Hermann Conring - Vikipedi

Hermann Conring
Hermann Conring
Hermann Conring
Doğum9 Kasım 1606
Ölüm12 Aralık 1681

Hermann Conring (9 Kasım 1606 - 12 Aralık 1681) Alman entelektüeli. Tıp, siyaset ve hukuk felsefesi alanlarında önemli katkılarda bulunmuştur.

Ailesinin on çocuğunun dokuzuncusu olan Conring, öğrenci olarak hayli erken yaşta gelecek vadediyordu. Kuzey Almanya'da profesör olarak yaşadığı süre boyunca, Conring önce tıp dalında çalıştı, kan dolaşımı konusunda önemli çalışmalar yaptı ve daha sonra siyasete yöneldi.

Çocukluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Conring Norden'de doğdu. Almanya'nın birçok bölgesinde olduğu, Conring'in doğduğu bölgede önemli bir dinsel çeşitlilik ve çekişmeye sahne oluyordu. Kırsal kesim Lutherci iken şehirliler Kalvinizm yanlısı idi.

Conring, kardeşlerinden altısını 1611 yılındaki veba salgınında kaybetti.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Conring, ailesinin eğitime verdiği önem nedeniyle okula erken yaşta başladı ve yedi yaşında Latince eğitimine başladı. Bunda yaklaşık doksan yıl önce Martin Luther, İncil'i Almanca'ya çevirerek Almancanın ön plana çıkmasını sağlamıştı ancak diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, Latince önemli bir süre boyunca resmi eğitim dili olarak kaldı. 14 yaşına gelindiğinde Conring, eski klasik çalışmalar ve kendi zamanının ve bölgesinin önde gelen Latin yazarlarına aşina olan yetenekli bir Latiniste dönüştü.

1620'de, 14 yaşında, Helmstedt Üniversitesi'nde felsefe dersleri almaya başladı.

Öğreticiliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Lindenfeld, Conring için "Yeni Aristo" der.[1] Yine o, 1660'ta Conring'in İstatistik üzerine ilk dersleri verdiğini aktarmaktadır.[2]

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Turpgil cinsi olan Conringia onun adını taşımaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lindenfeld 1997, p. 18.
  2. ^ Lindenfeld 1997, p. 20.

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Alberto Jori (2006), Hermann Conring (1606–1681): Der Begründer der deutschen Rechtsgeschichte. Mit Anhang "In Aristotelis laudem oratio prima" (Originalfassung) und "De Origine Juris Germanici" (Auszüge).
  • David F. Lindenfeld (1997), The Practical Imagination: The German Sciences of State in the Nineteenth Century

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]