Pusula Harekâtı - Vikipedi

Pusula Harekâtı İngilizce: Operation Compass (aynı zamanda la battaglia della Marmarica) İkinci Dünya Savaşı sırasında Batı Çöl Savaşı'nın (1940–1943) ilk büyük İngiliz askeri operasyonuydu. İngiliz, Hint, İngiliz Milletler Topluluğu ve Müttefik kuvvetleri, Aralık 1940'tan Şubat 1941'e kadar Batı Mısır'daki 10.Ordu'nun (Mareşal Rodolfo Graziani) ve Libya'nın doğusundaki Sirenayka'daki İtalyan kuvvetlerine saldırdı.

Batı Çöl Gücü (Korgeneral Richard O'Connor), Mısır'daki Mersa Matruh'tan 10'uncu Ordu'nun İtalyan mevkilerine beş günlük bir baskında ilerledi. Mısır ve Sirenayka'da Sidi Barrani civarında müstahkem mevkilerde yaklaşık 150.000 adamı vardı. Batı Çöl Gücü, İtalyanları müstahkem mevkilerinde süratle mağlup etti ve Sidi Barrani'de İngilizler, başarılarından istifade ederek, 10. Ordunun geri kalanını Mısır'dan çıkmaya zorladı ve Libya kıyısındaki limanları ele geçirdi. Onuncu Ordu, Trablusgarp'a doğru çekilirken kesildi ve Beda Fomm Muharebesi'nde yenilgiye uğradı, ordunun kalıntıları Sitre Körfezi'ndeki El Agheila'ya kadar takip edildi.

İngilizler 138.000'den fazla İtalyan ve Libyalı esir, yüzlerce tank ve 1.000'den fazla silah ve çok sayıda uçağı ele geçirdi. WDF, yıpranmış araçlar nedeniyle El Agheila'nın ötesine geçemedi. İtalyan takviye kuvvetleri, Deutsches Afrikakorps ve Luftwaffe'nin yardımıyla Trablus'u savunmak için Libya'ya gittiler.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]