Kızıl Muhafızlar (Rusya) - Vikipedi

Kızıl Muhafızlar (Rusya)
Красная гвардия
Kızıl bayrak muhafızlar tarafından çeşitli varyasyonlarla kullanıldı
EtkinMart 1917–15 Ocak 1918
Ülke Rusya Cumhuriyeti
Rusya SFSC
BağlılıkBolşevikler
GöreviEkim Devrimi
Büyüklük200.000
ArdılKızıl Ordu
RenkleriKırmızı
SavaşlarıRus İç Savaşı
Komutanlar
KomutanKonstantin Yurenev
Vulkan fabrikasının Kızıl Muhafız Birliği (1917)

Rusya ve Sovyetler Birliği tarihinde Kızıl Muhafızlar (Rusça: "Красная гвардия"), 1917 Rus Devrimi sırasında oluşturulmuş silahlı işçi grupları. Bolşevikler tarafından Mart 1917'de kurulmuş olan bu birlikler Fabrika Kurulları çatısı altında örgütlenmişlerdi. Şubat Devrimi sırasında kurulmuş olan "halk milis gücü" (народная милиция)(Geçici Rus Hükümeti tarafından kurulmuştur), "meşru müdafaa birlikleri" (отряды самообороны), "kamu güvenliği kurulları" (комитеты общественной безопасности) ve "işçi takımları" (рабочие дружины) gibi gruplar Kızıl Muhafızlar'ı oluşturan parçalar konumundaydı.

Daha sonra Kızıl Ordu'nun temelini oluşturacak olan Kızıl Muhafızlar, Rus Devrimi ve Rus İç Savaşı dönemlerinden söz edilirken bu terimin yerine de kullanılabilmektedir.

Sankt-Peterburg'daki 30.000 kişilik Kızıl Muhafızlar'a Konstantin Yurenev başkanlık etmekteydi. Ekim Devrimi sırasında mevcudu 200.000'i aşan Rus Kızıl Muhafızlar, İmparatorluk ordusunun yerine geçmesi düşünülen Kızıl Ordu Ocak 1918'de kurulana dek düzenli ordu görevini üstlenmiştir.

Örgütlenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Kızıl Muhafızlar'ın devrim sırasındaki eğitimleri RSDİP'nin askeri dairesi tarafından düzenlenmekteydi.

Katılım gönüllü olmakla birlikte Sovyetler, Bolşevik parti birimleri ve diğer kamusal örgütlerce yapılacak önerilere bağlıydı. İşçilerin askeri eğitimleri, ekim alanlarındaki çalışmalarını engellemeyecek biçimde düzenlenmişti. Örgütlenme biçimi bölgelere göre farklılıklar gösterebiliyordu. "Yarı partizan" olarak adlandırılan bu uygulama yerel çatışmalarda (Orenburg guberniyasında ataman Alexander Dutov'a karşı) iyi sonuç verirken Beyaz Ordu gibi düzenli askeri birliklere karşı aynı derecede başarılı olamamıştır. Bu nedenle, Kızıl Ordu'nun kuruluş kararı kesinleştikten sonra Kızıl Muhafızlar yedeğe çekilmiş ve düzenli askeri birliklerin temelini oluşturmuşlardır.