Mikroformat - Vikipedi

Microformat, (ya da Mikroformat, Mikro biçim) İnternet'teki bilgilerin bilgisayar tarafından da anlaşılabilmesi amacı ile belirli bilgilerin üzerinde önceden anlaşılan yapılar aracılığı ile işaretlenmesi için kullanılan bir biçimdir. XHTML üzerine kurulmuş olan bu

Formatın kendi sitesindeki tanımı:

"Önce insanlar sonra makineler için tasarlanmış bir dizi basit, açık veri biçimi olan Mikroformat var olan ve yaygın olarak uygulanan standartlar üzerine kuruludur"

olarak yapılmıştır.

Mikroformat ve anlamsal ağ[değiştir | kaynağı değiştir]

Mikroformat benzeri girişimlerden olan RDFa gibi Anlamsal Ağ konseptinden bir türlü ulaşılamayan "ontology" kavramına denk sayılabilir. Mikroformat'ı anlamak için bir örneğe bakmakta fayda vardır. Bir internet sayfasının bir ürün hakkında bilgi verdiğini kabul edelim. Günümüzde bu sayfadaki ürün bilgileri normalde tamamıyla sayfanın tasarımına yönelik HTML tagleri olan "div", "table", "tr", "td" gibi elemanlar arasında bulunmaktadır. Bu yapılar CSS yardımı ile sayfanın verisi tamamıyla yerleşim ve görüntüsel tasarım amacına yöneliktir.

Örnek[değiştir | kaynağı değiştir]

Şimdi bir makinenin (aslında makine ile bahsedilen şey genel olarak bir bilgisayar programıdır) bu veriyi alıp anlaması gerektiğini hayal edelim. Şu anki yapılarda bir ürünün adı, markası, üreteni, özellikleri, bu özellikleri birimleri gibi bütün bilgiler sadece insanların anlayacağı yapıdadır. İnsan dahi sadece bu HTML sayfasının görüntüsünü gezginde gördükten sonra ve her bir özelliğin yanında belirtilmiş özelliği ifade eden yazıyı anladıktan sonra ürün hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Yani aslında insan dahi sadece HTML sayfası koduna bakarak bu tip ürün bilgilerini anlamakta güçlük çekecektir. Mikroformat sayesinde her bir ürün özelliği (adı, markası vs) önceden üzerinde anlaşılmış yazılarla ifade edilmekte böylece o sayfanın kodunu inceleyen hem makine hem insan özelliğin anlamını anlayabilmektedir.

Bu durumda bu sayfayı inceleyen bir makine tablonun o sırasında bir üründen bahsedildiğini, bu ürünün hangi linkte bulunabileceğini, fiyatının miktar ve birim olarak ne olduğunu otomatik olarak anlayabilecektir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]