Jamendo - Vikipedi

Jamendo
TipÖzel şirket
Kuruluş1 Ocak 2005 (19 yıl önce) (2005-01-01)
KurucuPierre Gérard
Laurent Kratz
Sylvain Zimmer
Genel merkezi,
Lüksemburg
Hizmet alanlarıdünya çapında
Önemli kişilerAlexandre Saboundjian (CEO)
Samuel Devyver (General Manager)
Web sitesijamendo.com

Jamendo, dünyanın her yerinden müzisyenlerin eserlerini kamuya açabildikleri, kendileriyle ilgili gelişmeleri duyurabildikleri, siteye giren misafirlerin ise özgürce faydalanabildikleri müzik platformu.

Nisan 2005 tarihinde Slyvain Zimmer öncülüğünde Open Your Ears (Kulaklarınızı Açın)sloganıyla kurulan Jamendo, zaman içinde içeriğini büyüttü ve hemen hemen her türde müziği barındırır hale geldi. 2013 sonu itibarıyla 413.000 şarkıyı[1] bünyesinde barındırmakta olup bu sayı her geçen gün artmaktadır. Ayrıca doğum yeri Fransa olması nedeniyle ilk olarak Fransızca yayın yapan Jamendo sitesi daha sonra başta İngilizce olmak üzere çeşitli dillerde de faaliyet gösterir oldu.

Çalışma biçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Jamendo'ya ücretsiz bir üyelik açan müzisyen; eserlerini, albüm kapağı ve eserlerin ayrıntılı bilgileriyle birlikte siteye yüklemektedir. Sitede yayınlanan eserler çeşitli Creative Commons lisanslarıyla yayınlanır. Bu lisanslardan hangisinin kullanılacağı müzisyene bırakılmıştır. Ardından herhangi bir telif hakkı içermediği kesinleşen, ırkçı veya çeşitli yasa dışı içeriğe sahip olmayan şarkılar yayına koyulur. Yayınlanan şarkılar site üzerinde hem ücretsiz dinlenebilir hem de indirilebilir. Dinleyiciler müzisyen, albüm ya da eser hakkında yorum yazabilir, eseri çeşitli sosyal ağlarda ya da bloglarda yayınlayabilir, istedikleri sanatçının hayranı olabilir, isterlerse bağış yapabilirler.

Ekonomik yönü[değiştir | kaynağı değiştir]

Jamendo bünyesindeki bütün eserler ücretsizdir. Dinlemek veya indirmek serbesttir. Kullanılan Creative Commons lisansına göre eserin ticari kullanımı yasak olabileceği gibi tersi de mümkündür. Eserler her ne kadar ücretsiz olsa da bazı müzisyenler Jamendo üzerinden ve ayrıca farklı platformlardan albümlerini satabilmektedir. Zaten ücretsiz olan bir albümün aynı zamanda satın alınabilir olması kullanıcın tercihidir, burada amaç sanatçıya maddi destek sağlamaktır. Bunun yanı sıra sanatçılara maddi destek sağlamanın en önemli yolu Jamendo üzerinden bağış yapmaktır. Dinleyiciler -eğer isterlerse- sevdikleri müzisyene bağış yapabilirler. Ayrıca isteyenler ücretli bir Jamendo Pro hesabına sahip olabilirler. Bu sayede isteyenler iş yerleri için fon müziği konusunda profesyonel çözümlerden faydalanabilir ya da eseri yaptığı sinema filminde kullanabilir. Jamendo Pro'dan elde edilen gelir de yine müzisyenlere dağıtılmaktadır. Örneğin Slyvain Zimmer, Haziran 2008'de 800 sanatçıya 30.000 Euro'dan fazla para tahsis ettiklerini açıklamıştır.[2] Bunun dışında pek çok müzisyen, konserlere çıkmakta veya çeşitli işler yapmakta bu yolla gelir sağlamaktadır. Bazı müzisyenlerse müzikle hobi olarak ilgilenmektedir.

Dinleyici hakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Jamendo müzikleri Creative Commons lisanslarına sahip oldukları için dinleyiciler bu müzikler üzerinde çok daha geniş haklara sahiptir.Bu haklar;

  • Eseri özgürce paylaşabilme.
  • Özgürce kullanabilme.
  • Üzerinde değişiklik yapabilme.
  • Yaptığı değişikliklerle yeniden yayımlayabilme haklarıdır.

Eserin ticari kullanımı, lisansın değiştirilmesi gibi haklar ise hangi Creative Commons türünün kullanıldığına bağlıdır. Fakat hepsindeki ortak nokta eserin ilk sahibinin belirtilmesidir. Bunun dışında en önemli nokta bütün eserler Jamendo üzerinde ücretsiz temin edilebilmekte. Dinleyiciler istedikleri şarkıyı veya albümü mp3 veya ogg biçimlerinde doğrudan indirebilir ya da torrent kullanabilirler. Bu sayede paylaşıma da açabilirler. Özgür lisans sayesinde asla korsan müzik paylaşımıyla suçlanamazlar.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jamendo'da türlere, ülkelere, sanatçılara ve albümlere, dinlenme oranlarına göre müzikler aranabilir.
  • Aylık ve tüm zamanlar olmak üzere belirli bir kategoride müzikler sıralanabilir.
  • Jamendo en çok dinlenen 100 şarkı, en çok dinlenen çalma listeleri gibi uygulamaları da içinde barındırmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Şarkı sayısı Jamendo anasayfasından alınmış olup düzenli aralıklarla güncellenmektedir.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]