени“, наблюдаван от мнозина „постоянни“ уикипедианци, които поглеждат редакцията и виждат докъде е стигнала работата.

Няма нужда да правите обширни проучвания, за да поставите основи, върху които други ще могат да строят, но помислете достатъчно и добавете каквото знаете или поправете неверните сведения. В „Уикипедия“ съществува пословицата, че статиите не би трябвало да са идеални: една печатна или правописна грешка подтиква читателя да поправи статията и евентуално да добави още знания (все пак, моля, не добавяйте нарочно грешки заради това). Следват няколко препоръки.

  • Добавете съобщението „Това е мъниче.“, като в края на статията сложите командата {{мъниче}} или някой от нейните по-специфични варианти (вижте списък на всички възможни тематични имена на мъничета тук). Препоръчително е да се използва най-близката тема, отнасяща се за статията. В някои случаи е възможно да се използва повече от една тема за мъниче.
  • Пишете на правилен български език. Използвайте пълни изречения с ясен смисъл.
  • Дайте ясно и точно определение на темата. За биографии и статии за неща, които не са понятия (например държави или градове), е трудно или невъзможно да се даде точно определение, затова започнете с разбираемо, недвусмислено, очевидно описание на предмета на статията — кажете с какво е известна тази личност, основните факти за даденото събитие, кога се е случило и т.н. Едно добро определение или описание може да окуражи потенциалните редактори, да предложи големината и обхвата на статията, обобщавайки по този начин какво остава да се довърши. Например, Салвадор Алиенде е президент на Чили от 1970 до 1973 г. би било добро описание.
  • Опитайте се да дадете повече от едно определение или поне малко повече информация. Текстът може даже да бъде провокиращ, стига да е безпристрастен и коректен фактологически. Какво е интересно за дадената тема? Ако вашето въведение подтикне някого да прочете повече, то вероятно ще го предразположи и да напише повече. Дори едно допълнително изречение може да превърне доброто описание в идеално мъниче, например Салвадор Алиенде е президент на Чили от 1970 до 1973 г. Има предположения, че ЦРУ е участвало в преврата, който го сваля от власт. С едно такова начало няма нужда вие самите да знаете повече: десетки други редактори биха се надпреварвали да добавят допълнителна информация.
  • Уверете се, че са добавени препратки за всички важни думи, но проверете дали статиите към които препращате, отговарят на очакванията ви. Вижте също и практиките ни за оформление, например: Салвадор Алиенде е президент на Чили от 1970 до 1973 г. Има предположения, че Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е участвало в преврата, който го сваля от власт.
  • Когато записвате статията, добавете коментар в резюмето, който ще привлече вниманието на останалите.
  • Бъдете отговорни за своето мъниче. Ако никой не се включи към подобряването на вашето мъниче в продължение на няколко седмици, запретнете ръкави и го разширете. Приемете това като намек, че мъничето не е било идеално и се опитайте да направите поне по-добро мъниче.
  • Не добавяйте само списъци с препратки. Препратките са добри, но сами по себе си говорят малко за темата, по която пишете.

Тези препоръки могат да се следват и без да пишете трактат. Обикновено за най-кратките идеални мъничета две изречения вършат работа, стига да са добри изречения. От друга страна, в случай че не знаете достатъчно, за да напишете две добри изречения, по-добре не създавайте мъниче. Допълнителното време и концентрация, които ще изразходвате, ще бъдат възнаградени с това, че ще накарате „топката да се затъркаля“, вместо да остане един статичен обект, предизвикващ само усмивки.

Може също да се приеме, че тези препоръки не са уместни, тъй като каквото и да правите, все някой ще оправи статията ви вместо вас. Това е красотата на „Уикипедия“! Но ако искате да допринесете с нещо, а не можете самостоятелно да напишете цялата статия, нека вашият принос да бъде поне косвена покана за участие.

Страници на български език
Категории
Шаблони
Специални страници
Настройки
  • Настройки → Други настройки → Праг за форматиране на препратки към мъничета (инфо)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Stub в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​