Tunus Cephesi - Vikipedi

Tunus'un düşüşünün ardından Alman ve İtalyan savaş esirleri, 12 Mayıs 1943

Tunus Cephesi, İkinci Dünya Savaşı'nın Kuzey Afrika harekatı sırasında Tunus'ta Mihver kuvvetleri ve Müttefik kuvvetler arasında gerçekleşen bir dizi savaştı. Müttefikler, Amerikan ve Fransız kolordusu ile bir Yunan birliği de dahil olmak üzere İngiliz İmparatorluk Kuvvetleri'nden oluşuyordu. Savaş, Alman ve İtalyan kuvvetleri tarafından ilk zamanlar başarılar göstermeleri ile başladı, ancak muazzam tedarik engelleme çabaları, Mihver'in kesin yenilgisine yol açtı. Alman Afrika Kolordusu'nun çoğu da dahil olmak üzere 250.000'den fazla Alman ve İtalyan askeri savaş esiri olarak alındı.

Mihver devletlerin kumarı başarısızlıkla sonuçlandı. İnsan ve malzemede ağır kayıplar pahasına sadece kaçınılmaz olan yenilgiyi yavaşlatmıştı. Müttefiklerin kazançları kayda değerdi; Kuzey Afrika kıyılarının kontrolü sağlandı ve Akdeniz trafiğe açık hale geldi.

Rommel ve Mihver, ABD'nin yetenekleri hakkında yanlış bir izlenim bırakırken, Amerikalılar değerli dersler aldılar ve komuta yapıları ve taktiklerinde olumlu değişiklikler yaptılar. Kuzey Afrika Müttefiklerin elindeyken planlar hızla Sicilya ve İtalya'nın işgaline döndü. Joseph Goebbels, günlüğüne bunun Stalingrad Savaşı'ndaki yenilgi ile aynı ölçekte olduğunu yazdı; Tunusgrad deyimi yenilgi için icat edildi.[1]

20 Mayıs 1943'te Tunus'ta Birinci ve Sekizinci Ordu birliklerinin ve Amerikan ve Fransız kuvvetlerinin temsilci müfrezelerinin yürüdüğü bir Zafer Yürüyüşü düzenlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Atkinson 2004, s. 537.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]