Nürnberg Yasaları - Vikipedi

Yasalara ilişkin gazete kapağı

Nürnberg Yasaları (Almanca: Nürnberger Gesetze), 15 Eylül 1935'te Nürnberg'de yıllık Nazi Partisi toplantısında kararlaştırılan Nazi Almanyası'nda antisemitik yasalardı. Yasalar, Alman ve Yahudi insanlarını sınıflandırdı. Bu kanuna göre, ari ırktan olmayanlar alt sınıf insanlardır ve ari ırkına ait insanlar ile evlenmeleri yasaklanmıştır. Kanunlar 26 Kasım 1935'te Romanları ve Siyahileri da kapsayacak şekilde genişletildi.

Yahudi karşıtı kampanyanın dikkate değer başka bir örneği olarak 1 Nisan 1933'te Yahudi işyerleri SA tarafından boykot edildi ve Alman halkının artık Yahudilerden alışveriş yapmamaları istendi. Bu boykotu Yahudi dükkânlarının yağmalanması ve işyeri sahiplerinin acımasızca dövülmesini izledi. Yahudilerin doktorluk, eczacılık, askerlik ve birçok diğer meslekleri yapması da yasaklandı. Yahudiler artık sadece Almanların evinde işçi olarak çalışabileceklerdi.

Nürnberg Yasaları, Yahudi toplumu üzerinde ekonomik ve sosyal açıdan sakatlayıcı bir etkiye sahipti. Evlilikle ilgili yasaları ihlal etmekten hüküm giyen kişiler hapsedildi ve (8 Mart 1938'den sonra) cezalarını tamamladıktan sonra Gestapo tarafından yeniden tutuklandı ve Nazi toplama kamplarına gönderildi. Yahudi olmayanlar yavaş yavaş Yahudilerle sosyalleşmeyi veya Yahudilere ait mağazalardan alışveriş yapmayı bıraktılar ve birçok yer müşteri eksikliği nedeniyle kapandı. Yahudilerin artık kamu hizmetlerinde veya tıp ve eğitim gibi hükûmet tarafından düzenlenen mesleklerde çalışmasına izin verilmediğinden, birçok orta sınıf işletme sahibi ve profesyoneli sıradan bir işte çalışmak zorunda kaldı. Yahudilerin ülkeyi terk ederken servetlerinin %90'ını vergi olarak vermeleri gerektiği için göç etmek sorunluydu. 1938'e gelindiğinde, potansiyel Yahudi göçmenlerin onları almaya istekli bir ülke bulması neredeyse imkansızdı. Madagaskar Planı gibi toplu sürgün planlarının gerçekleştirmesinin imkansız olduğu ortaya çıktı ve 1941'in ortalarından itibaren Alman hükûmeti Avrupa Yahudilerini toplu halde imha etmeye başladı.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Nazi Partisi, Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra Almanya'da aktif olan birkaç aşırı sağ siyasi partiden birisi idi.[1] Parti, Weimar Cumhuriyeti'nin kaldırılmasını, Versailles Antlaşması'nın şartlarının reddini, radikal antisemitizmi ve anti-Bolşevizmi savunuyordu.[2] Güçlü bir merkezi hükûmet, Germen halkları için artan bir Lebensraum (yaşam alanı), ırka dayalı bir Volksgemeinschaft (halk topluluğu) oluşumu ve Yahudilere karşı ırksal temizlik vadettiler.[1]

Kanunlara göre sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

1935[3]
Sınıflandırma Tercüme Kalıtım Tanım
Deutschblütiger Alman kanlı Alman Alman ırkına ve milletine ait; Reich vatandaşlığına sahip olma hakkı var
Deutschblütiger Alman kanlı 1⁄8 Yahudi Alman ırkına ve milletine ait olduğu düşünülen; Reich vatandaşlığına sahip olma hakkı var
Mischling zweiten Grades Karışık ırk (ikinci derece) 1⁄4 Yahudi Sadece kısmen Alman ırkına ve milletine aittir; Reich vatandaşlığına sahip olma hakkı var
Mischling ersten Grades Karışık ırk (birinci derece) 3⁄8 veya 1⁄2 Yahudi Sadece kısmen Alman ırkına ve milletine aittir; Reich vatandaşlığına sahip olma hakkı var
Jude Yahudi 3⁄4 Yahudi Yahudi ırkına ve topluluğuna aittir; Reich vatandaşlığına sahip olma hakkı yok
Jude Yahudi Yahudi Yahudi ırkına ve topluluğuna aittir; Reich vatandaşlığına sahip olma hakkı yok
İlk Derece Mischlinge ile İlgili Özel Durumlar[3]
Gün Kararname
15 Eylül 1935 Bir Mischling, Yahudi dini topluluğunun bir üyesiyse, Yahudi olarak kabul edilecektir.
15 Eylül 1935 Bir Mischling, bir Yahudi ile evli ise Yahudi olarak kabul edilecektir. Çocukları Yahudi sayılacaktır.
17 Eylül 1935 Bir Yahudi ile evlilikten doğan karışık ırklı çocuk, evlilik 17 Eylül 1935'ten sonra yapılmışsa Yahudi olarak sınıflandırılacaktır. 17 Eylül 1935'te veya daha önce resmi olarak yapılan evliliklerde doğanlar, yine de Mischlinge olarak sınıflandırılacaktır.
31 Temmuz 1936 31 Temmuz 1936'dan sonra evlilik dışı doğan bir Yahudi ile evlilik dışı yasak cinsel ilişkiden doğan melez bir çocuk Yahudi olarak sınıflandırılacaktır.

Diğer ülkelerdeki mevzuat[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer Mihver Devletlerinden bazıları Nürnberg Yasalarının kendi versiyonlarını çıkardı.

  • Faşist İtalya 1938'de, Yahudileri vatandaşlıktan çıkaran ve Yahudi ve Yahudi olmayan İtalyanlar arasındaki cinsel ilişkileri ve evlilikleri yasaklayan İtalyan ırk yasalarını ve Irk Manifestosu'nu kabul etti.
  • Macaristan, 28 Mayıs 1938 ve 5 Mayıs 1939'da Yahudilerin çeşitli meslekleri yapmasını yasaklayan kanunlar çıkardı. Ağustos 1941'de çıkan diğer bir kanun, Yahudileri en az iki Yahudi büyükanne ve büyükbabası olan herkes olarak tanımladı ve Yahudilerle Yahudi olmayanlar arasındaki cinsel ilişkiyi veya evlilikleri yasakladı.
  • 1940'ta Romanya'daki iktidardaki Demir Muhafızlar, Rumen Yahudilerinin hukuki durumunu tanımlayan bir yasa çıkardı.
  • 1941'de Codex Judaicus Slovakya'da yürürlüğe girdi.
  • 1941'de Bulgaristan, Ulusun Korunması Yasasını çıkardı.
  • 1941'de Hırvatistan'da Yahudileri tanımlayan ve bazı yasaklar getiren bir kanun çıkarıldı.
  • Japonya İmparatorluğu herhangi bir yasa taslağı hazırlamamış veya onaylamamış olsa da, Singapur'un Japon işgali sırasında Singapurlu Yahudileri ve Endonezyalı Yahudileri toplama kamplarına yerleştirmeleri konusunda Alman hükûmeti tarafında baskı gördüler.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Evans, Richard J. (2004). The coming of the Third Reich. 1st American ed. New York: Penguin Press. ISBN 1-59420-004-1. OCLC 53186626. 31 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2021. 
  2. ^ Goldhagen, Daniel Jonah (1996). Hitler's willing executioners : ordinary Germans and the Holocaust. 1st ed. New York: Knopf. ISBN 0-679-44695-8. OCLC 33103054. 
  3. ^ a b "Volltext Reichsbürgergesetz und Gesetz zum Schutze des deutschen Blutes und der deutschen Ehre [Nürnberger Gesetze], 15. September 1935, und die beiden ersten Ausführungsbestimmungen, 14. November 1935 / Bayerische Staatsbibliothek (BSB, München)". www.1000dokumente.de. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2021. 
  4. ^ "Inside the secret world of Indonesia's Jewish community". Haaretz.com (İngilizce). 18 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2021.