Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi - Vikipedi

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kuruluş1994
DekanProf. Dr. Nihat Zafer Utkan
Dekan yardımcılarıProf. Dr. Ayten Yazıcı, Prof. Dr. Hüsnü Efendi
KonumKocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü
Web sitesihttp://tip.kocaeli.edu.tr/

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, bir devlet üniversitesi olan Kocaeli Üniversitesi bünyesinde tıp eğitimi vermekte olan bir fakültedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1994 yılında Kocaeli'nin Derince ilçesinde eğitim ve öğretim hayatına başlamıştır. Fakülte 1994-1995 eğitim-öğretim yılından itibaren 41 öğrenci ile öğretime başlamış, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 178 öğrenci mezun vermiştir.

Tıp fakültesi hastanesinin 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde hizmet veremeyecek düzeyde hasar görmesi sonucunda 240 yataklı prefabrik hastane ile 3 adet prefabrik sınıf inşa edilmiş ve bu zorlu dönemde de eğitim-öğretime ara verilmemiş, fakülte hekim yetiştirmeye devam etmiştir.

2005 tarihi itibarıyla Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi içindeki en son teknolojiye uygun olarak inşa edilmiş olan 722 yatak kapasiteli yeni binalarına taşınmıştır. 2022 itibarıyla bünyesinde 800 yatak bulunmaktadır.

Hastane ve Derslikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tıp fakültesi eğitimi, anabilim dalları ve hastane hizmetleri birbirine entegre binalar kompleksi içerisinde yürütülmekte ve 116.588,07m² kapalı alana sahip bir komplekste çalışılmaktadır. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi 800 yatağa sahiptir.

Tıp Fakültesi Yeni Eğitim Bloğu ise 6597,07 m₂ derslik, 1234,25 m₂ laboratuvar alanı ile mezuniyet öncesi eğitimindeki bütün dershaneler, amfiler, küçük grup çalışma odaları, multidisipliner öğrenci eğitim laboratuvarları, öğrenci yemekhanesi, dinlenme ve serbest çalışma alanları ile 2011‐2012 Eğitim yılında kullanıma açılmış ve fakülte açısından önemli bir mekânsal rahatlama sağlanmıştır.[1]

Anabilim Dalları ve Akademik Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Fakültede Temel Tıp Bilimleri, Dahili Tıp Bilimleri ve Cerrahi Tıp Bilimleri olmak üzere 3 bölüm ve bu bölümlere bağlı 41 anabilim dalı ve 26 bilim dalı bulunmaktadır. Ocak 2020 itibarıyla fakültede 237 öğretim üyesi bulunmakta, öğretim üyesi başına 7,48 öğrenci düşmektedir. Fakültede 33 idari personel bulunmaktadır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, mezuniyet öncesi eğitimin yanı sıra ana ve yan dal uzmanlık eğitimi veren; eğitim, araştırma ve hizmeti bilimsel temellerde entegre etmeyi amaçlayan bir kurumdur. Fakültede öğrenci eğitimi 6 yıldır. Uygulanan eğitim modeli, ilk üç yılda teorik sunumlar ağırlıklı olmak üzere ders kurullarına dayanan karma entegre bir modeldir. Öğrenciler dördüncü ve beşinci dönemlerde hasta başı uygulamaların başlaması ile kliniklere gelmekte, son yılda ise hasta takip sorumluluğu da verilen intern hekimler olarak mezuniyet sonrası döneme hazırlanmaktadır. Tıp eğitiminde olabildiğince “öğrenci merkezli” bir fakülte olmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda uzun zamandır öğrenci ve öğretim üyeleri geri bildirimleri ile eğitimde öğrenci bakışı değerlendirilmektedir. Kinik öncesi eğitimde amfi dersleri ağırlıkta olmakla birlikte ‘’Toplumsal Duyarlılık ve Öğrenci Araştırmaları Programı” ve klinik beceri uygulamaları yanı sıra sosyal tıp ve etik gibi pratiğe dönük programlar ile eğitim desteklenmektedir. Yine son yıllarda öğrenci geri bildirimleri ve öğretim üyelerinin görüşleri doğrultusunda Probleme Dayalı Öğrenim (PDÖ) uygulamaları, öğrencileri klinikle erken tanıştırmayı hedefleyen

  • Hekimliğe Hazırlık Programı,
  • Temel İletişim Becerileri Programı
  • Çözümleyici Vaka Tartışması
  • Kanıta Dayalı Tıp Uygulamaları Programı
  • Fizik Muayene Stajı
  • Yaz Stajı

gibi yeni çalışmalar ve uygulamalar ile eğitim programı güçlendirilmiştir. Mezuniyet öncesi eğitim, dekanlık ve eğitim komisyonu tarafından yönetilmekte ve tüm öğretim üyelerinin ve öğrencilerin katkısı alınmaktadır. Bu hedefle Tıp Eğitimi Anabilim Dalı kurulmuş ve Tıp Eğitimi Öğrenci Grubu oluşturulmuştur.[2]

Fakültede bütün ana dallarda uzmanlık eğitimi verilmektedir. Uzmanlık eğitimi anabilim dalları temelinde ve dekanlık bünyesindeki “Mezuniyet Sonrası Eğitim Komisyonu” koordinasyonu ile yürütülmektedir. Ana dallar yanında 23 bilim dalında 37 hekim yan dal uzmanlık eğitimi almaktadır. Bütün anabilim dalları asistan karnesi hazırlamış ve eğitim programlarını ilgili uzmanlık derneklerinin önerileri doğrultusunda gözden geçirmiştir. Eğitimin izlenmesi amacıyla her yıl düzenli olarak Araştırma Görevlileri Akademik Genel Kurul’u yapılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi 2020" (PDF). 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "Koü Galeri 2020". 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.