Mustafa Keser - Vikipedi

Mustafa Keser
Doğum1 Ocak 1945 (79 yaşında)
Başladığı yerTürkiye
TarzlarTürk Sanat Müziği
MesleklerSes Sanatçısı, Bestekâr
ÇalgılarUd, Keman, Tambur, Yaylı Tambur, Buzuki, Cümbüş, Bağlama, Piyano
Etkin yıllar1965-günümüz
Müzik şirketiKervan Plak, Armoni Müzik, Menemek Müzik
Resmî sitewww.mustafakeser.com
Nülifer Keser (e. 1977)
ÇocuklarıYunus Emre Keser
Cinuçen Emrah Keser
Celaleddin Erkan Keser

Mustafa Keser (1 Ocak 1945, Maden, Elazığ), Ses sanatçısı ve bestekâr.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Elazığ'ın Maden ilçesinde doğmuştur. İlk ve Orta tahsilini Maden'de, lise tahsilini Diyarbakır "Ziya Gökalp" ve Sivas "4 Eylül Lisesi"'nde tamamlamıştır. Babası Cemil Keser çok iyi keman yapar ve çalardı. Baba ve baba tarafı akrabalarında sanat kabiliyetleri üst düzeyde olduğundan kendisi de bu kabiliyetlerden nasibini almış, ortaokul ve özellikle lise yıllarında keman, ud, bağlama gibi enstrümanları iyi derecede çalmasını öğrenmiştir. Liseden sonra tahsiline devam edemediği için kendisine müziği meslek olarak seçmiştir. Bu nedenle İstanbul'a gitmiştir. Zaman zaman çeşitli şarkıcılara eşlik etmiş, zaman zaman da kendisi çalıp şarkı söyleyerek gazinolarda çalışmıştır. Askerliği dolayısıyla İstanbul'dan ayrılıp, askerliğinin acemiliğini Manisa, kalanını İzmir Narlıdere'de bitirmiştir. İzmir'de de müzik camiasında iyi bir yer edinmesi sebebiyle askerden sonra İzmir'e yerleşmiştir. 15 yıl boyunca birçok ses ve saz sanatçısı üstatlarıyla (Bekir Sıtkı Sezgin, Cinuçen Tanrıkorur, Kadri Sençalar, Ercüment Batanay, Müzeyyen Senar, Zeki Müren, Safiye Ayla, Sabite Tur gibi) birlikte çalışmış, Münir Nurettin Selçuk'a da tanbur çalma şerefine erişmiştir. Zaman içerisinde çalıştığı kişilerden çok bilgiler edinmiş, önceden çaldığı sazlara ilaveten yaylı tambur, mızraplı tambur, buzuki, piyano gibi birçok enstrümanı da çalmasını öğrenmiştir.

1975 yılında TRT kurumunun açmış olduğu amatör ses yarışmasını Türk Halk Müziği dalında kazanmış, 1982 yılına kadar TRT İzmir Radyosu'nda mahalli sanatçı olarak görev yapmıştır. Geçen zaman içerisinde müzikten kazandığım para yeterli olmadığından ilave olarak başka işler de yapmıştır (Çiğli Askeri Hava Üssü'nde 4 yıl memuriyet, minibüs ve taksicilik, market işletmeciliği gibi). 1982 yılında yine TRT kurumunun açtığı yetişmiş sanatçı sınavını bu kez Türk Sanat Müziği dalında kazanıp, TRT İzmir Radyosu'nda ses sanatçısı olarak göreve başlamıştır. Konservatuvar okumamış ancak, engin bilgi ve tecrübesi dolayısıyla konservatuvarda hocalık yapmıştır. 1989 yılında TRT İzmir Radyosu'ndan ayrılıp İstanbul'a yerleşmiştir. TRT'de çalıştığı yıllar içerisinde Hz. Mevlânâ'yı anma törenleri dolayısıyla on yıl boyunca Konya'ya görevli gitmiştir. Bu arada dini musikiyle ilgili de uzun yıllar çalışmalar yapmıştır. Rahmetli Kâni Karaca Üstad'dan da büyük ölçüde feyizlenmiştir.

1995 yılında, Dünya'da ilk defa yapılan (Canlı yayında şarkı istekleri) bir programa imza atarak HBB televizyonunda "Mustafa Keser ve İstekleriniz" isimli programına başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu program Kanal 6, Samanyolu TV, Flash TV ve TRT Müzik kanalında "Ustadan İstekler" ismi altında devam etmiştir. Bu yıllar içerisinde "ALTIN KELEBEK, MAGAZİN GAZETECİLERİ DERNEĞİ" ve benzeri birçok müzik ödülünü kazanmıştır.

51 yıllık sanat hayatında sırasıyla, bir 45'lik, bir Longplay, AHU GÖZLÜM, BANA KÖTÜ DİYEN, SEVİYORUM-ÇARESİZİM, ÜZÜM GÖZLÜM, TUTKU ve son olarak da SABIR isimli kasetlerini çıkarmıştır. Hâlen, haftanın iki günü (Cuma, Cumartesi) Göktürk'te "MUSTAFA KESER SAHNESİ" adlı kendi işletmesinde ve çeşitli konser çalışmalarıyla da müzik yaşantısına devam etmektedir.

Televizyon programları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Mustafa Keser Sizlerle" (Kanal 6, Samanyolu TV, Flash TV)
  • "Ustadan İstekler" (TRT Müzik)