Ters Yüz - Vikipedi

Ters Yüz
Inside Out
Film afişi
YönetmenPete Docter
YapımcıJonas Rivera
Senarist
Hikâye (eser)
Oyuncular
MüzikMichael Giacchino[1]
KurguKevin Nolting[2]
Stüdyo
DağıtıcıWalt Disney Studios
Motion Pictures
Çıkış tarih(ler)i18 Mayıs 2015 (2015-05-18) (Cannes)
19 Haziran 2015 (2015-06-19) (ABD)
Süre94 dakika[3]
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$175 milyon[4]
Hasılat$857.6 milyon[5]

Ters Yüz (özgün ismiyle Inside Out), yönetmenliğini Pete Docter'ın yaptığı 2015 yapımı Pixar Animasyon Stüdyoları tarafından üretilmiş 3 boyutlu bilgisayar animasyonu komedi-drama filmi.[6] Eleştirmenler tarafından da beğenilen film 73. Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Animasyon Film ödülünü aldı. Ayrıca 88. Akademi Ödülleri'nde En İyi Animasyon Film ödülünü kazandı ve En İyi Özgün Senaryo dalında aday gösterildi.

Mayıs ayında Cannes Film Festivali'nde gerçekleştirilen galanın ardından 19 Haziran 2015 tarihinde vizyona girdi. Film, Cannes Film Festivali'ndeki açılışından sonra 8 dakika ayakta alkışlandı.[7] Dünya çapında $857 milyondan fazla hasılat elde ederek[5] 2015'in en çok hasılat yapan yedinci filmi, 2015'in en çok hasılat yapan ikinci animasyon filmi, en çok hasılat yapan dördüncü Pixar filmi, Disney tarafından yayınlanmış en çok hasılat yapan dokuzuncu film, tüm zamanların en çok hasılat yapan on üçüncü animasyon filmi ve tüm zamanların en çok hasılat yapan 51. filmi olmuştur. Pixar Animasyon Stüdyoları'nın 15. uzun metrajlı filmi ve Pixar'ın 2012 yapımı Cesur adlı animasyon filminden sonraki kadın başrolün oynandığı ilk filmidir.[7]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Minnesota'da kırsal kesimde ailesiyle beraber yaşayan Riley hayatından çok mutludur. Riley'in zihninde Neşe, Üzüntü, Korku, Öfke ve Tiksinti olmak üzere beş temel duygu yaşamaktadır. Riley'in zihnindeki bu duyguların yaptıkları yönlendirmeler onun hayatını oldukça etkilemektedir. Ayrıca Riley'in zihninde Riley'in hayatındaki önemli zamanları temsil eden küçük yuvarlak şekilde olan ve sadece sarı renkte neşeli hatıraların geldiği ''çekirdek hatıralar'' vardır. Her çekirdek hatıra Riley'in zihninde ''Hokey Adası'', ''Şaklabanlık Adası'', ''Arkadaşlık Adası'', ''Dürüstlük Adası'', ''Aile Adası'' gibi kişilik adalarına gitmekte ve Riley'in kişiliklerini güçlendirmektedir.

Riley 11 yaşına geldiğinde ailesiyle beraber San Francisco'ya taşınırlar. Evin eşyaları henüz gelmemiş Riley'de evi beğenmemiştir. Ayrıca babasının işinden dolayı sık sık kendisinden uzak kalması onu mutsuz etmeye başlamıştır. Riley bu halleri yaşarken Neşe durumu hep düzeltmeye çalışmakta ve Üzüntü'nün Riley'in duygularını etkilemesine izin vermemektedir. Diğer duygulardan uzak kalan Üzüntü neredeyse çekirdek hatıralardan birine dokunacaktır fakat Neşe buna izin vermez. Üzüntü kendisinin berbat biri olduğunu düşünmeye başlar.

Riley evdeki ilk gecesinde korku içinde uyur. Sabah olduğunda Riley yeni okuluna gitmeye başlar. Neşe diğer duygulara Riley'i mutlu etmesi için görev verir fakat Üzüntü'ye vermez. Riley okuldaki ilk dersinde öğretmenin isteğiyle kendisini sınıfa tanıtmaya başlar. Eskiden hokey oynadığı zamanları anlatır ve zihninde Hokey Adasına gitmek üzere bir çekirdek hatıra belirir. Her şeyi mutlu olarak anlatan Riley, Üzüntü'nün çekirdek hatıraya dokunmasıyla bir anda hüzünlenir ve göz yaşı dökmeye başlar. O esnada Neşe ve diğerleri Üzüntü'nün rengi maviye dönen çekirdek hatırayı olduğu yerden almaya çalışmaktadır. Aynı anda Üzüntü Riley'in zihnindeki kumanda merkezine dokunmaya başlar ve kişilik adalarına gitmek üzere mavi renkte üzüntülü bir çekirdek hatıra belirir. Neşe mavi renkteki çekirdek hatıranın kişilik adalarına gitmesine izin vermez. Hatırayı alır Riley'nin zihninde uzun süreli hafızalar alanına göndermeye çalışır. Üzüntü buna izin vermez ve diğer çekirdek hatıralar da düşer. Neşe onları toplarken Neşe ve Üzüntü Duygu Uyandırma Borusundan uzun süreli hafızalar alanına sürüklenirler.

Sadece Korku, Öfke ve Tiksinti duygularıyla baş başa kalan Riley akşam yemeğinde ailesiyle tartışmaya başlar. Neşe ve Üzüntü ise Hatıra Çöplüğünün üstündeki dar bir köprünün üstünde geri dönmeye çalışırlar. Çekirdek hatıraların gitmesiyle kişilik adaları da çökmüştür. Neşe ve Üzüntü köprünün kırılmaya başlamasıyla geri dönerler.

Tekrar uzun süreli hafıza alanına dönen ikili orada Riley'in hayali arkadaşı Bing Bong ile tanışırlar. Riley'de minikler hokey ligine kayıt olur. Fakat Riley'in Hokey Adası çöktüğünden hokeyde eskisi gibi başarılı olamaz ve hokeyi bırakır. Artık hayatı iyice karamsar olan Riley tek başına Minnesota'ya gitme kararı alır. Neşe ve Üzüntü ise Bing Bong'la geri dönmeye çalışır. Riley'in zihninde gezerken Duygu Uyandırma Borusu'nu bulurlar. Neşe boruyla geri döner fakat Üzüntü'nün geri dönmesine izin vermez.

Riley'in ailesini terk etmesiyle birlikte Aile Adası'da çöküntüye uğramıştır ve yıkılmaya başlamıştır. Bu yüzden Boru'da kırılır ve Neşe Hatıra Çöplüğüne düşer Bing Bon'da arkasından düşer ve orada mahsur kalırlar. Daha sonra yük vagonuna binip oradan çıkarlar. Fakat Bing Bong orada kalır.

Neşe Üzüntü'yü alıp geri dönmeyi başarır. Üzüntü Riley'in kumanda merkezine dokunarak onu otobüsten indirir. Riley akşam vakti evine döner. Ailesi endişelenmiştir, onlara sarılıp ağlar. Üzüntü Neşe'nin elini kumanda merkezine yönlendirir ve bir çekirdek hatıra meydana gelir. Bu çekirdek Aile Adası'nı düzeltir. Ertesi gün Riley hokey maçında gösterdiği başarıyla tekrar mutlu olmaya başlar.

Seslendirenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal Dil Seslendirmeni Türkçe Seslendirmeni Seslendirdiği Karakter
Amy Poehler Aysun Topar Neşe
Phyllis Smith Gupse Özay Üzüntü
Richard Kind Engin Alkan Bing Bong
Bill Hader Murat Şen Korku
Lewis Black Ercan Demirel Öfke
Mindy Kaling Suzan Acun Tiksinti
Kaitlyn Dias Mısra Balkan Riley
Diane Lane Özden Ayyıldız Anne
Kyle MacLachlan Ali Ekber Diribaş Baba

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetmen Pete Docter çocukken, babası Carl Nielsen'in çalışmalarından etkilendiğinde ailesiyle birlikte Danimarka'ya taşındı.[8] Kız kardeşleri yeni bir çevreye uyum sağlayabilecek rahat bir zamana sahipken, Docter yaşıtları tarafından sürekli yargılandığını hissediyordu.[9] Diğer çocuklar sporla ilgilenirken, Docter yalnızca çizim ve animasyonu kendine hobi edindi.[10] Onun sosyal korkuları liseye başlamasıyla son erdi.[8]

2009 yılının sonlarına doğru Docter, ergenlik çağı öncesi benzer utangaçlıkları sergileyen kızı Elie'yi fark etti.[11] Kızı için ''O daha fazla sessiz ve çekingen olmaya başladı ve açıkçası bu benim kendi güvensizlik ve korkularımı tetikledi'' dedi.[8] Docter, duygular oluştuğunda insan zihninde neler olduğunu hayal etti.[12] Yapımcı Jonas Rivera'nın yanı sıra ikinci yönetmen Ronnie del Carmen ile birlikte zihin hakkında bilgi araştırması yapmaya başladılar. Duyguları inceleyen tanınmış psikolog Paul Ekman'a ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de psikoloji profesörü olan Dacher Keltner'e danıştılar. Ekman kariyerinin başında altı çekirdek duygu - öfke, korku, üzüntü, tiksinti, sevinç ve şaşırma hakkında tespitleri vardı. Yazarlar film için 27 farklı duygu düşünmüşlerdi fakat daha az karışık hale getirmek için duyguları 5 ile kısıtladılar. Şaşırma, güven, onur çıkarılan duygulardan bazıları.[7] Docter şaşırma ve korkuyu birbirine çok benzer bularak karakterleri oluşturmak için duyguları beş tane olarak belirledi.[12] Keltner'da üzüntünün ilişkileri güçlendiren bir duygu olduğunun üzerinde durdu.[12] Pixar, Docter'ın 2009 yapımı Yukarı Bak filminden daha gelişmiş başka bir hikâye oluşturması için Docter'a imkân verdi.[8] Ters Yüz, Apple'ın kurucularından biri ve eski CEO'su olan Steve Jobs'un ölümünden sonraki ilk Pixar filmidir.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Docter filmin konu çizgisini geliştirmeye yardımcı olmaları için bir hikâye ekibini işe aldı. Animasyon işletmeciliği her ne kadar erkek egemenliğinde bir iş olsa da, daha farklı bir giriş denemek için hikâye ekibinin yarısı kadınlardan oluştu. Riley'in hokey oynaması fikri Del Carmen'den geldi, ikinci yönetmen sporun Minnesota'da çok önemli olduğunu söyledi. Film için ilk fikirler bulunmuştu, ana kişilik Riley derin bir bunalımın içine düşecekti: Sonra Docter bunun uygunsuz olacağını düşündü, Riley filmin sonunda bunalıma girse de bundan vazgeçti.[8]

Filmin ilk resimli taslağı iki üç yıl arasında bir sürede bitti, Pixar tüm filmlerin gelişimini denetlemesi için küçük bir topluluk oluşturdu. Diğer sinema yapımcıları tarafından yapılan çoklu gösterim ve önerilerden sonra filmin üretimine geçildi. Bu süreç üç ayda değerlendirildi. Filmin üretimine geçilmeden önce filmin kurgusunu belirleyen isim Kevin Nolting filme tahmini 7 sürüm bulmuştu.[13] Yapım tasarımcısı Ralph Eggleston filmin üzerinde beş buçuk yıl çalıştı.[7] Hikâye ekibi kişilikler arasında zıtlık oluşturmak için mümkün olduğunca çalıştı.[10] Onlar Neşe'yi' ''mutlu duyguları'' geniş bir yelpazede gösterildiği gibi yazmak için en karmaşık kişilik olarak buldular.[14] En erken fikir Neşe'nin gençlik üzerine çok uzun süre tutulduğuydu. Riley için ''toplumsal fırtına'' hakkında düzenlemeler yapıldı.[15]

Riley'in zihni ve kişisel sıkıntılarının mimarisinde başarı elde etmek için Docter'ın çalışmaları dört yıl sürdü. ''Kişilik adaları'' kavramının doğrudan Riley'in zihninde olayları ve hayatını etkilemesi filmin duygusal çıkarlarının gelişmesinde yardımcı oldu. Kişilikler, bir çiftçinin mahsulünü yetiştirmesi gibi ''Fikir Alanları'' yerlerine düştü.[16] Bu film için doğru ahengi bulmak zordu; örneğin Neşe'nin Riley'i içeriden doğası ve hissettiği olumsuzluklara göre yönlendirip ona yardım etmesi seyirciler için şaşırılır bir şey olmayabilirdi.

Filmin ilk sürümünde Neşe ve Korku'nun birlikte kaybolması komik bir seçim gibi duruyordu. Temmuz 2012'de diğer Pixar film yapımcılarının değerlendirme taraması için bir tasarım belirlendi. Docter gitgide bu hikâyenin işe yaramayacağını hissetmeye başladı. Bu kovulabilmesi korkularına neden oldu. Bir Pazar günü evine doğru uzun bir yürüyüş yaparken başarısız olduğunu, önceki başarılarının ''şans eseri'' olduğunu ve genel anlamda filmden istifa etmesi gerektiğini düşünmeye başladı.[12] Pixar'dan ayrılırsa çalışma arkadaşlarının hepsini çok özleyeceğinin sonucuna vardı. Yakın zamanda bir kanıya vardı: Duygular insanları bir araya getirmeyi ifade ediyordu ve duygular hayattaki en önemli şeylerdi.[17] Sonra Korku ile Üzüntü'nün yer değiştirmesi gerektiğine karar verdi ve bunun çok önemli bir yenilenme olduğunu hissetti. O gece tasarısında yaptığı değişikliği açıklamak için Rivera ve Del Carmen ile bir araya geldi ve onlardan olumlu tepkiler aldı. Tasarısında yapacağı düzenlemeyi üstlerine bildirdi. Bu ''korkutucu anlara'' rağmen film yapımını sürdürdü.[8]

Sonuç olarak filmin özgün hikâyesi Pete Docter ve Ronnie Del Carmen tarafından yazıldı ve senaristliğini Pete Docter, Bu LeFauve ve Josh Cooley yaptı. Ayrıca Neşe'yi seslendiren Amy Poehler, Korku'yu seslendiren Bill Hader ve Docter'ın 2009 yapımı Yukarı Bak filminin ortak yönetmeni ve ortak senaristi Bob Peterson'da senaryoya ilave konuşmalar eklemiştir.[18]

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin duyguları seslendirecek kadrosu, Amy Poehler, Lewis Black, Mindy Kaling, Bill Hader ve Phyllis Smith ilk olarak Ağustos 2013'te açıklandı.[19] Aralık 2014 yılında filmin fragmanının yayınlanmasıyla birlikte Diane Lane ve Kyle MacLachlan'ın filmde Riley'in ebeveynlerini seslendireceği belli oldu.[20]

Daha önce Pixar'ın Sevimli Canavarlar Üniversitesi filminde küçük rollerde iki karakteri seslendiren Bill Hader Pixar filmlerinin büyük bir hayranı olmaya başladığını söylüyor.[21] Hader bir hafta içinde Pixar atölyesini gezdi ve hikâye odasında yardımlarda bulundu.[22]

Phyllis Smith Kötü Öğretmen filminde oynarken yapımcı Rivera tarafından filmde bir öğle yemeği sahnesinde görüldü ve kadroya dahil edildi. Yapımcı yönetmeni aradı ve ''Galiba Üzüntümüzü bulduk'' dedi.[23]

Filmde Bing Bong karakterini seslendiren Richard Kind daha önce Bir Böceğin Yaşamı, Oyuncak Hikâyesi 3, Arabalar ve Arabalar 2 filmlerinde de seslendirme yapmıştı.

Filmde Riley'i seslendiren Kaitlyn Dias seslendirmen olarak düşünüldüğünde 11 yaşındaydı fakat filmi seslendirmeye başlayacağı zaman ergenlik çağına gelmiş ve sesi kalınlaşmıştı. Bu yüzden sesi daha genç çıksın diye sesin üzerinde ayarlamalar yapıldı.[7]

Animasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin sanat tasarımı 1950'nin Broadway müzikallerini yansıtmak için tasarlanmıştır.[8] Canlandırma ekibi çalışmalarında Tex Avery ve Chuck Jones'a özendi.[16] Filmin günlük çekimlerinde kişilikler üzerinde Wacom Cintiq kullanarak çizim yapabilecek bir sanatçıya gerek duyuldu.[24] Ekibin üzerinde çalıştığı ilk sahneler gerçek dünya ile ailenin zihnindeki Kumanda merkezi arasında hızla değişimin olduğu akşam yemeği sahnesiydi.[13]

Her duygu ''coşkun kalitede'' bir canlılığa sahip (özellikle Neşe) yoksa canlandırma dikkat dağıtıcı olabilirdi.[25] Yönetmen Docter henüz film yapım aşamasındayken verdiği bir demeçte, ''Kişilikler bu güç ile oluşturuldu çünkü biz duyguları göründüğü gibi göstermeye çalışıyoruz. Onlar deri ve cisim yerine parçacıklardan yapıldı'' dedi.[26] Film ekibi Neşe'nin ''ışıltılı'' havası için 8 ay çalıştı fakat hazırlıklar filmin bütçesini etkileyebileceği için silindi. Ancak filmin yönetici yapımcısı John Lasseter bunu her duygu için uygulanmasını istedi.[25]

Film uluslararası seyirciyle uyum sağlayabilmesi için yerelleştirildi. Örneğin filmin Japonca sürümünde, Japon çocuklar brokoliyi kaba bir biçimde düşünmesin diye Riley'in brokoliye bıkkınlık gösterdiği sahnede brokoli yerine yeşil biber koyuldu. Ayrıca Riley'in babasının hokey maçını düşündüğü bir sahne için başka bir sürümde hokey maçı yerine futbol maçı koyulmuştur.[27] Neşe için sarı, Öfke için kırmızı, Üzüntü için mavi, Tiksinti için yeşil ve Korku için mor olarak belirlenen renkler aslında filmin başka bir kahramanının da ismi olan Bing Bong çiçeğinin renklerini temsil etmektedir.[7]

Müzikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin müziklerini Michael Giacchino besteledi. Bununla beraber Giacchino'nun Pixar'la yaptığı beşinci yönetmen Pete Docter'la Yukarı Bak filminden sonra yaptığı ikinci iş birliği oldu.

Soundtrack[değiştir | kaynağı değiştir]

Ters Yüz: Orijinal Soundtrack
evet
Michael Giacchino soundtrack'i
Yayımlanma16 Haziran 2015 (2015-06-16)
Kaydedilme2014–2015
TarzSoundtrack
Süre58:43
ŞirketWalt Disney
Pixar film soundtrack'i kronolojisi
'Sevimli Canavarlar Üniversitesi
(2013)

({{{önceki_albüm_yılı}}})
Ters Yüz
(2015)
'İyi Bir Dinozor (2015)
Michael Giacchino kronolojisi
Ters Yüz
(2015)

Walt Disney Records filmin müziklerini 16 Haziran 2015 tarihinde yayınladı.[28]

Parça listesi

Tüm müzikler Michael Giacchino tarafından bestelendi.

No. Başlık Süre
1. "Bundle of Joy"   2:48
2. "Team Building"   2:18
3. "Nomanisone Island/National Movers"   4:20
4. "Overcoming Sadness"   0:51
5. "Free Skating"   0:59
6. "First Day of School"   2:02
7. "Riled Up"   1:02
8. "Goofball No Longer"   1:11
9. "Memory Lanes"   1:22
10. "The Forgetters"   0:50
11. "Chasing the Pink Elephant"   1:55
12. "Abstract Thought"   1:47
13. "Imagination Land"   1:25
14. "Down in the Dumps"   1:47
15. "Dream Productions"   1:43
16. "Dream a Little Nightmare"   1:50
17. "The Subconscious Basement"   2:01
18. "Escaping the Subconscious"   2:09
19. "We Can Still Stop Her"   2:54
20. "Tears of Joy"   2:39
21. "Rainbow Flyer"   2:58
22. "Chasing Down Sadness"   1:45
23. "Joy Turns to Sadness/A Growing Personality"   7:49
24. "The Joy of Credits"   8:18
Toplam süre:
58:43

Yayınlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Ters Yüz ilk olarak Ağustos 2011'de Disney'in resmî hayran derneği olan D23 Expo'da açıklandı. Filmin özgün isminin ''Brain Trust'' (Beynine Güven) olması düşünülüyordu.[7] Aralık 2012'de karikatür dergisi Bleeding Cool filmin özgün isminin ''The Inside Out'' olabileceğini duyurdu.[29] Hemen ardından 2013 Şubatta ComingSoon.net filmin isminin ''Inside Out'' olabileceğini yazdı.[30] Nisan 2013'te Disney resmî olarak Twitter'dan filmin ismini ''Inside Out'' olarak ilan etti.[31]

Filmin yayınlanmasından önce filmin genç izleyiciler için fazla karmaşık olabilmesine karşın çocuklar için yöneticiler tarafından deneme taraması yapıldı.[14] 18 Mayıs 2015'te 68. Cannes Film Festivali'nde yarışma dışı olarak galası yapıldı.[32] ABD'de 8 Haziran 2015 tarihinde El Capitan Theatre'da galası yapıldı[33] ve 19 Haziran 2015'te 2D ve 3D seçeneğiyle IMAX 3D sinemalarında yerini aldı.[34][35] Film Disney'in, animasyon olarak birinci, film olarak Yarının Dünyası'ndan sonra ikinci Dolby Vision boyutunda Dolby Cinema'da yayınlanan filmi oldu[36] 18 Haziran 2015'te Skype filmdeki beş duygunun yüz ifadelerini 3 ay için anlık mesajlaşmada kullanılabilir olarak ekledi.[37]

Filmin sinemadaki gösterimi esnasında James Ford Murphy'nin yönettiği müzikal aşk hikâyesi olan Lava isimli kısa filme eşlik etti.

Eleştirel görüşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film eleştirmenler tarafından adeta övgü yağmuruna tutuldu. Çeşitli eleştirmenlerin filmleri değerlendirdiği site Metacritic'de film 100 üzerinden 94 puan alarak "evrensel beğeni" konumunda listelendi. Ayrıca film sitede tüm zamanların en yüksek eleştirmen puanına 6 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ulaşan filmlerinden biri ve tüm zamanların en yüksek puanına sahip 3. animasyon filmi oldu. Filme 48 eleştirmen görüşünü yazdı ve bunlardan hepsi filme olumlu yorumda bulundu.[38] Rotten Tomatoes'da ise yorumlara göre 319 yorumdan %98'lik bir derece ile 10 üzerinden 8.9 puana ulaştı. Sitenin eleştirmenlerin ortak görüşü kısmına ''Özgün, muhteşem bir şekilde anime edilmiş ve güçlü bir şekilde hareket eden Ters Yüz, çağdaş animasyon klasiklerinin Pixar kütüphanesine başka bir olağanüstü katkısıdır.'' yazıldı.[39]

En iyi 10 listeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Önemli ödülleri ve adaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller
Ödül Tören tarihi Kategori Alıcı Durum
88. Akademi Ödülleri 28 Şubat 2016 En İyi Animasyon Film Pete Docter ve Jonas Rivera Kazandı
En İyi Özgün Senaryo Josh Cooley, Ronnie del Carmen, Pete Docter ve Meg LeFauve Adaylık
69. BAFTA Ödülleri 14 Şubat 2016 En İyi Animasyon Film Pete Docter Kazandı
En İyi Özgün Senaryo Josh Cooley, Pete Docter ve Meg LeFauve Adaylık
Altın Küre Ödülleri

(73.)

10 Ocak 2016 En İyi Animasyon Film Ters Yüz Kazandı
Amerikan Film Enstitüsü Ödülleri 16 Aralık 2015 Yılın En İyi 10 Filmi Ters Yüz Kazandı
Annie Ödülleri[41] 6 Şubat 2016 En İyi Animasyon Filmi Ters Yüz Kazandı
Bir Animasyon Yapımda Anime Efektlerinde Üstün Başarı Amit Baadkar, Dave Hale, Vincent Serritella ve Paul Mendoza Adaylık
Bir Uzun Metraj Yapımda Animasyon Karakterlerinde Üstün Başarı Allison Rutland Kazandı
Travis Hathaway Adaylık
Bir Animasyon Yapımında Karakter Tasarımında Üstün Başarı Albert Lozano ve Chris Sasaki Kazandı
Bir Animasyon Yapımında Yönetmenlikte Üstün Başarı Pete Docter Kazandı
Bir Animasyon Yapımında Yapım Tasarımı Üstün Başarı Michael Giacchino Kazandı
Bir Animasyon Yapımında Müzikte Üstün Başarı Ralph Eggleston Kazandı
Bir Animasyon Yapımında Yapım Tasarımında Üstün Başarı Tony Rosenast Kazandı
Domee Shi Adaylık
Bir Animasyon Yapımında Seslendirme Oyunculuğunda Üstün Başarı Amy Poehler ("Neşe") Adaylık
Phyllis Smith ("Üzüntü") Kazandı
Bir Animasyon Yapımında Yazımda Üstün Başarı Pete Docter, Meg LeFauve ve Josh Cooley Kazandı
Bir Animasyon Yapımında Kurgusal Üstün Başarı Kevin Nolting Kazandı
Boston Çevrimiçi Sinema Eleştirmenleri Birliği Ödülleri 5 Aralık 2015 En İyi Animasyon Filmi Ters Yüz Kazandı
Boston Film Eleştirmenleri Derneği 7 Aralık 2015 En İyi Animasyon Filmi (Anomalisa ile paylaşıldı) Ters Yüz Kazandı
Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği 6 Aralık 2015 En İyi Animasyon Filmi Ters Yüz İkincilik
İngiliz Akademisi Çocuk Ödülleri[42] 22 Kasım 2015 BAFTA Çocuklarının Oylaması - 2015'in En İyi Filmi Ters Yüz Adaylık
2015'in En İyi Uzun Metraj Filmi Pete Docter, Ronnie del Carmen ve Jonas Rivera Adaylık
Hollywood Film Ödülleri[43] 1 Kasım 2015 Yılın Animasyon Filmi Pete Docter Kazandı
National Board of Review[44] 1 Aralık 2015 En İyi On Film Ters Yüz Kazandı
En İyi Animasyon Film Ters Yüz Kazandı
New York Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri[45] 2 Aralık 2015 En İyi Animasyon Film Ters Yüz Kazandı
New York Çevrimiçi Sinema Eleştirmenleri 6 Aralık 2015 En İyi Animasyon Film Ters Yüz Kazandı
Çevrimiçi Sinema Eleştirmenleri Topluluğu 14 Aralık 2015 En İyi Film Ters Yüz Adaylık
En İyi Animasyon Film Ters Yüz Kazandı
En İyi Özgün Senaryo Pete Docter, Ronnie del Carmen, Meg LeFauve, Josh Cooley Adaylık
Halkın Seçimi Ödülleri[46] 6 Ocak 2016 En Beğenilen Film Ters Yüz Adaylık
En Beğenilen Film Seslendirmesi Amy Poehler Adaylık
En Beğenilen Aile Filmi Ters Yüz Adaylık
Satellite Ödülleri[47] 21 Şubat 2016 En İyi Film, Animasyon ya da Karışık Medya Ters Yüz Kazandı
En İyi Özgün Senaryo Pete Docter, Meg LeFauve ve Josh Cooley Adaylık
En İyi Özgün Müzik Michael Giacchino Adaylık
En İyi Ses (Kurgu ve Mikyaj) Ters Yüz Adaylık
Seattle Uluslararası Film Festivali[48] 7 Haziran 2015 Golden Space Needle Ödülü Pete Docter İkincilik
Gençlerin Seçimi Ödülleri[49] 16 Ağustos 2015 Seçilen Yaz Filmi Ters Yüz Adaylık
Seçilen Yazın Film Yıldızı: Kadın Amy Poehler Adaylık
Seçilen Film: Öfke Patlaması Lewis Black Adaylık
Washington DC Film Eleştirmenleri Birliği[50] 7 Aralık 2015 En İyi Özgün Senaryo Senaryo: Pete Docter, Meg LeFauve ve Josh Cooley

Hikâye: Pete Docter ve Ronnie del Carmen

Kazandı
En İyi Animasyon Film Ters Yüz Kazandı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Michael Giacchino to Score Pixar's 'Inside Out'". Film Music Reporter. 25 Mayıs 2014. 29 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2014. 
  2. ^ Todd McCarthy (18 Mayıs 2015). "'Inside Out': Cannes Review". The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media. 20 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2015. 
  3. ^ "The 2015 Official Selection". Cannes Film Festival. 15 Nisan 2015. 18 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2015. 
  4. ^ Lang, Brent (17 Haziran 2015). "Box Office: 'Inside Out' Won't Stop 'Jurassic World' Rampage". Variety. Penske Media Corporation. 18 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2015. 
  5. ^ a b "Inside Out (2015)". Box Office Mojo. Internet Movie Database. 14 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  6. ^ Matt Zoller Seitz (18 Haziran 2015). "Inside Out". rogerebert.com. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2015. 
  7. ^ a b c d e f g "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2015. 
  8. ^ a b c d e f g http://www.nytimes.com/2015/05/24/movies/inside-out-pixars-new-movie-from-pete-docter-goes-inside-the-mind.html?_r=0 31 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015
  9. ^ http://blogs.indiewire.com/thompsononhollywood/why-pete-docters-inside-out-was-so-tough-to-make-into-must-see-pixar-20150525 16 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015
  10. ^ a b http://blogs.indiewire.com/womenandhollywood/why-pixar-whiz-pete-docter-decided-to-enter-a-young-girls-mind-and-turn-your-emotions-inside-out-20150611 16 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015
  11. ^ http://variety.com/2015/film/festivals/inside-out-pete-docter-animation-pixar-1201516389/ 16 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015
  12. ^ a b c d http://www.npr.org/2015/06/10/413273007/its-all-in-your-head-director-pete-docter-gets-emotional-in-inside-out 16 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim Tarihi: 16 Haziran 2015
  13. ^ a b http://www.hollywoodreporter.com/behind-screen/inside-editor-reveals-pixars-secret-803108 19 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2015
  14. ^ a b http://www.vulture.com/2015/06/pete-docter-pixar-inside-out.html 16 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran
  15. ^ http://news.moviefone.com/2015/06/19/inside-out-producer-jonas-rivera-alternate-versions/ 21 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2015
  16. ^ a b http://www.slashfilm.com/pete-docter-inside-out-interview-jonas-rivera/ 21 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2015
  17. ^ http://www.latimes.com/entertainment/movies/la-et-mn-pete-docter-inside-out-20150519-story.html#page=1 15 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2015. 
  19. ^ http://www.ew.com/article/2013/08/09/pixar-preview-the-good-dinosaur-spares-earth-an-asteroid-strike 9 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013
  20. ^ http://www.usatoday.com/story/life/movies/2014/12/08/inside-out-diane-lane-kyle-maclachlan-pixar/19860441/ 9 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2014
  21. ^ http://www.people.com/article/bill-hader-inside-out-pixar-press-conference 17 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015
  22. ^ https://www.washingtonpost.com/news/comic-riffs/wp/2015/06/15/pixars-inside-out-anxious-bill-hader-embraces-becoming-fear-itself/ 16 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015
  23. ^ http://mashable.com/2014/11/17/disney-pixar-inside-out-sadness/ 19 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2014
  24. ^ http://blogs.indiewire.com/animationscoop/immersed-in-movies-going-inside-out-with-producer-jonas-rivera-20150605 20 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2015
  25. ^ a b http://www.businessinsider.com/inside-out-pixar-blew-through-budget-2015-6 18 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015
  26. ^ http://www.hollywoodreporter.com/behind-screen/siggraph-pixar-s-pete-docter-590228 22 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013
  27. ^ http://www.businessinsider.com.au/why-inside-out-has-different-scenes-in-other-countries-2015-7 31 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2015
  28. ^ "Walt Disney Records to Release 'Inside Out' Soundtrack". Film Music Reporter. 22 Nisan 2015. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2015. 
  29. ^ http://www.bleedingcool.com/2012/12/02/the-next-film-from-the-director-of-up-and-monsters-inc-is-called-the-inside-out-at-least-for-now/ 21 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013
  30. ^ http://www.comingsoon.net/movies/news/100108-confirmed-pete-docters-next-pixar-film-called-inside-out 30 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013
  31. ^ http://deadline.com/2015/04/disney-brands-pixar-inside-out-debut-cinemacon-1201414386/ 15 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2015
  32. ^ http://www.latimes.com/entertainment/movies/moviesnow/la-et-mn-cannes-2015-hollywood-movies-mad-max-inside-out-20150511-story.html 14 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2015
  33. ^ http://variety.com/2015/scene/vpage/inside-out-disney-pixar-lewis-black-john-lasseter-1201515277/ 9 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2015
  34. ^ http://www.awn.com/news/pixar-s-inside-out-gets-official-announcement 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013
  35. ^ https://www.imax.com/movies/m/inside-out-an-imax-3d-experience/ 15 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2015
  36. ^ http://www.hollywoodreporter.com/behind-screen/hunger-games-pixels-everest-coming-810024 27 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2015
  37. ^ http://blogs.skype.com/2015/06/18/disneys-inside-out-emoticons-launch-on-skype-today-express-your-feelings-with-our-new-emoticons/ 11 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2015
  38. ^ http://www.metacritic.com/movie/inside-out-2015 18 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2015
  39. ^ http://www.rottentomatoes.com/m/inside_out_2015/ 23 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2015
  40. ^ "AFI Awards 2015". American Film Institute. 29 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2016. 
  41. ^ "Arşivlenmiş kopya". Variety (İngilizce). 1 Aralık 2015. 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2015. 
  42. ^ "Children's in 2015". BAFTA Awards. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2015. 
  43. ^ "2015 Honorees". Hollywood Film Awards. 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2015. 
  44. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2015. 
  45. ^ "New York Film Critics Circle 2015 Awards". Indiewire. 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2015. 
  46. ^ "People's Choice Awards 2016: Full List Of Nominees". People's Choice. 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2015. 
  47. ^ "Arşivlenmiş kopya". The Hollywood Reporter. Lynne Segall. 1 Aralık 2015. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2015. 
  48. ^ "Seattle International Film Festival Winners". The Hollywood Reporter. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2015. 
  49. ^ "Teen Choice Awards 2015: Nominees, Winners List". US Weekly. 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2015. 
  50. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]