Tantur - Vikipedi

1870'li yıllarda Dürzi bir kadının kuşandığı tantur. Şuf, Cebel-i Lübnan İli, Osmanlı İmparatorluğu
19. yüzyıl Lübnan giyiminin örneklerinden bir tantur kullanımı

Tantur (Arapça: طنطور), özellikle 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun Levant coğrafyasında yani günümüz Lübnan, Suriye, Filistin, İsrail, Ürdün, Türkiye coğrafyalarında kullanılmış koni şeklindeki kadın başörtüsü.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tantur, tıpkı hennin gibi Levant'ta yani Doğu Akdeniz kıyılarında ve kıyıya yakın bölgelerde popüler olmuş kadın başörtüsüdür. 1850'ler sonrası kullanımı çok azalsa dahi Lübnan'daki Dürziler arasında uzun yıllar daha kullanılmaya devam etmiştir.[1][2] Evlenecek geline damat tarafından düğün günü tantur hediye edilmesi bir gelenektir.[3]

Özelliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Tantur, koni şeklindeki başlığın etrafında kurdeleler dolanmasıyla süslenir. İpek bir eşarp külahın etrafına dolanır ve beyaz bir örtü koninin ucuna iliştirilir. Başlığın yüksekliği ve süsleme ögeleri giyenin varlığının bir göstergesi olarak belirtilmiştir. En etkileyici olan koniler altından yapılan süslemelere sahiptir ve 70 cm yüksekliğini bulmaktadır.[4] Bazıları ise gümüş, inci ve mücevherler ile süslenmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "19. yüzyıl Lübnanı". 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2016. 
  2. ^ "The Tantour or Shihabbiyeen". TRMKT. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2010. 
  3. ^ Origin of Levantine Costumes"Almashriq". NO: Hiof. 19 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2010. 
  4. ^ "Woman's headdress (tantur)". 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2016.