Paris Uluslararası Sergisi (1900) - Vikipedi

Exposition Universelle görünümü

1900 Paris Uluslararası Sergisi (Fransızcal’Exposition universelle), Fransa'nın başkenti Paris'te 14 Nisan 12 Kasım 1900 tarihlerinde düzenlenen bir dünya sergisi.

Dünyadaki sanayi ve tarım ürünlerinin,sanat eserlerinin tanıtıldığı, bilimsel buluşların sergilendiği son büyük evrensel fuardır. O yıllarda arka arkaya gelen icatların büyük ilgi topladığı bir gösteri alanına dönüşmüş olan[1] serginin genel tarzı Art Nouveau idi. Paris'teki beşinci ve en büyük Uluslararası Sergi'dir.

Grande Roue de Paris dönme dolap, matruşka bebekler, dizel motorlar, konuşan filmler, yürüyen merdivenler ve telegrafon dahil olmak üzere şu anda neredeyse yaygın olan birçok makine, buluş ve mimari tarzlar bu fuarda sergilenmiştir. Yaklaşık 50 milyon kişi tarafından ziyaret edilmiş; ancak katılımcılar için düşük karla sonuçlandığından olumsuz eleştiriler almış[2] ve Paris 1937 yılına kadar başka dünya fuarına ev sahipliği yapmamıştır.[3]

Sergi alanında, 1889'da gerçekleşen önceki fuardan kalan Eyfel Kulesi ve Makineler Sarayı bulunuyordu. 1900 Fuarına en önemlileri Elektrik Sarayı, Büyük Saray ve Küçük Saray olmak üzere yeni yapılar eklenmiştir. Basın, tıpkı daha önceki fuarda Eyfel Kulesi'nin çirkin ve basit bir endüstriyel yapı olarak değerlendirilmesi gibi 1900 Paris Dünya Fuarı yapılarını da zevksiz tasarlanmış ve müsrif imalatlar olarak değerlendirmiştir.

Fuar sırasında hizmete açılan Paris Metrosu için Hector Guimard tarafından tasarlanan art-nouveau üslubundaki giriş, sadece fuarın değil; ondokuzuncu yüzyılın günümüze ulaşan sembollerindendir.[2]

Fuarda yabancı ülkeler için geleneksel olarak Milletler Caddesi ayrılmıştı. Ülkelerin güçlerine ve hiyerarşik durumlarına göre konumlandığı bu alanda İtalya ve ABD pavyonları arasında tek yapıdan oluşan Osmanlı pavyonu yer almıştır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Endüstri Çağı'nın Zirve3si: 1900 Paris Dünya Fuarı". Sanatblog.com, 08.08.2012. 17 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  2. ^ a b Nuran Kara Pilehvarian; Yeşim Duygu Ergüney. "Ondokuzuncu Yüzyıl Dünya Fuarlarında Osmanlı Temsiliyet" (PDF). Megaron / Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi E-Dergisi Yıl: 2015, Cilt 10, Sayı 2. 13 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2019. 
  3. ^ THOLOZANY, PAULINE. "The Expositions Universelles in Nineteenth Century Paris". Brown Üniversitesi Kütüphanesi Dijital Burs Merkezi, 2011. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]