Michael Crichton - Vikipedi

Michael Crichton
Michael Crichton Harvard Üniversitesi'nde
(18 Nisan 2002)
Doğum23 Ekim 1942(1942-10-23)
Chicago, Illinois, ABD
Ölüm4 Kasım 2008 (66 yaşında)
Los Angeles, Kaliforniya, ABD
Takma adlarJohn Lange,
Jeffery Hudson,
Michael Douglas
Meslekyazar, film yapımcısı, televizyon yapımcısı, senarist
MilliyetAmerikalı
EğitimHarvard College
Harvard Medical School
TürAksiyon, bilimkurgu,
Gerilim
Resmî site

John Michael Crichton ya da Michael Crichton (d. 23 Ekim 1942 - ö. 4 Kasım 2008) Amerikalı yazar, yapımcı, senarist, yönetmendir. En çok yazdığı bilimkurgu, tıp dramaları ve tekno gerilim türünden eserleri ile bilinir. Kitapları dünya çapında 200 milyondan fazla satmış ve bir düzineden fazlası da sinemaya uyarlanmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

John Michael Crichton 23 Ekim 1942'de Chicago'da doğdu.[1] Babası gazeteci John Henderson Crichton, annesi Zula Miller Crichton'dır. Roslyn, New York'taki Long Island'da büyüyen Crichton'ın Kimberly ve Catherine adında iki kız kardeşi ve Douglas adında bir erkek kardeşi vardır. Gençliğinden beri yazarlığa ilgi duyan Crichton henüz on dört yaşındayken New York Times'ta geziyle ilgili bir köşenin sahibi oldu. 1960'ta Harvard College'a girdi, ardından tıp eğitimi için Harvard Medical School'a kaydoldu (mezuniyeti 1969) ve polisiye türündeki ilk kitaplarını John Lange mahlasıyla yayınlatmaya başladı. Sonradan alameti farikasına dönüşecek türden ilk kitabını, çevresindeki hekimlerden izler taşıyan karakterler barındırdığı için Jeffrey Hudson adıyla yayınlatmak zorunda kaldı. Doktor olmayı istememesine karşın öğretmenlerinin baskısıyla okulu bitirdi. Ardından California'daki La Jolla'da bulunan Salk Institute for Biological Studies'te öğretim görevlisi olarak çalıştı, 1988'de Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) konuk yazar olarak ağırlandı.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Crichton'ın eserleri genellikle aksiyon ve teknoloji odaklıdır. Romanları, özellikle Batı edebiyatında görülen tekno gerilim türüne örnek olmuş, bu tür içinde teknolojiyi ve insanın teknolojiyle imtihanındaki fiyaskoları, kimi zaman da felaketleri ele almıştır. Günümüzde geçen bilimkurgu kitapları, Harvard'da aldığı tıp eğitimi ve bilime olan tutkusu nedeniyle sıkça bir tıp ve teknoloji alt yapısına sahiptir. Kitapları arasında Jurassic Park (gen mühendisliği, kaos kuramı), The Andromeda Strain (biyotehlike), Timeline (kuantum mekaniği), Prey (nanoteknoloji) ve Pirate Latitudes (Türkçe adı Korsan Günlükleri) bulunmaktadır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Michael Crichton’s Mark on the Science Fiction World" 14 Haziran 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; "Michael Crichton" 15 Aralık 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; [1] 2 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Profile 28 Eylül 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by IGN; see the IMDB entry here 7 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.