Nick Drake - Vikipedi

Nick Drake
1969 yılında Nick Drake
Genel bilgiler
Doğum adıNicholas Rodney Drake
Doğum19 Haziran 1948(1948-06-19)
Rangoon, Myanmar
Ölüm25 Kasım 1974 (26 yaşında)
Tanworth-in-Arden, Warwickshire, Birleşik Krallık
TarzlarFolk, folk rock[1]
ÇalgılarVokal, gitar, piyano, klarnet, saksafon
Etkin yıllar1967–1974
Müzik şirketiIsland Records
Resmî sitebrytermusic.com

Nicholas Rodney Drake (d. 19 Haziran 1948 Rangoon, Myanmar - ö. 25 Kasım 1974 Warwickshire, Birleşik Krallık), Büyük Britanyalı şarkıcı, söz yazarı ve besteci.

Sakin, utangaç fakat karamsardır. Kendine özgü bir akustik gitar çalış tekniğine sahiptir. Gitarı farklı biçimlerde akort ettiğinden gitarın sesi birkaç kişi aynı anda çalıyormuşcasına zengin duyulur. Yaşarken sadece 3 albüm çıkarmıştır. Çekingen bir yapısı olduğu için turnelere çıkmayı reddedip evinde izole bir hayatı seçmiştir. 26 yaşında resmi kayıtlara göre intihar etmiştir. Yaşarken ilgi görmeyen Nick Drake öldükten sonra kült bir figür halini almıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocukluk ve gençlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Nick Drake aslen Güneydoğu Asya'da yer alan Burma (yeni adıyla Myanmar) doğumludur. 1950'li yılların ortasında ailesi Britanya'ya geri dönmüştür. Aynı zamanda Shakespeare'nin de doğum yeri olarak bilinen Warwickshire'e yerleşmişlerdir. Eline aldığı ilk müzik aleti flüttür.

Drake, yeni yeni ortaya çıkmaya başlayan Bob Dylan, Phil Ochs gibi isimlerin başını çektiği Amerikan halk müziğini severdi. 17 yaşındayken kendine bir gitar aldı, üniversite öğrencisiyken yerel kulüplerde ve kafelerde sahne almaya başladı. Fairport Convention grubunun basçısı tarafından keşfedildi ve yavaş yavaş profesyonel müzik kariyerinin ilk adımlarını atmaya başladı.

20 yaşındayken ilk albümü Five Leaves Left (1969) güç bela ikna edilen Island Records'dan çıktı. Bu albümde Nick'e Fairport Convention eşlik ediyordu. 1 yıl sonra piyasaya çıkan Bryter Layter (1970) adlı albümde Nick'in tek başına çalıp söylediği bir parça yer almıyordu. Bu albümde Fairport Convention'a ek olarak The Velvet Underground'dan John Cale de Nick'e eşlik ediyordu.

Drake oldukça utangaçtı, konser vermekten elinden geldiğince kaçınırdı. Sadece dönemin diğer halk müziği gruplarıyla birlikte birkaç defa sahne almıştır. Biraz da buna bağlı olarak, albümleri fazla ilgi çekmemiş ve az satmıştır. Stüdyoda bile insanların bakışlarından kaçmak için duvara karşı çaldığı söylenir.

Geçirdiği ciddi bunalım esnasında son albümü Pink Moon'u (1972) iki gece yarısı ikişer saatte kaydetmiştir. Bu albümün şarkıları oldukça kısadır (11 şarkı ve toplam 26 dakika), sadece kaydı yapan bir ses teknisyeni eşliğinde hazırlanmıştır. Çıplak ve samimi. Albümün kayıtları 1 hafta boyunca Island Records'un masasında kimse fark etmeden kalmıştır.

Drake zaman geçtikçe psikolojik olarak daha kötüleşmeye başladı. Sadece çok yakın arkadaşları ile bağlantısını sürdürüyordu. Kendine fiziğine iyi bakmıyordu, defalarca hastaneye kaldırıldı.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1974'te Nick kendinde yeni parçalar yapacak gücü hissetmeye başladı. Fakat 24 Kasım'da aşırı antidepresan alımına bağlı olarak uykusunda öldü. Herhangi bir intihar notu yoktu. İntihar sayılmasında ki en önemli etkenlerden biri başucunda Albert Camus'nun Sisifos Söyleni adlı eserinin bulunmasıdır. Resmi kayıtlara göre bu olay bir intihardır, fakat az sayıdaki arkadaşı ve ailesi bunu reddeder. Dönemin ağır antidepresan ilaçları eğer belirtilenden fazla alınırsa öldürücü etkiye sahipti (daha sonra bu ilaçların birçoğu piyasadan çekilmiştir). Annesine göre Nick uyuyamadığı bir gece kalktı, uyumak için farkında olmadan biraz fazla hap aldı ve hayatını kaybetti.

Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Five Leaves Left[değiştir | kaynağı değiştir]

Drake, Five Leaves Left'i 1968'in sonlarında kayıt etmeye başlarken 20 yaşındaydı. Albüm 41 dakikadır. Albümün prodüktörü Joe Boyd'dur. Drake, albüm yayınlandıktan 5 yıl sonra ölmüştür.

Bryter Layter[değiştir | kaynağı değiştir]

Pink Moon[değiştir | kaynağı değiştir]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Derlemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanworth-in-Arden (1967/1968) Nick'in evinden kayitlar
  • Second Grace (1968/1969) Nick'in evinden kayitlar
  • Time of No Reply (1986) Yayimlanmamis sarkilar
  • Fruit Tree (1986) Dört albümünün (3 stüdyo albümü ve Time of No Reply) olduğu set.
  • Way to Blue: An Introduction to Nick Drake (1994) Karışık şarkıları

Nick Drake Yorumları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Unterberger, Ritchie. "Nick Drake review". Allmusic. 12 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]