Krbava Muharebesi - Vikipedi

Krbava Muharebesi
Osmanlı-Hırvatistan Yüzyıl Savaşı

Krbava Muharebesi
Tarih9 Eylül 1493
Bölge
Krbava, Lika, Hırvatistan
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Taraflar
Macaristan Krallığı
Hırvatistan Krallığı
Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Mirko Derenčin  (ölü)
Ivan Frankopan Cetinski  (ölü)
Hadım Yakup Paşa
Güçler

2.000 Ağır Süvari

8.000 piyade
8.000 Akıncı
Kayıplar
8.000-10.000 1.000 civarında

Krbava Muharebesi (Hırvatça: Bitka na Krbavskom polju, Macarca: Korbávmezei csata), 9 Eylül 1493 tarihinde Osmanlı ile Macaristan Krallığı destekli Hırvatistan Krallığı birleşik ordusu arasında gerçekleşmiş bir muharebedir. Muharebe, Hırvatistan'ın güneyinde bulunan Lika bölgesinin Krbava alanında gerçekleşmiştir. Sonuç, kesin Osmanlı galibiyetidir.

Muharebe Öncesi Durum[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı akıncılarının taarruzu

1463 yılında Bosna Krallığı'nın Osmanlı'ya ilhakı sonrası, Hırvatistan Krallığı güneyden Osmanlı'yla sınır komşusu oldu. Bu zamanlarda Hırvatistan Krallığı'nın güney sınırında küçük birkaç garnizon dışında hiç savunması yoktu. 1492 yılına kadar Osmanlı Devleti Neretva Nehri'ni ve Hersek'i eline geçirdi. Böylece, Hırvat garnizonlarına yaklaşmadan Hırvatistan'ı çevrelemiş oldu. Aynı zamanda, akıncıların Venedik'in bazı sınır kasabalarını yağmalamasıyla, Venediklilerin gözü korkutuldu ve uzunca bir süre Balkan devletlerine Venedik desteği kesildi.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

1493 yılında Hadım Yakup Paşa, Avusturya toprağı olan İstirya'yı 8.000 akıncıyla keşfe çıktı. Dönüşünü fırsat bilen Hırvatlar, Krbava (bugünkü Udbina) alanında, Mirko Derenčin komutasında pusuya yattı. Hırvat ordusu, 2.000 ağır süvari ve 8.000 piyadeden oluşuyordu. Osmanlı ordusu, Hırvat ordusunun menziline girer girmez, Hırvat ordusu saldırıya geçti. Ancak alanın özelliğinden yararlanan akıncılar, muharebede üstün duruma geldi ve ağır süvarilerin saldırısını etkisizleştirdi. Ağır süvari avantajını kaybeden Hırvatlar, akıncılar tarafından kurt kapanına alındılar ve ağır kayıp verdiler.

Muharebe Sonrası Durum[değiştir | kaynağı değiştir]

Muharebe sonunda Hırvatlar 8.000 ile 10.000 kişi arasında kayıp verdi. Hırvatlar, durumlarını daha da kritikleştirmemek için, muharebenin olduğu alana yakın yerlerde yaşayanlar, Hırvatistan'ın Avusturya sınırına doğru göç etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]