Krusty Yakalanıyor - Vikipedi

"Krusty Gets Busted"
Figüran Bob, Palyaço Krusty kılığına girip Kwik-E-Mart'ı soyarken
Bölüm no.12
Ürün kodu7G12
Yayın tarihi29 Nisan 1990 (1990-04-29)[1]
Dizi sorumlusuJames L. Brooks
Matt Groening
Sam Simon
SenaristJay Kogen &
Wallace Wolodarsky[2]
YönetmenBrad Bird[2]
Kara tahta şakası"Bana gülüyorlar, benimle gülmüyorlar.""[3]
Kanepe şakasıMaggie, kanepen havaya fırlar ve Marge'ın kollarına düşer.[2]
DVD yorumlarıMatt Groening
Brad Bird
Jay Kogen
Wallace Wolodarsky
Konuk oyuncu(lar)
Figüran Bob rolüyle Kelsey Grammer[1]
Sezonlar

"Krusty Gets Busted", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun on ikinci bölümüdür ve 29 Nisan 1990 tarihine yayınlanmıştır.[1] Jay Kogen ile Wallace Wolodarsky tarafından yazıldı ve Brad Bird tarafından yönetildi.[2] Bölümde ünlü televizyon komedyeni Palyaço Krusty, Kwik-E-Mart'ı soyduğundan ötürü mahkûm edilir. Bart ile Lisa, olayı araştırırlar ve bunun bir komplo olduğunu ortaya çıkarırlar.

Bölümde ilk defa tam teşekküllü olarak Kent Brockman göründü[2] ve Figüran Bob karakterini seslendiren Kelsey Grammer dizide ilk kez konuk oyuncu olarak yer aldı.[4] Bölüm eleştirmenlerden iyi yorumlar aldı ve yayınlandığı hafta Fox Broadcasting Company kanalının en yüksek izlenme oranını aldı.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Homer, işten eve dönerken Kwik-E-Mart'a uğramak için durur ve Krusty'ye benzeyen maskeli bir palyaço tarafından işlenen bir soyguna tanık olur. Polise, soyguncuyu Krusty olarak tanımlar ve Krusty yakalanarak suçlu bulunur ve hapse gönderilir. Krusty hapisteyken Krusty'nin arkadaşı Figüran Bob, The Krusty the Clown Show'un yeni sunucusu olur ve programın adını Sideshow Bob's Cavalcade of Whimsy olarak değiştirir. Bob, izleyicilere programda Itchy & Scratchy Show'un devam edeceği sözünü verir fakat programın daha eğitici olacağını söyler. Harap olan ve kahramanın suç işleyemeyeceğini düşünen Bart, Lisa'dan yardım ister ve ikili, Krusty'nin masum olduğunu ispat etmeye kalkışırlar.

Bart ve Lisa, suç mahalline dönerek ipuçları aramaya başlarlar. Mağazadaki gizli kamerada hırsızın Kwik-E-Mart'ta mikrodalga fırın kullandığını görürler fakat Krusty'nin kalp pili kullandığından mikrodalga fırına yaklaşamayacağını fark ederler ayrıca hırsızın mağazadan Springfield kitap incelemelerini aldığını fakat Krusty'nin cahil olduğunu ortaya çıkarırlar. Krusty'ye komplo hazırlandığı sonucuna varırlar. Sonraki gün Bart, Lisa ve Maggie, Figüran Bob'un stüdyosuna onunla konuşmak için giderler fakat Bob, onların konuşmasına fırsat vermeyerek kendi şovuna katılmaları için onlara bilet verir.

Canlı yayında, Bart gizemin son halkasını çözer. Bob'un Krusty'ye iftira attığını anlar. Krusty'nin küçük ayakları varken Bob'un Krusty'nin palyaço ayakkabısını dolduracak kadar büyük ayakkabıları olduğunu açıklar ve bu nedenle Bob, soygun sırasında Homer ayağına basınca bağırır. Bart, izleyicilere gerçek soyguncunun Figüran Bob olduğunu iddia eder ve Bob'un ayağına kroket tokmağı ile vurarak acı ile bağırmasını sağlar. Bob, soygunu itiraf eder ve Krusty'nin numaralarının kendi saygınlığını çaldığını, Krusty zengin olurken kendisinin soytarıyı oynadığını açıklar. Ardından hapse atılır. Özgür kalmaktan memnun olan Krusty, Bart'a teşekkür eder.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kelsey Grammer, bu bölümde Figüran Bob'u seslendirdi.

Yönetmen Brad Bird, bölümü Krusty'nin yüzünün yakım çekimi ile açılmasını istiyordu.[5] Ekip, fikri sevdi ve ardından üç perdelik bir bölüm önerdi.[5] Birinci perde Krusty'nin yüzünün şovunda izleyicilere tanıtılmasıyla, ikincisi Krusty'nin yüzünün parmaklıklar ardında hapsedilmesiyle, üçüncü ve son perde ise Figüran Bob'un yüzünün büyük bir afişte yer almasıyla başlamaktadır.[5] Krusty'nin karakteri, Simpsonlar'ın yaratıcısı Matt Groening'in Portland'da büyürken izlediği Rusty Nails olarak bilinen Portland, Oregon'daki bir televizyon palyaçosuna dayandırıldı.[6] 78 sayfa uzunluğunda olan orijinal televizyon oyunu, Jay Kogen ile Wallace Wolodarsky tarafından yazıldı ve birçok sahne kesildi.[7] Kesilen sahnelerin birinde Patty ve Selma, tatillerinin slayt gösterisini göstermekteydi ki esasen Amerika'ya eroin getirdikleri için gözaltına alındıkları resimleri içermekteydi slaytlar.[7]

Figüran Bob'un Simpsonlar'daki ilk önemli yer alışı bu bölümle gerçekleşti fakat ilk kez "The Telltale Head" bölümünün bir sahnesinin arka planında görünmüştü.[8] O zaman, tasarımı oldukça basitti ve yuvarlaktı. Bob'un tasarımı, "Krusty Gets Busted" için yeniden düzenlendi ve animatörler, yeni tasarımıyla "The Telltale Head" bölümündeki sahnesini yeniden yapmayı denediler fakat yeterli zamanları yoktu.[8] "Krusty Gets Busted"ın senaryosunda Bob'u seslendirmek için James Earl Jones anıldı fakat yapımcılar, o dönem Cheers ekibinde yer alan Kelsey Grammer'a gittiler.[4] Kent Brockman ile Scott Christian, bu bölümle ilk kez Simpsonlar'da yer aldılar.[9]

Kültürel referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci perdenin açılışında parmaklıklar ardında Krusty'nin yüzüne yakım çekim yapılması, 1960'ların Britanya televizyon dizisi The Prisoner'ın kapanış jeneriğindeki motife bir göndermedir.[2] Bu sahnedeki arka plan müziği, bir noktada Mission: Impossible'ın tema müziğiydi.[2] Cole Porter'ın "Ev'ry Time We Say Goodbye" şarkısı, bu bölümde kullanıldı.[2] Figüran Bob'un yakalanışından sonra "Eğer bu çocuklar olmasaydı kimse anlamadan yoluma devam edecektim." mırıltısı Hanna-Barbera'nın animasyon televizyon dizisi Scooby-Doo'nun ünlü repliğine bir göndermedir.[6]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal ABD gösteriminde "Krusty Gets Busted", 23–29 Mayıs 1990 haftasını 16,4 puanlık Nielsen reytingi alarak on üçüncü sırada bitirdi. Bu, Fox kanalı'nın o hafta aldığı en yüksek izlenme oranıydı..[10] Bölüm, eleştirmenler tarafından genellikle olumlu yorumlar aldı. Dizinin yaratıcısı Matt Groening, bölümü Simpsonlar'daki dokuzuncu favori bölümü olarak gösterdi ve "Televizyon soytarılığıyla tuhaf bir aşkım var." diye ekledi.[11] I Can't Believe It's a Bigger and Better Uptarihd Unofficial Simpsons Guide kitabının yazarları Warren Martyn ile Adrian Wood, bölümü övdüler: "Asık suratlı ama psikotik bir İngiliz gibi Simpsonlar'ın baş düşman icat etmede, bu süper hızlı, süper eğlenceli bölümde harika bir şekilde başarılı olmaktadır."[2] İlk sezonun DVD yorumlarında, David B. Grelck, bölüme 5 üzerinden 3 verdi.[12] DVD Movie Guide'dan Colin Jacobson, bir röportajında "Bölüm boyunca büyük bir malzeme bulundu. Şov aşkın ve şimdi bildiğimiz şeyin bir parçası olmaya başladığı açıkça görünmektedir. Herhangi bir eksiklikle ilişkilendirmek bana zor geliyor." dedi ve "Hemen hemen her Bob bölümü çok eğlenceli oluyor ve bu bölüm, ince tarz trendini başlattı" diye ekledi.[13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Krusty Gets Busted". The Simpsons.com. 8 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2008. 
  2. ^ a b c d e f g h i "Krusty Gets Busted". BBC.co.uk. 4 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2008. 
  3. ^ Richmond, Ray (1997). The Simpsons: A Complete Guide to our Favorite Family. Harper Collins Publishers. ss. 28, 29. ISBN 9780060952525. 
  4. ^ a b Bird, Brad (2001). "Krusty Gets Busted" için yapılan yorumlar. The Simpsons: The Complete First Season" (DVD). 20th Century Fox. 
  5. ^ a b c Bird, Brad (2001). "Krusty Gets Busted" için yapılan yorumlar. The Simpsons: The Complete First Season (DVD). 20th Century Fox. 
  6. ^ a b Groening, Matt (2001). "Krusty Gets Busted" için yapılan yorumlar. The Simpsons: The Complete First Season (DVD). 20th Century Fox. 
  7. ^ a b Wolodarsky, Wallace (2001). "Krusty Gets Busted" için yapılan yorumlar. The Simpsons: The Complete First Season (DVD). 20th Century Fox. 
  8. ^ a b Moore, Rich (2001). "Krusty Gets Busted" için yapılan yorumlar. The Simpsons: The Complete First Season" (DVD). 20th Century Fox. 
  9. ^ Kogen, Jay (2001). "Krusty Gets Busted" için yapılan yorumlar. The Simpsons: The Complete First Season" (DVD). 20th Century Fox. 
  10. ^ Richmond, Ray (2 Mayıs 1990). "CBS sweeps Sunday, but NBC nets week's honors". The Orange County Register. s. I06. 
  11. ^ Dan Snierson. "Springfield of Dreams". Entertainment Weekly. 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2008. 
  12. ^ Grelck, David B. (25 Eylül 2001). "The Complete first Season". WDBGProductions. 2 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2008. 
  13. ^ Colin Jacobson. "The Simpsons: The Complete first Season (1990)". DVD Movie Guide. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]