Raks Müzik - Vikipedi

Raks Müzik
TipAnonim şirket
TürMüzik
Kuruluş1991
KurucuAslan Önel
Kadri Önel
Genel merkezi,
ÜrünPlak, Kaset, CD
Alt kuruluş(lar)Marşandiz Müzik
S Müzik
Neşe Müzik
Marş Müzik
Plaza Müzik
Karma Müzik
Tempo Müzik
PolyGram
Universal Müzik
Web sitesiResmi Sayfası

Raks Müzik Yapım, 1964'te kurulan elektronik şirketi Raks'ın alt kuruluşu olan müzik yapım şirketi. Özellikle 90'lı yıllarda oldukça aktif olan firma, başka yapım şirketlerine bağlı olan, dönemin önemli şarkıcılarını kendi bünyesine katmakla beraber; İbrahim Tatlıses, Serdar Ortaç, Çelik, Sibel Tüzün, Bendeniz, Ebru Gündeş, Ahmet Kaya ve Kerim Tekin gibi önemli isimleri de müzik dünyasına kazandırmıştır.

Başlangıç ve Bölünme[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslında bir kaset ve CD fabrikası olan Raks, 80'li yıllardan itibaren başladığı dağıtım işi boyunca birçok müzik yapım şirketinden çıkan kasetlerin dağıtımlarını üstlenmiştir. 1992 yılından itibaren Raks Müzik Yapım adıyla, faaliyetlerine müzik prodüksiyonlarını da eklemiş olup, ilk prodüksiyonu Zekai Tunca'nın Üzme Beni adlı kaseti olmuştur.

1995 yılının ikinci yarısından itibaren kendi içinde Marş Müzik, Plaza Müzik, Karma Müzik, S Müzik ve Neşe Müzik olarak beş prodüksiyon şirketine bölünmüştür. Albümlerini Raks Müzik'ten çıkarmaya devam eden sanatçılar, belli kıstaslar dahilinde bu prodüksiyon şirketlerine dağılmışlardır. Bu dönem içinde yayınlanan tüm albümlerde, Raks Müzik logosuyla birlikte prodüksiyon şirketinin logosu da yer almıştır. Ayrıca Şahin Özer Müzik, BMG, Klip Müzik, EMI, 1 Numara Plakçılık ve Kalan Müzik gibi daha pek çok şirketin de CD ve kasetlerinin dağıtımlarını üstlenmiştir. Bu dönemde Türkiye’nin ilk zincir mağazaları olan RAKSOTEK mağazaları kurulmuştur. Daha sonra bu mağazalar zincirlerinde gazete ve kitapların da satılmaya başlamasıyla Doğan ve Raks isimlerinin ilk harflerinden oluşan D&R zincirlerine dönüştürülmüştür.

PolyGram, Kapanış ve Geri Dönüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Raks Müzik, 1998 yılında Hollanda kökenli yapım şirketi PolyGram'la ortaklık kurmuştur. Ancak PolyGram'ın 1999 yılında Universal Music Group'a satılması nedeniyle, Türkiye'deki ismi de Universal Müzik Türkiye olarak değişmiştir. 1995'te Raks Müzik döneminde faaliyete başlayan prodüksiyon şirketlerinden Tempo Müzik, Universal ile olan anlaşmasını noktalamıştır. Plaza Müzik, tüm haklarını Universal Müzik'e devrederek isim ve logo aktivitesini bitirmiştir. Sezen Aksu'ya ait Karma Müzik, 1999'da Şebnem Ferah'ın Artık Kısa Cümleler Kuruyorum albümünü yayınladıktan sonra kapanmıştır. Prodüktörlerden Koral Sarıtaş'ın 1999'da firmadan ayrılmasıyla birlikte firması Marş Müzik, Neşe Müzik'in de prodüktörü olan Neşe Demirkat'ın yönetimine geçmiştir. S Müzik ve Neşe Müzik ise 2003 yılına kadar Universal Müzik Türkiye ile çalışmaya devam etmiştir. Tüm alt kuruluşlarıyla yollarını ayıran Universal Müzik Türkiye, 2004 Ağustos ayında Türkiye pazarından çekilmiştir. 2012 yılında EMI firmasının çoğunluk hissesini satın alması sonucu Türkiye'de yeniden aktif hâle gelmiş olsa da, 2004 yılında iflasını açıklayan Universal Müzik Yapım Organizasyon San. ve Tic. A.Ş. şirketiyle, EMI-Kent Elektronik San. Ve Tic. A.Ş. adlı şirket unvanını taşıyan Universal Müzik Yapım'ın bağlantısı yoktur.

Raks Müzik ile çalışmış bazı isimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]