Huzursuzluk - Vikipedi

Huzursuzluk
EditörNecla Feroğlu
YazarÖmer Zülfü Livaneli
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe
TürRoman
Yayım2017
YayımcıDoğan Kitap
Sayfa154

Huzursuzluk, Türk yazar Zülfü Livaneli tarafından yazılmış olan 2017 yılı basımlı bir romandır. Kitap, yakın zamanda Orta Doğu'da yaşanmış olan bazı dram yüklü olayları aktarmaktadır.

Kitap, ''Merhamet zulmün merhemi olamaz!'' sloganı adı altında yayımlanmıştır.[1] Yazarı Zülfü Livaneli, "Bu romanı yazdığımda canım çok yandı!" ifadelerini kullanmıştır.[2]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

İbrahim, İstanbul'un karmaşıklığı içinde yaşayan genç bir gazetecidir. Bir gün çocukluk arkadaşı Hüseyin'in ABD'de öldürüldüğü haberini işitir ve bunun üzerine memleketi Mardin'e doğru yola çıkar. Onun sevda ve ölümle birleşmiş yaşantısını araştırmaya koyulur. Böylece gizemli bir kadının peşine düşer.

Mardinli Hüseyin ile IŞİD zulmünü misliyle yaşamış Ezidi kızı Meleknaz'ın aşk ve dram dolu hikayesi...[3]

Harese nedir, bilir misin oğlum? Arapça eski bir kelimedir. Bildiğin o hırs, haris, ihtiras, muhteris sözleri hep buradan türemiştir. Harese şudur: Develerin çölde çok sevdiği bir diken vardır. Deve, dikeni yedikçe ağzı kanar. Tuzlu kanın tadı, dikeninkiyle karışınca bu, devenin daha çok hoşuna gider. Böylece kanadıkça yer, yedikçe kanar, bir türlü kendi kanının tadına doyamaz… Orta Doğu’nun adeti de budur oğlum, tarih boyunca birbirini öldürür, ama aslında kendini öldürdüğünü anlamaz. Kendi kanının tadından sarhoş olur... (Kitabın içinden)

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter Açıklama
İbrahim İstanbul'da yaşayan bir gazetecidir. Kitabın başkarakteridir. Hüseyin'in ölümü üzerine Mardin'e gider ve onun yaşamını araştırır. Meleknaz, onun dikkatini oldukça çeker.
Hüseyin İbrahim'in çocukluk arkadaşı, Meleknaz ile aşk yaşayan kişi. Amerika'da bıçaklanarak öldürülmüştür.
Meleknaz Hüseyin'in sevdiği Ezidi kızı. Türlü zorluklar çekmiştir. O zorlukların üstesinden Hüseyin sayesinde gelmiştir. Daha sonra İstanbul'da yaşamaya başlamıştır.
Mehmet İbrahim ile Hüseyin'in çocukluk arkadaşı.
Adviye Teyze Hüseyin'in annesi. Meleknaz'ı hiç sevmez. Sürekli ona kötü laflar söyler. Oğlunun ölümünden onu suçlu tutar.
Aysel Hüseyin'in kız kardeşi.
Fuat Amca Mehmet'in babası, İbrahim'in akıl danışmanı. Kendisine "harese" sözcüğünün anlamını söyleyen kişidir.
Gabriel Süryani rahibidir. İbrahim ile kısa bir sohbeti vardır.
Safiye Hüseyin'in eski nişanlısı.
Zilan Meleknaz'ın birlikte türlü zorluklar çektikleri kader arkadaşı. Yaşadıkları zulmü detaylıca anlatır.
Nergis Zilan'ın 8 yaşındaki kız kardeşi. O da aynı zulme maruz kalmıştır.
Salim Hüseyin'in Amerika'da yaşayan ve pizza lokantası işleten ağabeyi. Hüseyin'in Amerika yaşantısını ve onun ölümünü ayrıntılı bir şekilde anlatır.
Aslı İbrahim'in İstanbul'da yaşayan Eski Sevgilisi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Merhamet zulmün merhemi olamaz". Hürriyet. 17 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2022. 
  2. ^ Duvar, Gazete (31 Ocak 2017). "Zülfü Livaneli: Yazarken canım çok yandı..." www.gazeteduvar.com.tr/kitap/2017/01/31/zulfu-livaneli-yazarken-canim-cok-yandi. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2022. 
  3. ^ Sever, Şirin; Sever, Şirin. "'Harese nedir bilir misin oğlum?'". Posta. 25 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2022.