Nil Yalter - Vikipedi

Nil Yalter
Doğum18 Ocak 1938 (86 yaşında)
Kahire, Mısır
Alanı
  • Video
  • resim
Etkin yıllar1974-günümüz
Sanat eğitimiSorbonne Üniversitesi
Katıldığı akımlar

Nil Yalter (18 Ocak 1938, Kahire, Mısır), Türk kavramsal sanatçı.

Video sanatının 1970’lerdeki öncü temsilcilerinden birisidir. Video, enstalasyon, fotoğraf, resim, yazı gibi çeşitli mecralaraı bir araya getirerek disiplinlerarası sanat icra etmektedir.[1]

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1938 yılında Mısır'ın başkenti Kahire'de doğdu. Lise eğitimini İstanbul'daki Robert Kolej'de tamamladı. Gençlik yıllarında dans, tiyatro ve resimle ilgilenmeye başlayan Yalter, pandomim sanatıyla da bu yaşlarda tanıştı. Yürüyerek gittiği Hindistan yolculuğunda pandomimi sürdürdü.

1965 yılında Paris'e taşınması, dönemin Fransız karşıt kültür ve devrimci siyasal akımlarından bir hayli etkilenmesine sebep oldu. Özellikle de Fransız feminist sanat akımının çokça tesiri altında kalan sanatçı, video sanatının 1970’lerdeki öncü temsilcilerinden biri hâline geldi. 1972 yılında ilk sergisini Paris'te açtı. Bu sergi için kurduğu göçebe çadırını kadınların yazgısına ve mekânına dair bir soruşturma alanı olarak kullandı. Daha sonraki çalışmalarında da göçebelik, akışkan kimlik, melezlik, öteki-kimlikler, toplumsal cinsiyet, modern-öncesi kültürlerin ritüelleri gibi konuları işledi.[1] Çalışmalarında etnoloji ve sosyoloji gibi sosyal bilimlerden yaralanması da onun sanatını diğerlerinden özgün kılan bir noktaya taşıdı. Resim dalında ise genel itibarıyla Rus Konstrüktivizm akımından etkilendi.

Eserlerinde toplumsal ögelerin yanı sıra kendi siyasi düşüncelerini de kullanmaktan çekinmemesi sayesinde otobiyografik bir üslupla üretmeye devam etti. Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Los Angeles Çağdaş Sanat Müzesi, National Museum of Women in the Arts, MoMA PS1 ve Hessel Sanat Müzesi; Kanada'daki Vancouver Çağdaş Sanat Galerisi ve Fransa'daki Paris Modern Sanatlar Müzesi gibi dünyanın önde gelen sanat müzeleri ve galerilerinde kişisel sergiler açmış olan Nil Yalter'in eserleri Tate Modern, İstanbul Modern, Centre Pompidou, Fonds National d’Art ve Museum Ludwig gibi müzelerin de daimi koleksiyonlarında yer almaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Ergenç, Ahmet (4 Kasım 2016). "Nil Yalter ve Görünmeyenler". Artfulliving.com.tr sitesi. 13 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2021. 
  2. ^ "Nil Yalter". Galerist. 5 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020.