Goa - Vikipedi

Konumu.

Goa, Hindistan'ın batı kıyısında yer alan il. Bombay'ın 400 km güneyinde yer almaktadır. Yönetim merkezi Panaji'dir. Maharashtra ve Karnataka eyaletleriyle çevrili 3,702 km²'lik bir alanı kaplamaktadır..

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir dizi Hindu hanedanının ardından 1472'de Müslümanların yönetimine giren Goa, 1510'da Portekizlilerin eline geçmiş ve çok geçmeden Fransisken ve Cizvit misyonerlerin bir merkezi haline gelmiştir. 1843'te Mandavi Irmağı kıyısında Panaji adıyla yeni bir yönetim merkezi oluşturulmuştur. Hindistan hükûmeti 1961'de Vijay Operasyonu ile zor kullanarak ele geçirdiği Goa'yı ertesi yıl topraklarına katmıştır. Portekiz, Goa'daki Hindistan egemenliğini ancak 1974'te tanımıştır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Goa'da bir markette satılan pigmentler.

İngiliz ve Portekiz sömürge mirasından dolayı Hindistan'ın diğer kesimlerinden çok farklı olan Goa'da, hareketli ve girişimci nüfusuyla çevre bölgelere göre daha yüksek bir yaşam düzeyine sahiptir. İlin ekonomisi tarım ve balıkçılığa dayanmaktadır. Pirinç temel üründür. Bol miktarda çıkarılan demir cevheri ve manganez işlenerek dışarı satılmaktadır. Turizm'in de ekonomik faaliyetler içinde hatırı sayılır bir büyüklüğü bulunmaktadır..

Dil[değiştir | kaynağı değiştir]

Goa'nın resmî dili ve Goa halkının anadili Konkani'dir. Konkani dili sadece bu eyalete konuşulur ve sadece Goa'da resmî dildir. Hindistan'ın ulusal düzeydeki resmî dili Hintçe ve İngilizce ikinci veya üçüncü dil olarak konuşulur.

Nüfus ve din[değiştir | kaynağı değiştir]

1.344.000 (2005). Hinduizm (%65), Hristiyanlık (%30) ve İslam (%5).

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]