Sağır basketbolu - Vikipedi

İşitme Engelli Basketbolu, işitme engelli bireylerin oynadığı basketboldur. Oyuncular, kendi aralarında iletişim kurabilmek için işaret dili ve düdük kullanır.

Ulusal dernekler[değiştir | kaynağı değiştir]

İşitme engelli bireyler arasında oynanan bu oyun, İşitme Engelli Basketbolu Avustralya,[1] İşitme Engelli Basketbolu Birleşik Krallık[2] ve ABD İşitme Engelli Basketbolu[3][4] gibi kurumlar tarafından düzenlenir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

İşitme Engelli Basketbolunun tanınırlığı, National Basketball Association (NBA) liginde Cleveland Cavaliers takımında oynayan Lance Allred gibi sporcuların da oynamasıyla arttı. Allred, %80 civarında olan işitme kaybı nedeniyle işitme güçlüğü çekti ve işitme cihazı kullandı. Daha sonra profesyonel basketbol hayatına Avrupa Basketbol Ligi'nde basketbol oynayarak devam etti.

Uluslararası İşitme Engelli Basketbol Federasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası İşitme Engelli Basketbol Federasyonu (DIBF), Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) ve Deaflympics ve konfederasyonları iş birliği ile desteklenen dünya çapında bir uluslararası işitme engelli basketbolu federasyonudur. Şubat 2003'te Uluslararası İşitme Engelli Basketbol Federasyonu, İsviçre'nin Sundsvall şehrindeki Kış Deaflympics'lerinde Uluslararası İşitme Engelli Sporları Komitesi (the Congress of Comité International des Sports de Surds) tarafından işitme engelli basketbolunu yöneten ulusal organizasyonlardan oluşan bağımsız bir dernek olarak kabul edilmiştir. DIBF bu basketbolun tüm uluslarda gelişmesi ve büyümesi için cesaretlendirirken dünya çapında eğitim ve öğretim programlarını da organize etmektedir. Federasyon, işitme engelli basketbolunun tüm uluslararası yarışma ve şampiyonalarını; Deaflympics (Deaf Olympics) ve konfederasyonlarıyla iş birliği içinde düzenlemektedir. DIBF, aynı zamanda basketbol tarihi belgelemesi amacıyla tüm uluslararası basketbol yarışmalarının ve maçlarının kayıt ve raporlamalarını düzenlemektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "DBA - Deaf Basketball Australia". 1 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2009. 
  2. ^ "DBUK - Deaf BasketBall of the United Kingdom". 10 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  3. ^ "USADB - United States of America Deaf Basketball". 29 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  4. ^ Gannon, Jack. 1981. Deaf Heritage–A Narrative History of Deaf America, Silver Spring, MD: National Association of the Deaf, pp. 282-286

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]