Yorkshire Heykel Parkı - Vikipedi

Yorkshire Heykel Parkı
Yorkshire Sculpture Park
Harita
Açılış1977
KonumWest Bretton, Wakefield, West Yorkshire, İngiltere
Koordinatlar53°36′50″K 1°34′11″B / 53.61389°K 1.56972°B / 53.61389; -1.56972
TürAçık hava heykel parkı

Yorkshire Heykel Parkı (İngilizce: Yorkshire Sculpture Park) 1977'de Birleşik Krallık İngiltere ülkesinde West Bretton, Wakefield, West Yorkshire bir eski malikane parkında kurulmuş olan açık hava heykel sanatı müzesidir. Şu anda parkta 4 üstü kapalı galeri ve 200 kusur dönüm (500 acre) arazi üzerinde sergileme imkânı bulunmaktadır. Parkta açık havada sergilenen eserler arasında Henry Moore, Barbara Hepworth ve de diğer modern heykeltıraşların yapıtları bulunmaktadır.

Bulunduğu mevki[değiştir | kaynağı değiştir]

Yorkshire Heykel Parkı Wakefield'in dışında 18. yüzyılda kurulmuş olan "Bretton Hall" adlı bir malikanenin büyük bahçesi içinde kurulmuştur. Bu malikane 20. yüzyıl ortalarına kadar bir zengin ailenin özel ikametgâhı olmuştur; ama 20. yüzyıl ortasında Yorkshire Kontluğu yerel idaresi tarafından satı n alınmış ve önce yüksek öğretmen okulu ve sonra da yüksek ve ileri eğitim koleji olarak kullanılmıştır. Bu malikane bahçeleri bir geyik sığınağı ve geyik bahçesi ve çeşitli "sırf göstermelik" İngilizce "folly (budalalaik)" adı verilen mimarı yapılar ve bahçe mimarisi yapıtları (bir kameliya büyütme evi, bir buz saklama mağarası gibi) ile doludur. 1977'den itibaren de Yorkshire Heykel Parkı olarak kullanılmaktadır.

Yorkshire Heykel Parkı'nda eser sergilemeleri istenen bazı sanatçılar arazinin bu niteliklerini kullanmışlardır. Örneğin 2007'de Andy Galsworthy bu parkın özellikleri uygun özel bir "kurulma" eseri hazırlamış ve daha sonraki yıllarda Amerikan heykelci "James Turrell" geyik sığınağını bir "enstalasyon" olarak değiştirip sergilememişti.

Sergileme hedefleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yorkshire Heykel Parkı İngiltere'de ilk açık hava heykel sergisi değildir ve 1940'lı yıllardan 1970'lı yıllara kadar "Londra Yerel Meclisi İdaresi LCC" her yaz geçici bir dönem için şehir parklarında heykel sergileri açmıştır. Ama Yorkshire Heykel Parkı bu mevsimlik geçici dönem için sergileme politikasına karşı çıkmıştır. Diğer yandan da İngiltere'de Göller Bölgesi'nde "Grizedale Park"'ta olduğu gibi heykellerin hiç değiştirilmeden devamlı olarak da gösterilmesinden de ayrılmıştır. Yorkshire Heykel Parkı'nda eserler yarı-devamlı ve değiştirilerek sergilenmektedir.

Yorkshire Heykel Parkı ilk açıldığında heykellerin açık havada gösterilmesi hedeflenmiş ve bu parkın bir öncü "duvarı olmayan sanat galerisi" olduğu kabul edilmişti. Bu kuruluş hedefine rağmen İngiltere'nin Yorkshire bölgesinin fena hava şartları dolayısıyla Yorkshire Heykel Parkı 1990'lı yıllardan itibaren üstü kapalı sergileme salonları da kullanmaya başlamıştır. Önce kavisli "Bothy Wall" adı verilen duvar yakınında "Bothy Galerisi" kurulmuştur. Sonra biraz çadırı andırır bir yapı olarak "Pavıllion Galeri" kullanılmıştır. En son olarak da bir vadinin yamacında bulunan girişin karşısındaki vadi yamacında kurulu olan eski atçılık talimi için kurulan kapalı salon "Longside Galerisi" adı ile sergi alanı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Yorkshire Heykel Parkı Auguste Rodin ve Antoine Bourdelle ile başlayan ve günümüzde de devam eden Modern heykelcilik sanatını sergilemeyi hedef edinmiştir. Bu parkın geçmişteki sergileme programı ve yarı-devamlı sergilerine göz atılırsa Britanya asıllı sanatkarlara ve heykelcilere önem verildiği açıkça görülmektedir. 1950'li ve 1960'lı yıllarda çok ünlü olan, ama ne yazık ki günümüzde unutulmaya yüz tutan, birçok Britanya asıllı heykelcinin eserleri Yorkshire Heykel Parkı'nda sergilenmiştir. Bunlar arasında Lynn Chadwick, Austin Wright, Kenneth Armıtage Philip King, Eduardo Paolozzi adları sayılabilir.

Yorkshire Heykel Parkı'nın sergileri bir grup heykeltıraş veya bir temaya bağlı heykeller olmaktan ziyade, "monografik" yani tek bir heykelci veya bir heykel, olma eğilimlidir.

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]


Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]