Мардук-бел-ушаті — Вікіпедія

Мардук-бел-ушаті
mdAMAR.UTU-EN-ú-sat
Народився невідомо
Помер бл. 850 до н. е.
Діяльність монарх
Роки активності 851 до н. е.850 до н. е.
Титул цар Вавилону
Посада Цар Вавилону[d]
Термін 851—850 до н. е.
Попередник Мардук-закір-шумі I
Наступник Мардук-закір-шумі I
Рід Династія «Е»
Батько Набу-апла-іддіна

Мардук-бел-ушаті (д/н — бл. 850 до н. е.) — цар Вавилону близько 851—850 до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії «Е» (VIII Вавилонської династії). Другий син царя Набу-апла-іддіни. Після смерті останнього близько 855 року до н. е. отримав південну частину Вавилонського царства від брата-царя Мардук-закір-шумі I.

У 851 році до н. е. за підтримки халдеїв повстав проти царя, швидко захопив усе царство з Вавилоном. Повалений брат отаборився біля річки Діяла. Тому на допомогу прийшов ассирійський цар Шульману-ашаред III. Внаслідок чого Мардук-бел-ушаті відступив до регіону Ясубу і тут зміцнився у фортеці Гананнате. Але біля її стін зазнав поразки, проте зміг витримати облогу ассирійського війська. Втім 850 рокудо н. е. Гананнате було захоплено ворогом, тому Мардук-бел-ушаті втік на південь до фортеці Арман (Галман), де зазнав остаточної поразки й загинув. На троні Вавилону було поновлено Мардук-закір-шумі I.

Джерела[ред. | ред. код]

  • J. A. Brinkman (1999). «Marduk-bēl-ušati». In Dietz Otto Edzard (ed.). Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archäologie: Libanukasabas — Medizin. Walter De Gruyter. p. 376.