Giyilebilir bilgisayar - Vikipedi

Apple Watch, 2015 yılında piyasaya sürüldü
Samsung Galaxy Watch serisi
Giyilebilir bilgisayarların evrimi

Giyilebilir bilgisayar, vücuda giyilen bilgisayarlardır.[1] Giyilebilir bilgisayar teknolojisi etkin bir araştırma alanıdır ve insan bilgisayar etkileşimi, giyilebilir teknoloji, taşınabilir teknolojiler ve kablosuz teknolojilerden yararlanır. 2010 yıllarından sonra popüler olmuştur.

Giyilebilir cihazlar genel kullanım için olabilir, bu durumda bunlar mobil hesaplama'nın küçük bir örneğidir. Alternatif olarak, fitness izleyicileri gibi özel amaçlar için de kullanılabilirler. İvmeölçerler, kalp atış hızı monitörleri, daha gelişmiş tarafta elektrokardiyogram (EKG) ve kan oksijen doygunluğu (SpO2) monitörleri gibi özel sensörler içerebilirler.[2] Giyilebilir bilgisayar tanımına, hareketlerle kontrol edilen başa takılan optik bir ekran olan Google Glass gibi yeni kullanıcı arayüzleri de dahil edilir. Cep bilgisayarı ve cep telefonlarının akıllı telefonlara dönüşmesiyle, özel giyilebilir cihazlar genel olarak hepsi bir arada cihazlara dönüşebilir.

Giyilebilir ürünler genellikle bileğe takılır (örn. kol saati, vespor takip cihazları), boyuna asılır (kolye), kola veya bacağa bağlanır (egzersiz yaparken akıllı telefonlar) veya başa (gözlük veya kask olarak) takılır. Ayrıca başka bir yere de yerleştirilebilir (örneğin bir parmağın üzerine veya bir ayakkabının içine).

Giyilebilir bilgisayarların batarya, ısı dağılımı, yazılım mimarileri, kablosuz ve kişisel alan ağları ve veri yönetimi gibi diğer mobil bilgisayarlarda ortak olan çeşitli teknik sorunları vardır. Pek çok giyilebilir bilgisayar her zaman aktiftir.[3]

Giyilebilir bilgisayar ürünleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İşletim sistemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Giyilebilir bilgi işlem için baskın işletim sistemleri şunlardır:

  • FreeRTOS, gömülü aygıtlar için gerçek zamanlı çekirdek işletim sistemidir. Şu anda piyasada bulunan akıllı bantların çoğu, Huawei/Honor, Lenovo, realme, TCL ve Xiaomi akıllı bantları FreeRTOS tabanlıdır.
  • LiteOS, Huawei'nin "1+2+1" Nesnelerin İnterneti çözümünün bir parçası olan hafif, açık kaynaklı, gerçek zamanlı bir işletim sistemidir.
  • Tizen OS, Samsung tarafından kullanılan sistemdr.
  • watchOS, Apple Inc. tarafından Apple Watch üzerinde çalışmak üzere geliştirilmiş tescilli bir mobil işletim sistemidir.
  • Wear OS (önceki adıyla Android Wear), Google Inc. tarafından geliştirilen bir akıllı saat işletim sistemidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]