Google Science Fair - Vikipedi

Google Bilim Fuarı logosu.

Google Bilim Fuarı (İngilizce: Google Science Fair), Google, Lego, CERN, National Geographic ve Scientific American sponsorluğunda gerçekleşen; yıllık, çevrimiçi, dünya çapında bilim yarışmasıdır.[1] İlk Google Bilim Fuar ilk olarak, 2011 yılında gerçekleşmiştir. Yarışma, bir hipotez oluşturan, deney yapan ve sonuçlarını sunan öğrenciler için dünyanın her yerinden 13-18 yaş arası gençlere açıktır.[2] Katılacak öğrenciler, bir şey için bir açıklama ve deney yaparak sonuçlarını yazar.

Tüm öğrencilerin katılabilmek için internet bağlantısı ve ücretsiz bir Google Hesabı olmalı.[3] Projeler Türkçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca, İspanyolca veya Fransızca dillerinden biriyle yazılmış olmalıdır.[4] Proje sunumunda bir özet, hakkımda sayfası, projenin adımları ve yapılan işlerin anlatıldığı bir çalışma sayfası olmak üzere on bölüm olmalıdır.[4] Başvurular, öğrencinin sunumu, soru, hipotez, araştırma, deney, veri, gözlem ve sonuç içeren sekiz temel kriter ile değerlendirilir.[5] Ödüller üç finaliste verilir. Birinciye büyük ödül, ikinci ve üçüncüye sponsorların ödülleri veriliyor. Ayrıca eyalet ve ülke çapında da ödüller dikkat çekiyor. Kazanan kişilere verilen ödüller her sene değişiklik gösterebiliyor.[5][6] Ödüller üç finaliste verilir. Büyük ödül, Galapagos Adalarına National Geographic gezisi ve 50.000 ABD Doları tutarında burs içerir; finalistler, sponsor kuruluşlardan 15.000 ABD Doları tutarında burs ve çeşitli paketler kazanıyor. Türkiye'den her sene birçok başvuru gönderiliyor.

2015 Finalistler

Google çalışanı Tom Oliveri Google Bilim Fuarı (Google Science Fair) ilk duyurulduğunda: "Bilim fuarları öğrencilerin vizyonlarını ve meraklarını bilim yoluyla keşfetmelerine yardımcı oluyor. Şirketimiz bir deney üzerine kuruldu. Bilimin dünyayı değiştirebileceğine inanıyoruz." dedi.[7] 28 Ekim 2019 itibarıyla, bir sonraki Google Bilim Fuarı ile ilgili hiçbir ayrıntı açıklanmadı.

Geçerli Olan Ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Google Bilim Fuarı aşağıdaki ülkelerden ve Amerika'nın yaptırım uyguladığı diğer ülkelerden yarışmacı ve proje kabul etmiyor. Aşağıdaki ülkeler hariç diğer ülkelerden başvuru yapmak mümkün.

Nasıl Başvuru Yapılıyor?[değiştir | kaynağı değiştir]

Google Bilim Fuarı'na (İngilizce: Google Science Fair) başvuru yapmak için resmi web sitesi 10 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ziyaret edilmeli. Başvuruda bululacak kişilerin Google Hesabı olmalı.[3] Kişi resmi web sitesi üzerindeki başvuru butonuna tıklatıp projesinin kaydını yapabiliyor. İlk başvurunun ardından proje ekleme formu aktif hale geliyor. Google Science Fair'a tek kişi veya grup halinde başvurmak mümkün.[8]

Yararlı Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Science Fair Partners". Google. 16 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2016. 
  3. ^ a b "Bilim fuarı çevrimiçi oluyor". 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b "Google Çevrimiçi Bilim Yarışmasına Ev Sahipliği Yapıyor". 2 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b "Google Global Bilim Fuarı 2011". 14 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Google, genç Einstein'ların aranmasında 50.000 dolarlık ödül sunuyor". 13 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Google küresel science fair yarışmasını tanıttı". 19 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "How can I apply for Google science fair 2020". Google Support. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.