Rusya'da turizm - Vikipedi

Kızıl Meydan'daki Aziz Vasil Katedrali

Rusya'da turizm, Sovyet döneminden bu yana hızlı bir büyüme, önce iç turizm, sonra da uluslararası turizmi görmüştür. Zengin kültürel mirası ve büyük doğal çeşitliliği Rusya'yı dünyanın en popüler turistik yerleri arasında yer almaktadır. Kırım hariç, ülkede 23 UNESCO Dünya Mirası Listesi bulunurken, birçoğu UNESCO'nun geçici listelerinde yer almaktadır.[1]

Rusya'daki başlıca turistik güzergahlar arasında antik kentler etrafında seyahat, Volga dahil olmak üzere büyük nehirlerde yolculuklar ve ünlü Trans-Sibirya Demiryolu'nda uzun yolculuklar bulunmaktadır. Rusya'nın çeşitli bölgeleri ve etnik kültürleri birçok farklı yiyecek ve hediyelik eşya sunar ve Rus Maslenitsa, Tatar Sabantoy veya Sibirya şamanist ritüelleri de dahil olmak üzere çok çeşitli gelenekler gösterir.

2013 yılında Rusya, 33 milyon turist tarafından ziyaret edildi, bu da onu dünyanın en çok ziyaret edilen dokuzuncu ve Avrupa'da en çok ziyaret edilen yedinci ülke haline getirdi.[2]

Arazi ve iklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya'da Betula, Arzamas'ta Ormanlar

Orta Avrupa Rusya (örn. Moskova, Sankt-Peterburg, Nijni Novgorod, Kazan, vb.) Baltık ülkeleri, Belarus ve kuzey Ukrayna ile aynı iklim bölgesinde yer almaktadır. Güneybatı Rusya'nın iklimi (Aşağı Volga ve Karadeniz ile Hazar Denizi arasındaki alan), daha sıcak yazlar ve daha kısa kışlar ile daha kuraktır. Rusya'nın Pasifik sahili boyunca Uzak Doğu'nun iklimi, Hokkaido, Japonya ve kuzeydoğu Çin'inkine benzer. En şiddetli iklim, kışların çok soğuk ve yazların çok sıcak olduğu Sibirya'da ve sıcak Norveç Akıntısının etkisiyle denizin asla donmadığı Murmansk hariç, sıcaklıkların her zaman düşük olduğu Rusya'nın Uzak Kuzeyinde görülür.

Rusya'nın Karadeniz kıyılarının iklimi subtropikaldir. Popüler inanışın aksine, Rusya'nın en popüler turistik bölgelerinin iklimi şiddetli değildir ve Doğu Avrupa'nınkine benzemektedir. Moskova'da Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ortalama sıcaklıklar sırasıyla −4 °C (25 °F), −7 °C (19 °F), −6 °C (21 °F), fakat daha soğuk havalar yaygındır. Son birkaç on yıldır, Orta Avrupa Rusya'da aşırı soğuk hava (20 °C/-4 °F'nin altında) nadir hale geldi (2016/2017 kışında, Moskova sadece üç gün boyunca −20 °C'nin altında sıcaklıklara sahipti). Sıcaklığın donma noktasına yakın veya biraz üzerinde olduğu kış günlerinin sayısı önemli ölçüde artmıştır.

Kıyı bölgelerinde kış sıcaklıkları, yüksek nem nedeniyle olduğundan biraz daha soğuk hissedebilmektedir. Belirli ağaç ve bitkilerin polenine alerjiniz yoksa (huş ağacı, at kestanesi, kızılağaç, leylak, kiraz ağacı, dişbudak ağacı, üvez ağacı, ıhlamur ağacı, karahindiba), orta Avrupa Rusya'ya seyahat için en uygun zaman sıcaklıklar ılıman olduğun ve birçok ağaç çiçek açtığın, ağaçların renklerini değiştirdiği ve henüz soğuk olmadığı sonbaharın başlarında ve ortalarında ziyaret edilmesi mümkündür.

Yaz ayları da, kavak kabuğunun rahatsız edici olabileceği orta ve güney Rusya'daki şehirlerde Haziran ayları dışında iyidir, ancak son zamanlarda birçok Rus şehrinin yetkilileri kavak ağaçlarını kesip çıkararak kabartmaya karşı harekete geçmiş ve durum önemli ölçüde iyileşmiştir. Uygun kıyafetler ve ayakkabılar giyerseniz sonbahar, kış ayları ve ilkbaharın başlarında keyifli olacaktır. Kış aktiviteleri ile ilgileniyorsanız, orta Avrupa Rusya'da genellikle sonbaharın sonlarında kar yağmaya başlar ve karlar genellikle Nisan ayının başından önce tamamen eriyemez, ancak sıcak havalar meydana gelir ve kar kış ortasında geçici olarak eriyebilir. Dağlık bölgelerdeki kayak merkezlerinde kış mevsimi boyunca kar vardır. Orta Avrupa Rusya bazen sıcaklığın birkaç gün boyunca +15 °C/59 °F'den donma noktasına gidebileceği Mayıs başlarında soğuklar yaşanır.

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Vize ve Ülkeye Giriş Koşulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Anavatan Çağırıyor Volgograd 'da dünyanın en uzun heykeli (kaideleri hariç)

Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerin vatandaşları, çoğu Latin Amerika ülkesi, İsrail ve Güney Afrika, vizesiz 90 gün Rusya'da seyahat edebilir; Güney Kore'li turistler 60 gün boyunca vizesiz Rusya'yı ziyaret edebilirler; Bosna-Hersek, Küba, Laos, Makao, Makedonya, Moğolistan, Karadağ, Sırbistan, Seyşel Adaları ve Tayland'dan gelen turistler vizesiz 30 gün boyunca ziyaret edebilirler.

Çin, Japonya, Hindistan, İran, Türkiye, Fas, Meksika ve diğer bazı ülkelerden gelen turistler için Rusya'nın Uzak Doğu'sundaki (Primorye, Sahalin ve Kamçatka) üç bölgeyi ziyaret etmek için internetten ücretsiz e-vizelerini almaları mümkündür.

Diğer ülkelerden gelen turistlerin vize almak için Rus diplomatik misyonunu ziyaret etmeleri gerekiyor. Turistlerin Rusya sınırını geçerken geçerli bir pasaportları olmalıdır. Rus vizesi sınırdan satın alınamaz. Daha fazla bilgi için Rusya'nın vize politikasına bakınız.

Kültür turizmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzeybatı Rusya'da bulunan Kiji Pogost.
Nijni Novgorod'da Bolshaya Pokrovskaya Caddesi

Rusya'daki en popüler turistik yerler (2010'da Avrupa'nın en çok ziyaret edilen şehirleri listesinde yer alan) Sankt-Peterburg ve ülkenin şimdiki ve eski başkentleri ve Dünya Şehirleri olarak tanınan büyük kültür merkezleri olan Moskova'dır. Moskova ve Saint Petersburg, Hermitage Müzesi ve Tretyakov Galerisi gibi dünyaca ünlü müzeler, Bolşoy ve Mariinsky gibi ünlü tiyatrolar, Aziz Basil Katedrali, Kurtarıcı İsa Katedrali, Aziz Isaac Katedrali ve Kan Kurtarıcı Kilisesi gibi süslü kiliseler, etkileyici surlar Moskova Kremlin ve Peter ve Paul Fortress, Kızıl Meydan ve Saray Meydanı gibi güzel meydanlar ve Tverskaya ve Nevsky Prospect gibi sokaklar. Moskova (Kolomenskoye, Tsaritsyno) ve Sankt-Peterburg (Peterhof, Strelna, Oranienbaum, Gatchina, Pavlovsk Sarayı, Tsarskoye Selo) banliyölerindeki eski emperyal konutlarda zengin saraylar ve parklar bulunur. Moskova'da modern gökdelenlerle birlikte çok çeşitli etkileyici Sovyet dönemi binaları bulunurken, Kuzey Venedik'in takma adı olan Saint Petersburg, klasik mimarisine, birçok nehirlere, kanallara ve köprülere sahiptir.

Sankt-Peterburg'da Peterhof'daki Büyük Çağlayan

Nizhny Novgorod, Volga bölgesinin başkentidir. Moskova'nın "küçük kardeşi" olarak kabul edilir, çünkü kendi Kremlin, metrosu, "Nizhny Novgorod Arbat" (Bolshaya Pokrovskaya Caddesi) ve hatta Minin ve Pozharsky anıtının bir kopyası, aslı Rus başkentinde.

Nizhny Novgorod, Oka Nehri tarafından ikiye ayrılır. Yukarı Şehir tarihi kısmıdır. Kremlin, Minin ve Pozharsky Meydanı, Bolshaya Pokrovskaya ve Rozhdestvenskaya sokakları, gece kulüpleri, açık alanlar, çok sayıda anıt ve sadece tarihi yerler bulunmaktadır. Aşağı Şehir endüstriyel ve ticari kısmıdır. Fuar, eski Sormovo ve Kanavino, GAZ ve Sotsgorod ("şehirdeki şehir"), demiryolu terminali, havaalanı ve yeraltı, endüstriyel ve grunge stillerini görmek isteyen insanlar için birçok cazibe merkezidir. Şehir, Volga Nehri boyunca yapılan yolculuklar için ana başlangıç noktasıdır. Buradan Moskova ve St. Petersburg'a gemi yolculuğu yapılır.

Tataristan'ın başkenti Kazan, Hristiyan Rus ve Müslüman Tatar kültürlerinin eşsiz bir karışımını gösterir. Şehir, Rusya'nın Üçüncü Başkenti markasını kaydettirdi, ancak Nijni Novgorod, Novosibirsk, Yekaterinburg ve Samara dahil olmak üzere diğer büyük Rus şehirleri, hepsi zengin tarih ve önemli mimariye sahip önemli kültür merkezleri olan bu statü için yarışmaktadır. Veliky Novgorod, Pskov, Dmitrov ve Altın Yüzük şehirleri (Vladimir, Yaroslavl, Kostroma ve diğerleri) en iyi antik ve Orta Çağ Rus mimarisini ve ruhunu korudu ve aynı zamanda ana turistik yerler arasındadır.

Saha Cumhuriyeti eski zorunlu çalışma kamplarını turistik bir mekan olarak kullanmayı önermektedir.[3] Polonyalılar Komünist suçluların yerlerini ziyaret eder, ör. Katyn katliamı ve Solovetsky Adaları.[4][5]

Göze çarpan müzeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya zengin bir kültürel mirasa sahiptir ve birçok müzeye ev sahipliği yapmaktadır. En dikkat çekici olanlar arasında Tretyakov Galerisi, Kremlin Cephaneliği ve Moskova'daki Devlet Tarih Müzesi, Ermitaj Müzesi ve Sankt-Peterburg'daki Rus Devlet Müzesi, Kazan'daki Kazan Kremlini bulunmaktadır.

Rusya ayrıca Leo Tolstoy ile ilişkili Yasnaya Polyana, Alexander Pushkin ile ilişkili Mikhaylovskoye Müzesi, Dostoyevski Müzesi, Çaykovski Devlet Evi-Müzesi gibi edebi ve klasik müzik mirası ile ilgili birçok müzeye sahip olmasıyla da ünlüdür. Rimsky-Korsakov Apartman ve Müzesi, Moskova'daki Mikhail Glinka Müzesi, Ivanovka, Tambov Bölgesi'ndeki Sergei Rachmaninoff Estate Müzesi, Moskova'daki Alexander Scriabin Apartman Müzesi.

Rusya'nın askeri tarihi ve askeri donanımı ile ilgili müzeler arasında Poklonnaya Tepesi üzerindeki Büyük Vatanseverlik Savaşı Merkez Müzesi, Moskova'daki Rusya Silahlı Kuvvetleri Merkez Müzesi, Monino'daki Rus Hava Kuvvetleri Merkez Müzesi, Moskova Bölgesi, Merkez St Petersburg Deniz Müzesi, Volgograd Stalingrad Savaşı Müzesi.

Bilim ve teknolojiyle ilgili ünlü müzeler arasında Moskova Politeknik Müzesi, Kozmonotluk Anıt Müzesi, Korolev, Moskova Bölgesi'ndeki Energia Roket Müzesi ve Uzay Şirketi bulunmaktadır.

Demiryolları[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet şirketi Rusya Demiryolları (РЖД olarak kısaltılır), ülke genelinde demiryolu hizmetlerinin çoğunu işletir ve Rusya'daki demiryolu taşımacılığı için çok önemlidir. Moskova ve St. Petersburg, Moskova ve Nizhny Novgorod arasında ve St. Petersburg ve Helsinki (Finlandiya) arasında hızlı tren seferleri mevcuttur. Avrupa Rusyası ve Rus Uzak Doğusu, Trans-Sibirya Demiryolu üzerinden demiryolu ile birbirine bağlanmıştır. Moskova'dan Vladivostok'a bir tren yolculuğu 6 gün sürer.[6] Rusya, tüm eski Sovyet cumhuriyetleri (Estonya, Letonya, Litvanya, Belarus, Ukrayna, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan), Moğolistan tarafından da paylaşılan 1.524 mm'lik (5 ft) palet ölçeri kullanır ve pratik olarak Finlandiya demiryolu hattı ile aynıdır. Rusya (Belarus, Ukrayna) ile AB üye ülkeleri (Baltık ülkeleri ve Finlandiya hariç) veya Rusya ile Çin arasındaki sınırı geçen trenler, bojilerinin değiştirilmesi için her bir taşıyıcının kaldırıldığı özel geçiş noktalarında durmaktadır. Trenler 2 saate kadar kesişme noktalarında kalıyor.[7]

Deniz ve nehir taşımacılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya'nın büyük deniz limanları: Rusya'daki liman şehirleri ve kasabaları Baltık kıyısında St. Petersburg ve Kaliningrad; Kuzey Kutbu kıyısındaki Murmansk ve Arkhangelsk; Pasifik kıyısındaki Vladivostok, Yuzhno-Sakhalinsk ve Petropavlovsk-Kamchatsky; Karadeniz kıyısındaki Sochi, Novorossiysk ve Sivastopol; Hazar kıyısında Astrahan. Avrupa Rusya'sında, birçok nehir teknesi şirketi Volga Nehri üzerindeki şehirlere ve kasabalara, kollarına ve bağlı kanallara yolculuklar sunmaktadır: Moskova (Moskova Kanalı üzerinden), Yaroslavl, Kostroma, Nizhny Novgorod, Kazan, Saratov, Volgograd, Astrakhan. St Petersburg nehir tekneleri Volkhov Nehri üzerindeki Staraya Ladoga ve Veliky Novgorod'a, Ladoga Gölü'ne ve Moskova'ya (kanallar üzerinden) gidebilir.[8]

Hava Taşımacılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya'nın en işlek uluslararası havaalanları Moskova, St Petersburg, Volgograd, Kazan, Krasnodar, Sochi ve Vladivostok'un yakınında bulunmaktadır. Moskova ve Saint Petersburg'a çoğu Avrupa başkentinden doğrudan uçuşlar ile hizmet verilmektedir ve Moskova'nın ayrıca Doğu Asya, Güney Asya, Afrika, Orta Doğu ve Kuzey Amerika'daki herhangi bir şehirden doğrudan uçuşları bulunmaktadır.[9] Rusya'ya doğrudan uçuşu olmayan ülkeler arasında Avustralya, Kanada[10] ve Ukrayna bulunmaktadır.[11]

Yollar[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlıca ulusal caddeler federal otoyollar olarak bilinir. Daha fazla bilgi için Rusya federal otoyollarına bakınız. Otoyolların çoğu ücretsizdir, ancak son zamanlarda birkaç paralı yol açılmıştır.[12] Küçük Rus şehirlerindeki ve kırsal bölgelerdeki olağan yollar kötü durumda olabilir.[13] Soğuk mevsimde (Kasım ayından Nisan ayına kadar), yollarda kalıcı kar paketi ve buz olduğunda, kış lastikleri zorunludur.[14]

Büyük şehirlerde toplu taşıma[değiştir | kaynağı değiştir]

Moskova metro istasyonu girişinde M harfi

Metroya sahip Rus şehirleri arasında Moskova, St Petersburg, Nizhny Novgorod, Novosibirsk, Samara, Yekaterinburg, Kazan yer alıyor.[15] Metro istasyonlarına girişler, Rus ve Roma alfabelerinde aynı görünen M harfi kullanılarak işaretlenmiştir. Moskova Metrosunda trenlerle ilgili duyurular Rusça ve İngilizce olarak yapılır ve yön işaretleri ve haritalar genellikle İngilizceyi içerir.[16] Otobüsler ve tramvaylar dışında troleybüsler, Rus şehirlerinde karayolu taşımacılığının çok yaygın bir yoludur. Daha fazla bilgi için Rusya'daki troleybüs sistemlerinin listesine bakın. Yaygın olarak kullanılan bir diğer toplu taşıma aracı marshrutkas veya paylaşılan taksilerdir. Moskova'yı ziyaret edip toplu taşıma kullanacaksanız, Troika kartıyla ilgili makaleye bakın (St Petersburg'da Podorozhnik olarak bilinen benzer bir kart). Büyük Rus şehirlerinde mevcut taksi hizmetleri Yandex. Taxi, Uber (Yandex. Taxi tarafından işletilmektedir) ve Gett'dir.

Tatil köyleri ve doğa turizmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rosa Khutor Alpin Kayak Merkezi
Soçi

Karadeniz'de bir Rus sahil beldesidir ve 2014 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştır.

Rusya'nın ılık subtropikal Karadeniz kıyısı, plajları ve harika doğasıyla bilinen Sochi ve Tuapse gibi bir dizi popüler sahil beldesinin yeridir. Sochi aynı zamanda Krasnaya Polyana gibi bir dizi büyük kayak merkezine sahiptir. Şehir, 2014 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır. Kuzey Kafkasya dağlarında Karaçay-Çerkesya'daki Dombay gibi birçok popüler kayak merkezi bulunmaktadır.

Rusya'nın en ünlü doğal turistik yerlerinden biri, Sibirya'nın Mavi Gözü olarak bilinen Baykal Gölü'dür. Dünyanın en eski ve en derin gölü olan bu eşsiz göl, kristal temizliğinde sulara sahiptir ve Tayga kaplı dağlarla çevrilidir.

Turistler için ilginç olan diğer alanlar arasında volkanları ve gayzerleri ile ünlü Kamçatka, Ruskeala Kanyonu, karla kaplı dağları olan Altay, vahşi bozkırlarıyla Tyva, Fisht Dağı'nın bulunduğu Adygea Cumhuriyeti gibi birçok göl ve granit kaya bulunan Karelya, Kezenoyam Gölü'nün bulunduğu Çeçenistan Cumhuriyeti'dir.[17]

2008 yılında ulusal oyla seçilen en popüler turistik yerler olan Rusya'nın Yedi Harikası, Baykal Gölü, Geysers Vadisi, Manpupuner kaya oluşumları ve Elbrus Dağı'dır.

Rusya'nın en ünlü millî parkları ve kutsal alanları Transbaikal millî Parkı, Altay Doğa Koruma Alanı, Lazovsky Doğa Koruma Alanı, Kedrovaya Pad'in Doğa Koruma Alanı, Samarskaya Luka Ulusal Parkı, Smolenskoye Poozerye Doğa Koruma Alanı, Curonian Spit Doğa Koruma Alanı, Valdai millî Parkı, Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı, Ilmen Gölü Tabiatı Koruma Alanı'dır.

2014'ten bu yana, Kırım'daki aşağıdaki turistik yerler Rusya Federasyonu'nun bir parçası olarak yönetilmektedir:

  • Yalta - 2. Dünya Savaşı sonrası Yalta Konferansının yapıldığı Karadeniz'de bir sağlık tesisi.
  • Sivastopol - Karadeniz kıyısındaki federal bir şehir.
  • Simferopol - Salhir Nehri üzerindeki Kırım Cumhuriyeti'nin başkenti. Verimli bir tarım bölgesinde yer alan bir üretim, ticaret ve ulaşım merkezidir.
Lake Baikal, the deepest lake in the world and the biggest fresh-water lake by volume
Mount Elbrus with its two peaks

Hatıralık eşyalar ve yemekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tipik hediyelik eşyalar arasında Matruşka bebek ve diğer el sanatları, su ısıtma için semaverler, Uşanka ve papaha ılık şapkalar ve diğer öğeler arasında kürk kıyafetleri bulunur. Rus votkası ve havyar, Bölgesel Amatör Lig, blini, mantı, shchi çorbası ve Rus mutfağının diğer ürün ve yemeklerinin yanı sıra yabancıları da çeken yiyecekler arasındadır.

Yurtdışı seyahat istatistikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

2013 yılında, 27 milyon uluslararası turist Rusya'ya geldi ve ülke için 11,2 milyar ABD doları uluslararası turizm geliri elde etti.[18][kaynak doğrulanamadı] İç ve dış turizm de dahil olmak üzere, sanayi Rus GSYİH'sına doğrudan 860 milyar Ruble katkıda bulunmuş ve ülkedeki 966.500 işi desteklemiştir.[19]

Güvenlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Tehlikeli hayvanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayılar ve kurtlar gibi büyük vahşi hayvanlar Sibirya'nın ve Rusya'nın Uzak Doğu'nun ormanlık alanlarında yaygındır, ayrıca kuzeydoğu Avrupa Rusya'daki bazı uzak ormanlarda yaşarlar; dişi ayılar yavruları olduğunda özellikle tehlikeli olabilirken, erkek ayılar uyanıp kışın dolaşırlarsa özellikle tehlikelidir; kurtlar kış döneminde tehlikelidir. Orta Avrupa Rusya'daki tek zehirli yılan engerek; esas olarak bataklık ormanlarında yaşar, ancak bazen diğer orman türlerinde karşılanabilir, bu nedenle yüksek botlar orman gezileri ve yürüyüşler için tavsiye edilir. Kene kaynaklı ensefalit, Rusya'daki ormanlar ve parklarla ilişkili bir başka tehlikedir. Kuduza en yatkın hayvanlar sokak köpekleri ve kediler, vahşi tilkiler, kurtlar, kirpi, Rakun köpekleridir.

Çevre kirliliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Çernobil felaketinden sonra yağmurların neden olduğu belirli bir düzeyde radyoaktif kirlenme (merkezi Avusturya ve orta İsveç'dekine karşılık gelir) Bryansk Bölgesi ve Tula Bölgesinin bazı bölgelerinde bulunur. Norilsk şehrinde ve Chelyabinsk Bölgesi ile Sverdlovsk Bölgesi'nde yüksek düzeyde endüstriyel kirlilik bulunmaktadır.

Sosyo-kültürel kaygılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kamu güvenliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğu Rus şehrini ziyaret etmek güvenlidir. İngiltere hükûmetinin seyahat tavsiyelerine göre, "Rusya'ya yapılan ziyaretlerin çoğu sorunsuz, ancak küçük suçlar meydana gelmektedir".[20]

Riskli gruplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya'nın çoğu bölgesi güvenlidir, ancak Kuzey Kafkasya'daki bazı bölgelere seyahat etmek, özellikle Çeçenya ve Dağıstan'ın bazı kısımlarında belirli bir risk oluşturabilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UNESCO World Heritage Centre – Tentative Lists". UNESCO. 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  2. ^ "Tourism Highlights 2014" (PDF). E-unwto.org. 5 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  3. ^ Luhn, Alec (26 Mart 2014). "Russia's Sakha Republic proposes 'tourist camps' on former gulag sites". The Guardian. 3 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2020. 
  4. ^ "Strona domeny katyn.pl". Katyn.pl. 14 April 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  5. ^ Itaka, Biuro Podróży. "Tajemnice Wysp Sołowieckich – ITAKA". Itaka.pl. 29 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  6. ^ "Moscow Vladivostok train tickets at discount prices. Rossiya train. Free Schedules and Timetables. Take the Trans Siberian Express with us today and save". Transsiberianexpress.net. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  7. ^ "Faster through railway border crossing – Visit Belarus!". Visitbelarus.eu. 11 October 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  8. ^ "Russian River Cruises & Tours 2017, Best River Trips & Cruises to Russia (St Petersburg)". Russian-river-cruises.com. 6 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  9. ^ "Russia – Travel guide at Wikivoyage". En.wikivoyage.org. 4 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  10. ^ "Aeroflot Cancels Flights To Canada". HuffPost. 3 Ekim 2014. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  11. ^ Rainsford, Sarah (24 Ekim 2015). "Russia and Ukraine to ban direct flights". BBC. 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  12. ^ "Russia 2018 – Fan guide – Free and toll roads". Welcome2018.com. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  13. ^ "Archived copy". 15 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2017. 
  14. ^ "Winter Tyre Laws". Continental-tires.com. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  15. ^ "Metro Systems in RUSSIA – Metro systems of the World". Google. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  16. ^ "All metro stops in Moscow now announced in Russian and English / News / Moscow City Web Site". Mos.ru. 27 Nisan 2017. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  17. ^ "40 most beautiful places in Russia". Russianblogger.me. 13 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2015. 
  18. ^ "Tourism Highlights 2013 edition" (PDF). Dtxtq4w60xqpw.cloudfront.net. 27 Kasım 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2013. 
  19. ^ "2013 Travel & Tourism Economic Impact Report Russian Federation" (PDF). Wttc.org. 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2013. 
  20. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]