Yeni Zelanda'daki Yahudilerin tarihi - Vikipedi

Yeni Zelanda'daki Yahudilerin tarihi, Yahudi tüccarların 1830'larda ülkeye gelmesiyle başladı. Yeni Zelanda, 1840'ta Britanya sömürgesi olmadan önce aralarında Joel Samuel Polack'ın da bulunduğu 30'dan az Yahudi yaşamaktaydı. Göçlerle Yahudiler dört ana gruba ayrıldılar: 19. yüzyılda Birleşik Krallık'tan gelen en eski Yahudi aileler; 1930'lar ve 1940'larda gelen Avrupa Yahudisi mülteciler; Britanya'dan 1950'lerde gelenler; son zamanlarda Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail ve eski Sovyetler Birliği'nden gelenler. Ülkedeki Yahudi cemaati, Başbakan Julius Vogel ve aralarında Dove-Myer Robinson da bulunduğu 5 Auckland valisi çıkarmıştır. Şimdiki Başbakan John Key, Yahudiliği icra etmemesine rağmen Aşkenaz kökenlidir. 14 Mayıs - 30 Mayıs 1925 tarihleri arasında kısa bir dönem başbakanlık yapan Francis Bell Hristiyan olmasına rağmen Yahudi ataları vardı.

Dunedin Sinagogu'nun, dünyanın en güneyindeki sinagog olduğuna inanılır.

2010'da Tarım Bakanlığınca şehita icraatı tartışma yarattı. Konu Yüksek Mahkemeye aktarılmasına rağmen Yahudi cemaatinin baskılarıyla geleneksel kurban etme yöntemi yürürlükte kalmaya devam etti.[1]

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

4,2 milyonluk Yeni Zelanda nüfusunun 7000'i Yahudidir. Yahudilerin büyük bir kısmı Auckland ve Wellington'da yaşamasına rağmen Dunedin'de 19. yüzyılda yerleşmiş Lübnan asıllı Yahudiler bulunmaktadır.

Yeni Zelanda ve İsrail ilişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Zelanda ile İsrail'in komplike ve karşılıklı diplomatik ilişkileri bulunur. 2004 İsrail-Yeni Zelanda casus skandalıyla iki ülke arasında uyuşmazlık baş gösterdiyse de zamanla diplomatik ilişkiler normalleşti.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Harper, Paul (29 Kasım 2010). "Animal welfare groups slam shechita reversal". The New Zealand Herald. 2 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]