Ypres - Vikipedi

Ypres
Ieper
Ypres'de Grand Place
Ypres bayrağı
Bayrak
Ypres arması
Arma
Belgium üzerinde Ypres
Ypres
Ypres
ÜlkeBelçika Belçika
ToplulukFlaman Topluluğu
BölgeFlaman Bölgesi
İlBatı Flandre
İdare
 • Belediye başkanıEmmily Talpe (Open VLD)
Yüzölçümü
 • Toplam130,61 km²
Nüfus
 (2018)
 • Toplam34,964
 • Yoğunluk270/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Alan kodu057
Resmî site
www.ieper.be

Ypres (Felemenkçe: Ieper), Belçika'nın Felemenkçe konuşan topluluğuna dahil Flaman Bölgesi'nde bulunan Batı Flandre ilinde bulunan bir belediye ve bu belediye içinde bulunan bir yerleşim merkezidir. Ypres belediye idari birimi merkezi Ypres kenti ile birlikte Boezinge, Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Hollebeke, Sint-Jan, Vlamertinge, Voormezele, Zillebeke ve Zuidschote köylerini da ihtiva etmektedir. Bu yerleşkelerin toplam nüfusu (2018 itibarıyla) 34.964 kişidir.

Ypres'in merkezinde bulunan Felemenkçe Lakenhal veya Fransızca Halles aux draps yani "Kumas Salonu", 1200-1304 döneminde yapılmıştı. 125 m boyunda ve 70 m yüksekliğinde çan kulesi olan, Orta Çağ'ın en büyük yapılarından biri idi. Bu yapı I. Dünya Savaşı sırasında top ateşi ile tümüyle yerle bir olmuş ve savaştan sonra 1933-1967 döneminde mimarlar J. Coomans ve P.A. Pauwels idaresi altında çok büyük dikkatle aynen yapılmıştır. Bu binanın çan kulesi Unesco Dünya Mirası listesi Avrupa listesinde sınırlararası miraslar olarak Belçika'da Flandre ve Valonya'da bulunan 32 çan kulesi ve Kuzey Fransa'da Nord-Pas-de-Calais ve Picardie bölgelerinde bulunan 23 çan kulesi ile birlikte "Fransa ve Belçika'daki Çan Kuleleri" ismiyle bulunmaktadır.

Coğrafi konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Ypres şehri Flandra'da Kuzey Deniz sahiline kadar erişen bir düz ova ortasında konumlanmış bir kara şehridir. Ypres'e en yakın olan ticari limanlar (Dunkerque, Furnes, Nieuport, Oostende ve limanı çamurla dolmadan önce Brugge) şehir etrafında 60 km'lik bir yarıçapta daire içinde bulunurlar. Diğer taraftan da şehre dört bir yönden gelen karayolları dolayısıyla, tarihsel olarak Ypres ticari Champagne fuarlarının yapıldığı kentlerin ortasında bulunmaktadır. Aynı zamanda Ypres üzerlerinde gemilerle eşya taşınabilecek derin nehirler ve kanallar sisteminin de ortasında bulunmaktadır. Bu nedenle çok zengin olan Ypres şehri Kuzey Deniz'e olan ticaret akımını kontrol edebilme mevkiinde bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ypres şehir arşivleri I. Dünya Savaşı başlangıcı sırasında Alman topçu ateşi dolayısıyla kaybolmuştur. Aşağıda verilen rakamlar bazı 19. yüzyıl otoriteleri, hatta bazen amatör tarihçiler, tarafından verilen rakamlardır ve bu nedenle bu istatistiklerin fazla dakik olarak kullanılmaları tavsiye edilmez.[1]

Nüfus gelişmesi
1260 1315 1410 1437 1491 1500 1803 1904 1919 2006
40.000 20.000 10.700 9.400 7.600 10.000 15.148 17,073 0 34.897

Görülecek yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lakenhal veya Halles aux draps (Kumaş Konağı): Yapımı 1200-1304 döneminde. 125 m uzunlukta olup Orta Çağ'ın en büyük yapılarından biri. Ortasında bulunan 70 m yükseklikte dikdörtgen oturuşlu çan kulesi bulunur. Bu çan kulesinde bulunan 49 çan ("Carillion" adı verilen) tek bir bir müzik çalgısı gibi çalınabilmektedir. Bu yapı I. Dünya Savaşı sırasında top ateşi ile tümüyle yerle bir olmuş ve savaştan sonra 1933-1967 döneminde mimarlar J. Coomans ve P.A. Pauwels idaresi altında çok büyük dikkatle aynen yapılmıştır. Savaştan önce duvarları üzerinde bulunan kaidelerde Flandra'nın önemli tarihsel kişileri, kontları ve kontesleri heykelleri bulunmakta idi. Ama bunlar da parçalanmıştır ve yerlerine yenilerin dikilmesi çok yavaş olmaktadır.
  • Pazar Meydanı: Şehir merkez meydanı. Etrafı Orta Çağ görünümlü ama savaştan sonra yapılmış evlerle kaplıdır.
  • Sint-Maartens Katedrali: Yapımı 1230 - 1370 döneminde. Bir Katolik katedraldir ama Ypres bir piskoposluk merkezi olmadığı için kurala göre katedral olmayıp bir kilise olması gerekir. I. Dünya Savaşı'nda çok büyük hasar görmüştür ve sonradan aynen yeniden yapılmıştır. Çan kulesi yüksekliği 102 m olup Belçika'da en yüksek binalardan biridir.
  • Menin Gate savaş anıtı: I. Dünya Savaşı sırasında Ypres civarında 16 Ağustos 1917'de çarpışmalarda ölmüş olup mezarları bulunmayan İngiliz Milletler Topluluğu askerleri anısına yapılmış bir savaş anıtıdır. Mimar "Reginald Blomfield" tarafından bir zafer takından anımsanarak tasarımı yapılmış ve açılış merasimi 1927'de yapılmıştır.

Etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kattenstoet (Kediler Resmi Geçidi): Üç yılda bir Mayıs ayının ikinci Pazar günü yapılır. Orta Çağ giysileri giyinmiş kişiler, cadı kıyafetinde olan kişiler ve kediler gibi giyinmiş kişilerden oluşan geçit-resmi şehrin önemli meydan ve sokaklarından geçer. Kumaş Salonu önünden geçildiği zaman çan kulesinden geçenler geçenlerin üzerine oyuncak kediler atılır.
  • Belçika Ypres Westhoek Rallisi: 1965'ten itibaren "Auto Club Targa Florio" tarafından organize edilen bir otomobil rallisidir. Geçmiş yıllarda ralli yarışmacıları arasında isim yapmış ralli pilotları bulunmuştur
  • Kano polosu turnuvası: Ypres her yıl "kano polosu" turnuvası düzenler ve Avrupa'nın her yanından kanocular da bu yarışmaya katılmaktadırlar.

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ypres şu kentlerle kardeş şehir bağlantısı kurmuştur:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak: Fransızca Wikipedia "Ypres" maddesi 10 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]