Overijssel - Vikipedi

Overijssel
Oaveriessel
Overijssel bayrağı
Bayrak
Overijssel arması
Arma
ÜlkeHollanda
İdare
 • Kral vekiliAndries Heidema (CU)
Yüzölçümü
 • Toplam3327 km²
Nüfus
 (2019)
 • Toplam1,162,215
 • Yoğunluk340/km²
Resmî site
overijssel.nl
Overijssel
Uydudan Overijssel ili

Overijssel ili (Frizce: Oaveriessel), Hollanda'nın merkezî doğusunda bir ildir. İsmi Ijssel Nehri üzerindeki topraklar anlamına gelmektedir. Başkenti Zwolle ve en buyuk nüfuslu şehri Enschede kentidir.

Coğrafi konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğusunda Almanya, güneyinde Gelderland ilii'nde bir bölge olan Achterhoek, batısında gene Gelderland ili'ne bağlı Veluwe bölgesi ve Flevoland ili ve kuzeyinde Drenthe ilindeki eski kırlık çayırlık arazi bulunmaktadır. 3 bölgeden oluşur; kuzeybatıda Kop van Overijssel, merkezinde Salland ve doğuda Twente.

Güneydoğusu büyük ölçüde Regge ve Dinkel gibi küçük ırmakların geçtiği kumluk arazidir. Kuzeybatısı ise çöküntü ve çamurlu arazilerden oluşmaktadır. Kuzey bölgeler bataklıklarla kaplıdır. Kuzeydoğusunun en ucunda ise kazılmış eski torf turba yatakları sonucu oluşan göller vardır.

İlin en yüksek yeri Losser yakınında bulunan ve 89 metre yüksekliğindeki Tankenberg Tepesi'dir. En alçak yeri ise deniz seviyesinin 2 metre altında bulunan Kamper yakınındaki Polder'dedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski ismi Oversticht'tir. 1336 yılında Guelder'in bir parçasıydı. 1347 yılında Utrecht Psikoposluğu'na bağlandı. 1528 yılında İmparator V. Karl'a devredildi ve bu tarihten sonra Overijssel Lordu olarak da tanındı. Bölgedekiler diğer Hollandalarla birleşerek V. Karl'ın yerine geçen II. Felipe'ye başkaldırdı. Bunun sonucunda güçlü yerel lordlar tarafından yönetilmeye başlandı.

1672-74 yılları arasında kısa bir süre Münster Piskoposluğu'nun kontrolüne geçse de işgalin ardından şehri yönetenlere daha fazla güç veren bir yönetim biçimi benimsedi. Fakat güce karşı artan direniş bir süre sonra meyvesini vererek 1795 yılında Batavia Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağladı. Merkezi hükûmetin yanı sıra bu dönemde Fransız devriminden esinlenilerek Hollanda benzer bir şekilde bölgelere ayrıldı. İlk başlarda tek başına bir bölge olsa da 1798 yılında Drenthe ili ile birleşerek Ouden Ijssel bölgesini oluşturdu ve 1801 yılında bugünkü ismini aldı.

1810 yılında Fransız kontrolüne geçti ve ismi Bouches-de-l'Yssel olarak değiştirildi. 1814 yılında Napolyon'un yenilmesinin ardından hem Holllanda Krallığı hem de Overijssel ili tekrar kurulmuştur. 1940-5 yıllarında ise Nazi Almanyası'nın yönetimine geçmiştir.

Şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkenti olan Zwolle'nin yanı sıra diğer önemli şehirleri: Almelo, Deventer, Wierden ve Enschede'dir.

Belediyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Overijssel'de (1 Ocak 2011 itibarıyla) 25 belediye bulunmaktadır:

Overijssel'de belediyeler
Overijssel'de belediyeler
  1. Almelo
  2. Borne
  3. Dalfsen
  4. Dinkelland
  5. Deventer
  6. Enschede
  7. Haaksbergen
  8. Hardenberg
  9. Hellendoorn
  10. Hengelo
  11. Hof van Twente
  12. Kampen
  13. Losser
  1. Oldenzaal
  2. Olst-Wijhe
  3. Ommen
  4. Raalte
  5. Rijssen-Holten
  6. Staphorst
  7. Steenwijkerland
  8. Tubbergen
  9. Twenterand
  10. Wierden
  11. Zwartewaterland
  12. Zwolle

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]


Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dıș bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]