Kütüphane kataloğu - Vikipedi

Manchester Merkez Kütüphanesi'nde kart kataloğu

Kütüphane kataloğu, bir kütüphane veya kütüphane grubunda bulunan tüm bibliyografik öğelerin kataloğudur. Bir grup kütüphanenin kataloğuna aynı zamanda birleşik katalog da denir. Bir bibliyografik öğe, kütüphane materyali olarak kabul edilen herhangi bir bilgi varlığı veya bir grup kütüphane materyali olabilir veya katalogla ve kütüphane kullanıcılarıyla ilgili olduğu sürece katalogdan bağlanabilir.

Kart kataloğu nesiller boyunca kütüphane kullanıcıları için tanıdık bir görüntü iken etkin bir şekilde çevrimiçi genel erişim kataloğu (OPAC) ile değiştirildi. Bazıları hala çevrimiçi kataloğa "kart kataloğu" olarak atıfta bulunmaktadır.[1] OPAC erişimine sahip bazı kütüphanelerin sitede hala kart katalogları vardır, ancak bunlar artık kesinlikle ikincil bir kaynaktır ve nadiren güncellenir. Fiziksel kart kataloglarını koruyan birçok kütüphane, geçen yıl kart kataloğunun güncellendiğini bildiren bir tabela yayınlayacaktır. Bazı kütüphaneler, ek raflar gibi diğer kullanımlar için yer tasarrufu sağlamak amacıyla kart kataloglarını OPAC lehine kaldırmıştır.

Dünyadaki en büyük uluslararası kütüphane kataloğu, kâr amacı gütmeyen kütüphane kooperatifi OCLC tarafından yönetilen WorldCat birleşik kataloğudur.[2] Ocak 2021'de, WorldCat 500.000.000'den fazla katalog kaydına ve 3 milyardan fazla kitaplığa sahipti.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ For example, the website of the Childress Public Library in Childress, Texas refers to its online catalog as a "card catalog": "Online Card Catalog | Childress Public Library". harringtonlc.org. 14 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2021.  Another example of the term "card catalog" used to refer to an online catalog is in an instructional presentation produced by the Hayner Public Library District, which serves townships around Alton, Illinois: Cordes, Mary. "Searching the Card Catalog and Managing Your Library Account Online" (PDF). www.haynerlibrary.org. 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2021. 
  2. ^ Oswald, Godfrey (2017). "Largest unified international library catalog". Library world records (3.3yer=Jefferson, NC bas.). McFarland & Company. s. 291. ISBN 9781476667775. OCLC 959650095. 
  3. ^ "Inside WorldCat". www.oclc.org. 30 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]