Jimi Hendrix - Vikipedi

Jimi Hendrix
1967'de Hendrix
Genel bilgiler
Doğum adıJohnny Allen Hendrix
Doğum27 Kasım 1942(1942-11-27)
Seattle, ABD
Ölüm18 Eylül 1970 (27 yaşında)
TarzlarPsychedelic rock, hard rock, blues rock,
MesleklerMüzisyen
ÇalgılarGitar, klavye, Perküsyon
Etkin yıllar1963-1970
Müzik şirketiRSVP, Track, Barclay, Polydor, Repsrise, Capitol, MCA
İlişkili hareketlerLittle Richard, The Isley Brothers, The Blue Flames, The Jimi Hendrix Experience, Gypsy Sun and Rainbows, Band of Gypsys, Curtis Knight
Resmî sitewww.jimihendrix.com
Önemli çalgılar

James Marshall "Jimi" Hendrix (doğum adıyla Johnny Allen Hendrix,[1] 27 Kasım 1942 - 18 Eylül 1970), Amerikalı gitar virtüözü, şarkıcı, söz yazarı ve kültürel ikon. Hendrix rock tarihinin en etkili müzisyenlerinden birisidir. İlk olarak İngiltere'de ün kazanan Hendrix, 1967 yılında yapılan Monterey Pop Festivali'nden sonra tüm dünyaca ünlü oldu. Ayrıca ünlü Woodstock Festivali'nde headliner (assolist) oldu. Hendrix nasıl gitar çalınacağını kendi başına öğrendi ve genellikle Fender Stratocaster kullandı. Kendisi solak bir gitarist olduğu için telleri ters şekilde sıralanmış bir gitar kullanırdı. Rock and Roll Hall of Fame, Hendrix'i "muhtemelen rock müzik tarihinin en büyük çalgıcısı" olarak tanımlar.[2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Jimi Hendrix 27 Kasım 1942'de Seattle'da doğdu. İlk başta Johnny Allen Hendrix olan ismi daha sonra ailesi tarafından James Marshall Hendrix olarak değiştirildi. Para ve ilgiden uzak olarak büyüdü. Annesi ve babası daha dokuz yaşındayken boşanmışlardı. Annesi o 16 yaşındayken öldü. Hendrix yaklaşık 14 yaşlarındayken gitarla tanıştı. Bu gitar başka bir çocuk tarafından atılmış teli kopuk eski bir gitardı. Buna rağmen bu gitarla bazı şarkıları çalmayı başardı. 15 yaşlarındayken babasının bir arkadaşından 5$'a bir akustik gitar aldı. İlk elektrogitarı babası Al Handrix tarafından alınan beyaz bir Supro Ozark'tı. Hendrix ders almadı fakat Chuck Berry ve Elvis Presley gibi sanatçıları izleyerek onların şarkılarını çaldı ve kendiliğinden bazı basit notaları buldu. O elektrogitarı amplifikatör (amfi) kullanmadan çalıyordu.

Okul Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hendrix ortaokulu bitirmiş fakat Garfield Lisesi'nden mezun olamamıştır. 1960'li yıllarda gazetecilere verdiği bir demeçte: "İnsanlar orada ırkçıydılar, ben başarısız oldum çünkü siyahtım." dedi. Ayrıca Hendrix'in söylediğine göre çoğu zaman öğretmen tarafından kibar olmadığı gerekçesiyle dışarı atılırdı.

Askerlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Hendrix iki araba çaldıktan sonra önünde iki seçeneği vardı; hapse gitmek veya Amerikan ordusuna katılmak. O 31 Mayıs 1961'de orduya katılmayı seçti ve Fort Campbell, Kentucky'ye gönderildi. Askerdeyken komutanları onu nöbetlerde sürekli uykuda yakaladılar ve onun sürekli izlenmesi gerektiğine karar verdiler. Hendrix silah konusunda iyi değildi ve bir memurun dediğine göre o gitarını düşünürken, düşünüp doğru işler yapamıyordu. Tüm bunlara karşın askerlik onun için önemli bir devreydi çünkü orada Billy Cox ismindeki bas gitaristle tanıştı. Hendrix daha sonra The King Kasuals isimli küçük grupta Cox ile birlikte çalacaktı. 31 Mayıs 1962'de komutanları onun ordudan ayrılmasının daha iyi olacağını söylediler, çünkü Hendrix çok fazla sorun çıkartıyordu. O da bu fikre katıldı ve ordudan ayrıldı. Fakat Hendrix'in daha sonra söylediğine göre onun bir paraşütle atlayışı sırasında bileğini kırması sonucu onu eve göndermişlerdi. O daha sonraları askerlik anılarını Melody Maker isimli dergiye 1967 ve 1969 yıllarında anlatmıştır. Söylediğine göre orduya hizmet etmeyi ve ordunun işleyiş şeklini hiç sevmemiş. Amerika'da yaptığı hiçbir röportajında askerlik anılarından bahsetmemiştir. Ne zaman televizyona çıkacak bir röportaj yapsa sürekli Fort Campbell'dan bahsetmiştir.

İlerleyen Yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hendrix solak bir gitarist olmasına rağmen sağ elliler için yapılmış olan bir gitarı çalması onu insanlar gözünde popüler yapmıştı. İlk konserini isimsiz bir grupla bir Sinagog içerisinde vermiştir. Sonradan “The Velvetones” isminde bir bir gruba girmiştir. Bu grupla birlikte Yesler Terrace’de çalmıştır.

Askerlikten sonra askerlikte tanıştığı Billy Cox ile birlikte çaldıkları The King Kasuals grubunda çalmak için Tennessee’deki Clarksville’e taşınmışlardır. Bu grupla birlikte küçük barlarda çalmalarına rağmen çok para kazanamazlar ve bunun üzerine Nashville’e taşınan ikili orada müzik hayatına birçok blues şarkılarıyla devam etmişlerdir. 1962 Kasım’ında, Hendrix ilk stüdyo performansını sergiler. Nashville’deki ilerleyen zamanlarında Hendrix, birçok farklı gruplarda ritim, solo gitaristlik ve vokalistlik yapar. Bu süreç boyunca çok para kazanamamasına rağmen, grupların nasıl çalıştığı hakkında bolca tecrübe edinir.

Çok para kazanamaması Hendrix’in canını sıkar ve Hendrix kuzeye, New York'a gider. 1964’te New York’a komşu küçük bir kasaba olan Harlem’e barlarda ve cafelerde çalmak için gider. Aynı zamanda Apollo Tiyatrosu’ndaki bir gitar yarışmasında ilk ödülünü kazanır ve 1966’da Hendrix kendi grubunu kurar ve gruba Jimmy James and The Blues Flames (Jimmy James ve Blues Ateşi) ismini verir. Grubun üyeleri Hendrix’in civarda tanıştığı müzisyenlerdir ve bunlardan birisi Randy isimili 15 yaşındaki bir çocuktur. Hendrix ve grubu Café Wha? İsimli bir cafede çalmaya başlarlar. Hendrix şanslıdır ve 1966’da The Rolling Stones’un gitaristi [Keith Richards]’ın kız arkadaşı Linda Keith ile tanışır. Hendrix’in müziğini seven Keith onu The Animals’ın menajeri ile tanıştırır. Menajer Chas Chandler ona “Hey Joe” isimli yerel bir şarkının rock versiyonunu yapmasını söyler ve sonra onunla İngiltere’de bir kontrat imzalar. Jimmy Hendrix artık yeni bir albüm yapacaktır ve ona The Jimi Hendrix Experience (Jimi Hendrix Deneyimi) ismini verir.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

18 Eylül 1970'te, Londra'daki Semerkand Hoteli'nin zemin katında ölü bulundu. Aşırı içki ve uyku hapından öldüğü düşünülüyor. Baygın hâlde kusmuş ve kusmuğu ile boğulmuştur. Menajeri tarafından her 10 yılda bir anısına konserler düzenlenmektedir.

Jimi Hendrix Experience[değiştir | kaynağı değiştir]

Are You Experienced? (Deneyimli misin?)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hendrix ilk albümü Are You Experienced? (Deneyimli misin?)'i 1967 yılında piyasaya çıkartmıştır. Albüm piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra Hendrix tüm İngiltere'yi ve Avrupa'nın büyük bir kısmını dolaşır ve 4 Haziran 1967'de Hendrix İngiltere'de Amerika'ya gitmeden önceki son konserini verir. Amerika'da onu Paul McCartney, George Harrison, Eric Clapton, Jack Bruce ve Brian Epstein dahil birçok ünlü onu izlemeye gelmiştir. Albüm, İngiltere Müzik sıralamalarında 2. sıraya gelir. 2001 yılında ise gelmiş geçmiş en iyi 5. albüm seçilir. Rolling Stone dergisi ise albümü 2003 yılında yapılan en iyi 500 albüm sıralamasında 15. sıraya koyar.

Electric LadyLand[değiştir | kaynağı değiştir]

Hendrix 1968'de 3. albümünü de bitirmişti, Electric LadyLand. O sene Hendrix'in menajeri Chas Chandler, Hendrix ile yollarını ayırmaya karar verir. Chandler'dan sonra Hendrix müziğindeki her şeyi değiştirdi. Farklı müzisyenler ve enstrümanlar kullanmaya başladı. Gitarlar, flütler, trombonlar hepsini farklı sesler elde etmek için distortion ile kullanmaya başladı. Albüm Amerika'da 1. sıraya gelirken, İngiltere'de 5. sıraya geldi. 2003 yılında VH1, albümü en iyi 72, Rolling Stones dergisi ise en iyi 54. albüm olarak belirledi.

Stüdyo albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hendrix, James A. (1999). My son Jimi. 1st ed. Jas Obrecht. Seattle: AlJas Enterprises. ss. 13-19. ISBN 0-9667857-0-3. OCLC 41640381. 
  2. ^ "The Jimi Hendrix Experience Biography". Rock and Roll Hall of Fame. 1 Şubat 2013. 1 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Jimi Hendrix ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur