III. Henry - Vikipedi

III. Henry
III. Henry 1902 basımlı Casell, History of England kitabında resim
İngiltere kralı
Hüküm süresi18/19 Ekim 1216 – 16 Kasım 1272
Taç giymesiGloucester: 28 Ekim 1216
Westminster Abbey: 17 Mayıs 1220
Önce gelenJohn
Sonra gelenI. Edward
Doğum1 Ekim 1207
Winchester Castle, Hampshire
Ölüm16 Kasım 1272 (65 yaşında)
Westminster, Londra, İngiltere
DefinWestminster Abbey, Londra, İngiltere
Eş(ler)iProvence'lı Eleanor
Çocuk(lar)ıI. Edward
Margaret, İskoçya Kralicesi
Beatrice, Richmond Kontesi
1. Leicester ve Lancaster Kontu Edmund
İngiltere'li Katherine
HanedanPlantagenet Hanedanı
BabasıJohn
AnnesiAngoulême Kontesi İsabella

III. Henry (İngilizce: Henry III of England) (1 Ekim 1207, Winchester Kalesi, Hampshire – 16 Kasım 1272, Westminster), 19 Ekim 1216 – 16 Kasım 1272 döneminde 56 yıl İngiltere kralı olarak hüküm sürmüştür.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral John ile Angoulême kontesi İsabella'nın oğludur. Yaşadığı dönemde "Winchester'li Henry" olarak anılmıştır. 1216'da babası öldüğünde dokuz yaşında İngiltere Krallığı tahtına çıkmıştır. Böylece İngiltere hükümdarları arasında Tedariksiz Ethelred'den sonra tahta çıkan ilk çocuk kral olmuştur. Yetişkinlik yaşına kadar İngiltere iki kral naibi tarafından idare edilmiştir: 1216-1219 döneminde 1. Pembroke Kontu William Marshal ve 1219-1227 döneminde 1. Kent Kontu Hubert de Burgh. Bu iki naip de halk tarafından sevilmekteydi.

Yetişkinliğe gelip devlet idaresini eline aldığında babasının saltanat yıllarında İngiltere'nin ne kadar değiştiğini anlamaz şekilde politikalar uygulamaya başlamıştır. Kendi saltanatının en büyük kısmında İngiltere soylularıyla mücadele ederek onların Magna Carta ile ele geçirdikleri hakları geri almaya ve kraliyetin mutlak yönetimini geri getirmeye hasretmiştir.

Fakat sonunda 1264'te ilk İngiltere parlamentosunu kurup toplantıya davet etmeye zorlanmıştır.

Avrupa karasında da eski İngiltere Kralına bağlı olan babasının Fransa'ya kaybettiği Normandiya, Anjou ve Akitanya'yı arazilerini geri almak için çok uğraşmış ama hiç başarı kazanamamıştır.

Fakat saltanatı döneminde İngiltere ekonomik olarak gelişmiş ve refah içinde yaşamıştır. İngiltere'ye en büyük katkısı Londra'da Westminster'i başkent yapıp bu semti idari ve dinsel merkez olarak geliştirmesidir. Çok dindar oluşu dolayısıyla Wessex Hanedanı'ndan İngiltere Kralı olan Günah Çıkartıcı Aziz Edward'ın kutsallığına inanmış ve Westminster Abbey'in azizleştirilmiş bu eski İngiltere kralına layık bir büyük tapınak olmasını sağlamaya çalışmıştır.

56 yıl gibi uzun bir zaman hüküm sürerek İngiltere ve Büyük Britanya hükümdarları arasında 50 yıldan daha uzun hüküm süren 5 İngiltere hükümdarından ilki olmuştur.

Ölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Edward, Fransa Kralı Louis'in önderliğini yaptığı Sekizinci Haçlı Seferine katılmıştı ama Henry giderek hastalanıyordu. Yeni bir isyanla ilgili endişeler arttı. Bunun üstüne Henry, oğlu Edward'a İngiltere'ye geri dönmesi gerektiği hakkında mektup yazdı ama Edward geri dönmedi. Henry biraz iyileşmişti ve haçlı seferlerine katılma isteğini yenilemişti ama tam sağlığını geri kazanamamıştı. 16 Kasım 1272'de Westminster'da öldü. Tahta Gaskonya'dan İngiltere'ye gelen oğlu Edward geçti.

Kendi isteğiyle Westminster Abbey'de, kilisenin yüksek sunağının önüne, Aziz Edward'ın eski yerine defnedildi. Birkaç yıl sonra, Henry için daha büyük bir mezar üzerinde çalışmaya başladı ve 1290'da Edward babasının cesedini Westminster Abbey'deki mevcut yerine taşıdı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
John

İngiltere kralı

19 Ekim 1216 – 16 Kasım 1272
Sonra gelen:
I. Edward