Râmhürmîzi - Vikipedi

Ebu Muhammed el-Hasan ibn' Abd el-Rahman b. hallād el-Rāmhürmizī ( Arapça الرامهرمزي ) (d.? - ö. 971/ 360 ), yaygın olarak İbn el-Hallād olarak da bilinen hadis alimi, kadı ve şair

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rāmahurmuzī'nin kesin doğum tarihi bilinmemektedir ancak çok uzun yaşadığı bilinmektedir genelde 871 yılında doğduğu kabul edilir. İsmi İran'da Kuhistān'da bir kasaba olan Rām-Hurmuz'a atfedilmiştir . Rām-Hürmüz Ahvaz, Şüşter, Isfahan ve Fars gibi önemli bölgelerin kesişim alanıdır.

Hadis çalışmalarına ilk olarak 903/290 yılında başladı, hadisleri babası Abdurraḥmān ibn Hallād ve Muḥammad ibn ʻAbdillāh el-Saḍarī, Ebū al-Ḥuṣayn al-Wādiʻī, Muḥammad ibn Ḥibbān ve diğerlerinden aldı. Bir dönem Huzistan da kadılık yaptı.

Öğrencileri arasında Ebū el-hüseyin Muḥammad ibn Aḥmad al-Ṣaydāvi, al-Ḥasan ibn al-Layth al-Şirāzī, Aḥmad ibn Mūsā ibn Mardawayh, Aḥmad ibn Isḥāq al-Nahāwandī ve Fars sakinlerinden çok sayıda kişi bulunmaktadır.

El-Dhahabi, El-Rāmahurmuzī'nun ölüm tarihini bulamadığını söyledi ve bunun MS 961 ile 971 yılları arasında olduğunu tahmin etti. Daha sonra, El-Rmahurmuzī'nun Rām -hurmuz şehrinde yaşarken neredeyse 971/360 yılına kadar yaşadığı el-Vafayît adlı eserinde bahsedildiği üzere Abū al-Qāsim ibn Mandah'tan alıntı yaptı. Encyclopaedia of Islam, ölümünün 971 / 360'ta gerçekleştiğini belirtti.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Rāmahurmuzī bir şairdi ve şiirlerinden birkaç mısra Yatīmah al-Dahr'da al-Thalabī tarafından toplandı . Her ikisi de hadis konusuyla ilgili olan iki nesir eseri günümüze kadar ulaşmıştır.

  1. el-Muaddith el-Fāṣil beyn el-Rāvī va el-Vāʻī en ünlü eseri, hadis terminolojisi ve biyografik değerlendirme konusunda kapsamlı bir çalışmadır, 1971'de Muḥammad acac el-Haṭīb tarafından düzenlenmiş olarak basılmıştır.
  2. Emsal'ul hadis - iki baskı halinde basılmış, hadis şeklinde yaklaşık 140 atasözünden oluşan bir koleksiyon. İlki Abdülalî Abdülhamîd el-A‘zamî tarafından 1968'de Haydarabad'da ve ikincisi MM al-ʻAthamī tarafından Bombay, da 1983'te düzenlendi.
  3. Rabīʻ al-Mutayyim fī Akhbār al-ʻAshshāq
  4. el-Nevâdir
  5. Risālah el-Safr
  6. al-Ruqā wa al-Taʻāzī
  7. Edebü'l-Nâiq

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Encyclo city" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Encyclo 1" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Nuzhah" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Sharh" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Siyar" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)

Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Tadhkirah" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: Kaynak gösterme)