Kimyager - Vikipedi

Eczacı veya Kimyager (The Apothecary or The Chemist), Gabriël Metsu (c. 1651–67).

Kimyager veya kimyacı, kimya alanında eğitim almış ve bu alanda çalışmalar yapan bilim insanıdır.[1] Kimyagerler maddenin bileşimini ve özelliklerini inceler. Kimyagerler, miktar açısından inceledikleri özellikleri, molekülleri ve bileşen atomları hakkında ayrıntılı olarak tanımlarlar. Kimyagerler, madde oranlarını, kimyasal reaksiyon hızlarını ve diğer kimyasal özellikleri dikkatli bir şekilde hesaplarlar.

Kimyagerler bilgilerini, alışılmadık maddelerin bileşimini ve özelliklerini öğrenmek, büyük miktarlarda faydalı doğal olarak oluşan maddeleri yeniden üretip sentezlemek, yeni yapay maddeler ve faydalı süreçler yaratmak amacıyla kullanırlar. Malzeme bilimciler ve metalurji uzmanları, kimyagerlerle aynı eğitim ve becerilere sahiptirler. Kimyagerlerin işi genellikle en uygun maliyetle büyük ölçekli kimyasal tesislerin uygun tasarımı, inşası ve değerlendirilmesi ile ilgilidir. Kimyasalların ve ilgili ürünlerin ticari ölçekte üretimi için yeni süreçlerin ve yöntemlerin geliştirilmesinde endüstriyel kimyagerlerle birlikte çalışan kimya mühendislerinin çalışmaları ile yakından alakalıdır.

Kimyanın tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rus kimyager Dmitri Mendeleev - ilk modern periyodik tablonun yazarı
Antoine Lavoisier (1743–94) "Modern Kimyanın Babası" olarak kabul edilir.

Kimyanın temeli yanma fenomenine kadar dayanır. Ateş, bir maddeyi diğerine dönüştüren mistik bir güçtü ve bu nedenle insanoğlunun birincil ilgi alanıydı. Demir ve camın keşfine yol açan ateşti. Altın keşfedilip değerli bir metal haline geldikten sonra, birçok kişi diğer maddeleri altına dönüştürebilecek bir yöntem bulmakla ilgilendi. Bu ilgi, simya adı verilen protobilimin yolunu açtı. Kimyager kelimesi, alchimista'nın (simyacı) kısaltması olan Neo-Latince isim chimista'dan türetilmiştir. Simyacılar, modern kimyanın gelişmesine yol açan birçok kimyasal sürece önayak oldular. Bugün bildiğimiz şekliyle kimya, 1783 yılında kütlenin korunumu yasası ile Antoine Lavoisier tarafından icat edilmiş kabul edilir. Kimyasal elementlerin keşifleri ve Dmitri Mendeleyev tarafından periyodik tablonun oluşturulmasıyla sonuçlanan uzun bir geçmişe sahiptir. 1901'de verilmeye başlanan Nobel Kimya Ödülü, 20. yüzyılın başından bu yana kimyasal keşiflere genel bakış sağlıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "the definition of chemist". www.dictionary.com. 18 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2023.