Regensburg - Vikipedi

Regensburg
Aziz Petrus Kilisesi ve Regensburg Belediye Binası
Aziz Petrus Kilisesi ve Regensburg Belediye Binası
Regensburg bayrağı
Bayrak
Regensburg arması
Arma
Almanya üzerinde Regensburg
Regensburg
Regensburg
ÜlkeAlmanya Almanya
EyaletBavyera
İdare
 • BaşkanGertrud Maltz-Schwarzfischer (SPD)
Yüzölçümü
 • Toplam80,76 km²
Rakım343 m
Nüfus
 (2020)
 • Toplam152,270
 • Yoğunluk1,900/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
93001–93059
Alan kodu0941
Resmî site
www.regensburg.de
Konum Almanya
KriterKültürel: ii, iii, iv
Referans1155
Tescil2006 (30. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Regensburg (Latince: Castra Regina), Regen Nehri'nin Tuna Nehri ile birleştiği noktada kurulmuş şehir. Regen Nehri yanındaki kamp, MS 179 yılından sonra kullanılan bir Romalı askeri üssü idi. Oberpfalz bölgesinin başkenti ve yönetim merkezidir. Tarihi şehir merkezi karşı kıyısında bulunan Stadtamhof ile birlikte 13 Temmuz 2006'dan beri UNESCO Dünya Mirası listesi listesinde yer almaktadır.[1]

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Regensburg'un ekonomisi, Almanya'daki en dinamik ve en hızlı büyüyen ekonomilerden biridir.[2] Odak noktası, otomotiv, endüstriyel ve elektrik mühendisliği gibi imalat sanayileridir.

Şirketler[değiştir | kaynağı değiştir]

BMW, Continental, E.ON, General Electric, Infineon Technologies, Osram, Schneider Electric, Siemens, Telekom ve Toshiba ile gizli şampiyonlar (Krones, Maschinenfabrik Reinhausen(MR)) gibi Regensburg'da yerleşik birkaç çok uluslu şirket vardır.

BMW Regensburg'da bir otomobil üretim tesisi işletir; Regensburg BMW fabrikası 3 Serisi, 1 Serisi ve Z4 araçları (önceden) üretir. Continental AG, otomobil bileşenleri işinin genel merkeziyle, Osram Opto-Semiconductors ve Siemens ile eski Siemens yarı iletken şubesi olan Infineon Regensburg'da yüksek düzeyde yenilik ve teknik gelişme sağlarlar. AREVA, Schneider Electric ve Toshiba gibi diğer tanınmış uluslararası şirketler Regensburg'da veya yakınında tesisler kurmuştur. GE Aviation, yeni üretim döküm teknolojisi ile türbin makineleri bileşenlerini yenilemek, geliştirmek ve üretmek için yeşil alan kurdu. Amazon.com ilk Alman müşteri hizmetleri merkezini Regensburg'da kurdu. Gizli şampiyonlar Maschinenfabrik Reinhausen (MR) ve Krones’in merkezleri Regensburg'da veya yakınındadır ve büyük işverenlerdir.

Sanayi sektörünün yanı sıra, turizm, Regensburg'un ekonomik büyümesine, özellikle de şehrin UNESCO Dünya Mirası statüsünü kazandığı 2006'dan bu yana çok katkıda bulunmaktadır. Regensburg Üniversitesi, Regensburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve ticari işler de Regensburg'un ekonomisinde önemli roller oynar. Son yirmi yılda Regensburg'da giderek artan bir şekilde biyoteknoloji şirketleri kuruldu ve merkezleri ve laboratuvarları şehrin "BioPark"ındadır. Diğer bir odak noktası bilgi teknolojisi üzerinedir ve şehrin BT firmaları için bir başlangıç merkezi işlettiği görülmektedir. Bu eski start-up'lardan biri olan CipSoft GmbH, Regensburg'daki bilinen bir video oyun şirketidir.

OTTI, Doğu Bavyera Teknoloji Transfer Enstitüsü e.V.'nin merkezi Regensburg'dadır.[3]

Almanya'nın Bavyera eyaletinde bulunan ve Tuna Nehri ile onun sol kollarından Regen Nehri'nin birleştiği noktada kurulmuş olan Regensburg'in eski şehir merkezi. 2006 yılında karşı kıyısında bulunan Stadtamhof ile birlikte UNESCO Dünya Miras listesine alındı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Prognos Zukunftsatlas 2013: Ergebnisübersicht Gesamtranking" (PDF). 7 Kasım 2013. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2015. 
  3. ^ "OTTI – Ostbayerisches Technologie-Transfer-Institut e.V." otti.de. 3 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]