Sesli kitap - Vikipedi

Bir halk kütüphanesindeki sesli kitap rafı

Sesli kitap (ya da konuşan kitap), okunan bir metnin kaydıdır. Tam metnin okunması "kısaltılmamış" olarak belirtilirken özetlenen ya da kısaltılan metinler ise "kısaltılmış" olarak etiketlenir.

Konuşan sesli kitaplar, 1930'lardan beri okullarda ve halk kütüphanelerinde ve az da olsa müzik dükkanlarında yer almaktadır. Video kasetleri, DVD'ler, kompakt diskler ve indirilebilir seslerden önce birçok sözlü kelime albümü yapıldı ve bu albümler, kitaplardan daha çok şiir ve tiyatro oyunlarını içermekteydi. 1980'lere kadar kitap satıcılarının ilgisini çekmemişti ve daha sonra kitap satıcıları, kitap raflarında sesli kitaplar eklemeye başladı.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sözlü kelime kayıtları ilk olarak 1878'de Thomas Edison tarafından fonografın icadı ile mümkün olmuştur. "Fonografik kitaplar", Edison'un öngördüğü orijinal uygulamalardan biriydi ve bu uygulama, kör insanlara herhangi bir çaba sarf etmesini önleyerek onlara okuma yapacaktı. Fonografiye konuşulan ilk kelimeler Edison'un "Mary Had a Little Lamb" adlı resitaliydi.