Saipan Muharebesi - Vikipedi

Saipan Muharebesi (Operation Forager[1]) İkinci Dünya Savaşı'nın Pasifik cephesinde 15 Haziran ile 9 Temmuz 1944 arasında gerçekleşmiş bir muharebedir. Saipan Adası, Mariana Adaları'nda bulunmaktadır. Ada, Birinci Dünya Savaşı sonrası Almanya'dan alınıp Japonya'ya verilmişti. Haziran 1944'te ABD o kadar büyük bir askerî güç hâline gelmişti ki aynı anda hem Batı Avrupa'da hem de Pasifik Okyanusu'nda çıkartma harekâtları düzenleyebiliyordu.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Saipan Adası coğrafi konumu sebebiyle önemliydi. ABD, bu adayı ele geçirdiği takdirde bombardıman uçakları Japon ana vatanını vurabilecekti.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Saipan adasının bir haritası
Çıkartma günü
Deniz piyadeleri bir Sherman tankının arkasına siper almışlar, Temmuz 1944

Çıkartma öncesi Saipan 15 adet savaş gemisi tarafından yoğun bir bombardımana tutuldu, yaklaşık 165.000 top mermisi adaya düştü.

15 Haziran 1944 sabah 7'de çıkartma başladı. Saat 9'a kadar 8.000 deniz piyadesi sahillere çıkmıştı.

Japon üst komutası taarruza şaşırmıştı çünkü çok daha güneyde bir saldırı bekliyorlardı. Japon donanması, Saipan'a destek ve ABD donanmasına saldırmak için bir fırsat bulduğunu düşünerek yola çıktı ama Filipin Denizi Muharebesi facia ile sonuçlandı. Üç uçak gemisi ve yüzlerce uçak kaybedilmişti. Saipan'ın takviye ve erzak umudu böylece yok oldu. Zor ve umutsuz koşullara rağmen Japon askerleri sonuna kadar savaşmaya kararlıydı.

6 Temmuz günü Japonların artık geri çekilecek bir yeri kalmamıştı. Teslim olmayı reddeden Japonlar son bir banzai hücumuna kalktı. Bu, Pasifik cephesinde yapılmış en büyük süngü hücumuydu. Japonlar askerlerinin neredeyse tamamını kaybetmişti.

9 Temmuz'da artık muharebe bitmişti ve ada güvenli ilan edildi. General Saito ve komutanları teslim olmayı utanç saydıkları için intihar ettiler. 29.000 Japon askeri bu muharebede ölmüştü. Amerikalıların kayıpları da 3.000 ölü ve 10.000 yaralı idi.

Sivil kayıplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Saipan'da sivil Japon nüfusu da mevcuttu. Bombardıman ve çatışmalar sivil kayıplara yol açtı. Savaşın son günlerinde 1.000 civarı Japon sivil intihar etmeyi seçti.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Saipan'daki yenilgi ve aynı zamanda başlayan stratejik bombardıman harekâtı Japon halkının savaşın kaybedildiğini anlamasını sağladı.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2002 yapımı Nicolas Cage'in rol aldığı Windtalkers filmi bu muharebeyi konu alır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Operation Forager: The Battle of Saipan". Naval History and Heritage Command. 6 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.