Tırnova Kuşatması - Vikipedi

Tırnova Kuşatması
TarihNisan - 17 Temmuz 1393
Bölge
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Taraflar
Bulgar İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı Beyliği
Komutanlar ve liderler
Patrik Evtimiy Osmanlı İmparatorluğu Süleyman Çelebi

Tırnova kuşatması 1393 yılının ilkbaharında meydana geldi ve kesin bir Osmanlı zaferiyle sonuçlandı. Başkentinin düşmesiyle Bulgar İmparatorluğu'nun varlığı Tuna Nehri boyunca bulunan birkaç kaleye indirildi. Tırnova, diğer tüm Bulgar kasabalarından büyüktü, kısmen doğal, kısmen yapay surları nedeniyle mühimdi. Bu nedenden ötürü Türkler önce Bulgaristan'ın bu bölgesine akın etti.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

1393 yılının ilkbaharında, I. Bayezid, birliklerini Anadolu'dan topladı, Çanakkale Boğazı'nı geçti ve muhtemelen Makedonya'dan bazı Hristiyan hükümdarları da barındıran batı ordusuna katıldı. Ana komutayı oğlu Süleyman Çelebi'ye emanet etti ve Tırnova'ya gitmesini emretti.

Kasaba her taraftan kuşatılmıştı. Nüfus direndi ama sonunda üç aylık bir kuşatmadan sonra, 17 Temmuz 1393'te Çareveç kalesi yönündeki bir saldırının ardından teslim oldu. Mevcut kiliseler camilere, hamamlara veya ahırlara çevrildi.

Süleyman Çelebi, yerel bir komutan atadıktan sonra şehri terk etti.

Sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehrin önde gelen sakinleri Anadolu'da sürgüne gönderildi. Patrik Trakya'ya sürgüne gönderildi. Sürgünde öldü ve daha sonra halkının ulusal azizi olarak övüldü.

Türkler daha sonra Çareveç'i ele geçirdi. Birçok tüccar ve boyar Müslüman oldu. Muharebe nedeniyle kısmen hasar görmüş olan ve II. İvan Asen tarafından yaptırılan ünlü Kırk Şehit Kilisesi, camiye çevrildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]